Web Analytics
scris joi, 07.12.2023

Se adună cetele de feciori din zona Făgărașului

Se adună din nou cetele din zona Făgărașului. Considerat cel mai vechi şi bine păstrat obicei din Ţara Făgăraşului, din perioada sărbătorilor de iarnă, cetele de feciori se formează începând de miercuri seara.

Se adună cetele de feciori din zona Făgărașului

Citește și: Final de proces pentru clanul Boceanu din Câmpulung. Un proxenet a „închiriat” o victimă pentru 8.000 de lei şi a scăpat nepedepsit


Conform tradiției, ceata de feciori este alcătuită din tineri de peste 18 ani, necăsătoriţi, transmite Radio România Brașov, preluat de Rador. Conform obiceiului, până în ajunul Crăciunului, tinerii din Cete se întâlnesc la diverse gazde, unde învaţă colinde. În ajun de Crăciun merg la colindat, apoi, de Crăciun, feciorii, îmbrăcaţi în costume populare, merg la Biserică şi participă la slujbă. În seara de Crăciun organizează şi Balul la Căminul Cultural, unde participă toată comunitatea. Cetele de feciori din Ţara Făgăraşului se desfac în ziua de Sfântul Ioan, când în centrul Făgăraşului are loc Festivalul Cetelor de Feciori.
Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO în luna decembrie 2013.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *