Săptămâna trecută, Asociaţia de dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş a dus la bun sfârşit alte două acţiuni: premierea concursului „Şcoala reciclării” şi o nouă etapă din „Argeşul curat” – ecologizarea râului Târgului.
Şcoala Matei Basarab a câştigat concursul „Şcoala Reciclării”
Vineri, 5 iunie, de Ziua Mediului, ADI Servsal Argeş şi Primăria Piteşti au premiat câştigătorii concursului „Şcoala reciclării”. Peste 900 de elevi din clasele I-IV, din 33 de clase, de la 7 şcoli din Piteşti, respectiv Ion Minulescu, Adrian Păunescu, I. L. Caragiale, Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Tudor Vladimirescu şi Matei Basarab, s-au bătut anul acesta în cadrul „Şcolii Reciclării” pentru a obţine titlul de cei mai conştiincioşi cetăţeni ai oraşului în privinţa colectării selective a deşeurilor. Concursul, organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SERVSAL Argeş şi Primăria Piteşti a fost parte a evenimentului de mediu „Oraşul Reciclării”, organizat de ECOROM AMBALAJE pentru a alege cel mai responsabil oraş din România în ce priveşte managementul deşeurilor şi importanţa pe care o acordă reciclării ambalajelor. Titlul „Şcoala Reciclării” 2015 a fost câştigat de Şcoala Matei Basarab care este, de acum, „Şcoala Verde” pentru că a învins în competiţia celor care au reuşit să adune şi să predea, spre a fi refolosite, cea mai mare cantitate de deşeuri reciclabile: peste 3.000 de kilograme!Premiile pentru cel mai frumos panou în care au prezentat ipostaze inedite cu „Aşa da – Aşa nu” în cadrul unui mini eco-reportaj realizat în oraş şi în care şi-au dat frâu liber creativităţii au fost următoarele:
# Premiul I – Şcoala Mihai Eminescu, clasa I D – prof. coordonator Claudia Maria Tomescu
# Premiul II – Şcoala Ion Minulescu, cls. I C, prof. coordonator Niţu Melania
# Premiul III – Şcoala Matei Basarab, clasa a II-a A, prof. coordonator Ionescu Mădălina.
Premianţii au primit tricouri şi insigne cu „Piteşti, oraşul reciclării”, memory stickuri brăţară, plase pentru colectarea selectivă a deşeurilor, agende, pixuri şi broşura de prezentare ADI Servsal. Premiul I a obţinut şi o imprimantă HP multifuncţională! Premiile au fost oferite de ADI Servsal Argeş şi operatorii de salubritate SC Salubris SA Piteşti şi Salubritate 2000 SA Piteşti. „Rolul voluntarilor s-a încheiat, dar ORAŞUL RECICLĂRII continuă. Urmează examenul cetăţenilor! Parte a concursului în care Piteştiul este angajat, va fi realizat şi un studiu despre obiceiurile şi practicile în ce priveşte gestionarea deşeurilor produse în locuinţe şi monitorizarea locurilor de depozitare a acestora. Cetăţenii vor fi aşteptaţi la platforme de voluntari care îi vor ruga să răspundă la câteva întrebări pentru a completa un chestionar: dacă şi cum selectează gunoiul menajer de materialele reciclabile, unde le depun, dar şi care este comportamentul operatorilor de salubritate desemnaţi să ridice deşeurile” menţionează Gabriel Moiceanu, director executiv Servsal Argeş.
Peste 1800 de saci de deşeuri adunate în acţiunea de ecologizare a Râului Târgului
Tot vineri, 5 iunie, s-a derulat o nouă acţiune de ecologizare din proiectul „Argeşul curat”. De data aceasta, peste 650 de voluntari au răspuns chemării la acţiune şi şi-au dat mâna pentru a aduna deşeurile de pe Râul Târgului, de la izvoare până la vărsare în Râul Doamnei, prin Lereşti, Câmpulung, Schitu Goleşti, Stâlpeni, Mihăeşti, Ţiţeşti şi Bălileşti.
„Elevi şi simpli cetăţeni, în frunte cu primarii şi preoţii din localităţile respective s-au alăturat mai vechilor prieteni ai ADI Servsal Argeş, voluntarii de la asociaţiile de mediu Ingmed Pitești – Asociaţia Studenţească, Zimbrul Carpatin, Carpatia sau GEEA, care răspund mereu PREZENT la chemările noastre la acţiune. La Bălileşti am avut chiar bucuria de a-l avea alături, aşa cum s-a întâmplat şi la ecologizarea Teleormanului, şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, domnul Florin Tecău! Împreună am adunat, în numai câteva ore, peste 1800 de saci de deşeuri aruncate la întâmplare de persoane certate cu civilizaţia, bunul-simţ şi grija faţă de mediul în care trăim. Deşi niciodată nu vom putea să curăţăm tot ce aruncă ei, noi perseverăm! Va mai dura până vom ajunge să avem un judeţ curat şi ape curgătoare limpezi precum cristalul, aşa cum au fost înainte ca semeni de-ai noştri să le murdărescă, însă noi sperăm că lucrurile se vor schimba şi mergem mai departe!”, spune Gabriel Moiceanu.
Povestea merge mai departe…
„Argeşul curat” va continua, pe tot parcursul anului, cu alte acţiuni de ecologizare. Au fost, până acum, râurile Teleorman, Cotmeana şi Târgului, urmează Doamnei, Dâmboviţa, Argeşelul, Vâlsan, Bratia, Topolog şi, nu în cele din urmă, râul Argeş!
Mulţumim tuturor voluntarilor pentru implicare, cetăţenilor şi primarilor care au înţeles valorile acestei acţiuni şi reprezentanţilor Bisericii prezenţi la acţiunile noastre!
M.S.
0 Comentarii