Web Analytics

Se anunță o ședință tensionată. Soarta acţiunilor Edilul se tranșează miercuri în CL Câmpulung

de | 26.09.2017 12:36 | Actualitate

Diverse interese şi o presupusă facilitare a obţinerii de fonduri pentru investiţii au tulburat apele la Câmpulung, butoiul cu miere fiind societatea comercială Edilul CGA SA. Municipalitatea a aderat deja la o asociaţie de dezvoltare în care pionul principal este RAJA Constanţa, iar mâine vrea să concretizeze relaţia prin achiziţionarea integrală a acţiunilor la Edilul. Ulterior, serviciile de apă şi canal de care se ocupă acum societatea câmpulungeană vor fi transferate operatorului de la malul mării, iar consecinţele nu vor fi neapărat benefice. Tocmai de aceea, este pe cale să renască mişcările sindicale în Muscel.

Tranzacţie pe invers din cauza spaimei aleşilor locali

Miercuri va fi şedinţă a Consiliului Local Câmpulung, iar printre proiectele de hotărâre se află şi cel care ar urma să dea curs tranzacţiei de acţiuni ale Edilul CGA între municipalitatea musceleană şi Financiar Urban Piteşti. 31% deţine firma lui Gheorghe Văsîi, administrată de Constantin Niţu, pachet de acţiuni preluat în 2007 de la Consiliul Local Câmpulung, atunci când Edilul risca executarea silită pentru neplata unor datorii. Atunci, prin cesionarea acţiunilor la valoarea de 2.384.956 lei, societatea câmpulungeană a scăpat de probleme. Iar problemele au revenit acum.
De câţiva ani a apărut ideea recuperării de către Consiliul Local – acţionar majoritar la Edilul – a părţii vândute către Financiar Urban. Ca principală motivaţie a unei asemenea tranzacţii a fost invocată deblocarea posibilităţii de accesare a fondurilor europene pentru realizarea de investiţii, ştiut fiind faptul că de decenii sunt probleme cu aducţiunea apei la Câmpulung, reţeaua fiind învechită şi afectată des de avarii. Afacerea s-a apropiat de final în acest an, după ce Consiliul Local Câmpulung şi Financiar Urban au ajuns la o înţelegere. Un evaluator a stabilit preţul acţiunilor, s-a intrat la negocieri, iar luna trecută a fost stabilit preţul: 3.340.046,25 lei. Mai rămânea să se încheie contractul, însă aleşii locali s-au sucit. Teama! Preţul de achiziţie este mai mare decât cel al vânzării, la mijloc sunt bani din bugetul local, astfel că a apărut o idee transformată în propunere de hotărâre de consiliu: tranzacţia să se efectueze între Edilul CGA şi Financiar Urban. În acest sens, mâine, aleşii locali sunt chemaţi să aprobe transferul banilor din bugetul local către Edilul, în scopul cumpărării pachetului de 31% din acţiuni şi ajungerii, astfel, la 100% pentru Consiliul Local, cu o valoare de peste zece milioane de lei, peste două milioane de euro.
O idee ciudată, în condiţiile în care acţionari la Edilul sunt Consiliul Local al municipiului Câmpulung (are şi calitatea de Adunarea Generală a Acţionarilor) şi Financiar Urban. În mod normal, tranzacţia ar trebuie să fie efectuată direct între proprietarii firmei, nu între firmă şi unul dintre acţionari. Explicaţia oferită de cei din administraţia locală este legată de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu zece ani, atunci când banii de la firma lui Văsîi au intrat direct în conturile societăţii Edilul CGA, Consiliul Local fiind doar decident, nu şi executant. Numai că acum problema este alta, iar transferul banilor de la bugetul local către Edilul nu ar avea bază legală. Dincolo de faptul că nu se ştie cum ar fi înregistraţi banii în contabilitatea firmei, cei care au întocmit proiectul de hotărâre au deviat către altă ciudăţenie, vorbind de aport al Consiliului Local la majorarea capitalului prestatorului de servicii publice. Într-un asemenea caz nu ar fi vorba de cumpărarea acţiunilor de la Financiar Urban, ci de creşterea participaţiei Consiliului Local, acesta sporindu-şi pachetul de 69% către 85% din totalul acţiunilor.

# Milioane în aer fără aprobarea AGA

Adunarea Generală a Acţionarilor la Edilul CGA este constituită acum de totalitatea membrilor Consiliului Local şi de Financiar Urban. Numai că mâine va fi doar şedinţă de consiliu, nefiind convocată o şedinţă AGA, astfel că o eventuală hotărâre ar fi luată doar cu 69% din totalul acţionarilor, cei de la Financiar Urban neavând drept de vot în Consiliul Câmpulung. Convocarea ulterioară a unei şedinţe AGA ar suci din nou lucrurile, în condiţiile în care regula consta în desfăşurarea iniţială a unei asemenea şedinţe, urmată de întrunirea Consiliului Local.
Dacă se va aproba transferul de bani către Edilul CGA, Consiliul de Administraţie al societăţii ar urma să realizeze afacerea cu Financiar Urban. Numai că cei de la Edilul sunt reţinuţi în a scoate din foc castanele aruncate de consilierii locali, la orizont apărând şi ciorne de demisii. Luna trecută, într-o şedinţă AGA, toate punctele legate de răscumpărarea acţiunilor au fost retrase de pe ordinea de zi. Iar acum a apărut reacţie şi din partea sindicatelor de la Edilul, fiindcă după preluarea integrală a acţiunilor de către Consiliul Local va urma o altă afacere.

Ion Pavel, lider sindicat: ”Cerem ca schimbările să se facă în baza unei dezbateri publice”

ion pavel edilul

În luna aprilie a acestui an, municipiul Câmpulung a aderat la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanţa, acolo unde maestrul de ceremonii este RAJA Constanţa, cel mai mare operator public regional din ţară în domeniul furnizării apei potabile şi a epurării apelor uzate. ADI Apă-Canal Constanţa are peste o sută de membri unităţi administrativ-teritoriale, iar majoritatea au apelat la serviciile celor de la RAJA după aderare. Spre exemplu, la Predeal, în octombrie 2012 s-a aprobat aderarea, iar în noiembrie acelaşi an s-a convenit delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare către firma din Constanţa. Pe cale de consecinţă, după preluarea acţiunilor de la Financiar Urban, Consiliul Local va proceda ca la Predeal. Şi atunci va rămâne în aer Edilul CGA Câmpulung.
Simţind ameninţarea, sindicaliştii au reacţionat. După cum ne-a declarat liderul Sindicatului Liber şi Independent „Tratarea Apei”, Ion Pavel (foto), Prefectura Argeş, Primăria şi Consiliul Loca Câmpulung au fost informate despre doleanţa angajaţilor de la Edilul de a nu ajunge la dispoziţia RAJA Constanţa. Mai mult, o delegaţie a Sindicatului lui Pavel şi a Sindicatului „Gospodarul” va fi prezentă la şedinţa de consiliu pentru a confirma solicitarea. Potrivit sindicaliştilor, există riscul ca, în urma apariţiei celor de la RAJA, Edilul să se transforme într-un punct de lucru al mastodontului din Constanţa, cu consecinţa desfiinţării unor locuri de muncă. În plus, relaţionând cu colegi din alte localităţi, cei de la Edilul au aflat că nivelul de salarizare sub RAJA nu este unul mulţumitor şi nu se acordă bonuri de masă. Asta dincolo de faptul că tarifele la apă şi canal vor creşte sub pretextul efectuării de investiţii. Sindicaliştii vor ca toate mutările hotărâte de aleşii locali în privinţa Edilului să se facă numai pe baza unor dezbateri publice la care să participe inclusiv cetăţenii Câmpulungului.

Decizia aparţine aleşilor locali

Situaţia societăţii Edilul CGA este dificilă, în condiţiile în care reţeaua de apă şi canalizare este deţinută de municipiul Câmpulung, astfel că totul rămâne la dispoziţia Consiliului Local. Utilizarea infrastructurii în vederea furnizării apei se realizează în baza unui contract de concesiune, cel actual urmând să expire în 2022. La fel se prezintă situaţia şi în cazul celor cinci comune deservite de operatorul din Câmpulung. Fără a vorbi de dificultatea găsirii unor motive de reziliere a contractelor, pentru favorizarea apariţiei celor de la RAJA, problema ţine de siguranţa locurilor de muncă a celor de la Edilul şi de nivelul tarifelor pentru serviciile publice prestate. Sunt lucruri care nu pot fi neglijate de aleşii locali care vor să dea vrabia din mână pe cioara din Constanţa.
Vom reveni!

Primarul Ţâroiu: „Şi acum, ca şi atunci”

Primarul municipiului Câmpulung, Liviu Ţâroiu, se transformă în Pilat din Pont atunci când aude de problema cu acţiunile de la Edilul. El spune că e treaba Consiliului Local să hotărască, deşi el însuşi a semnat un referat prin care a propus ca afacerea să se încheie în mod direct între Edilul şi Financiar Urban. „Aşa s-a făcut şi în 2007, banii au fost plăţi atunci direct către Edilul”, susţine el. Iar chestiunile legate de oameni, de salarizare, de tarife sunt puse de acesta în domeniul zvonurilor. „Ştiu că au apărut tot felul de idei de acest fel”, spune Ţâroiu.
Conducerea Edilul CGA nu comentează situaţia, susţinând că lucrurile se vor limpezi după ce Consiliul Local va prelua acţiunile de la Financiar Urban. Rămâne de văzut pe ce poziţie se va situa dacă aleşii locali vor dispune ca tranzacţia să intre pe mâinile ei.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii