Schimb de replici între deputatul Oana Florea (PSD) și Ionuț Moșteanu (USR) – Care a fost ”mărul discordiei” dintre cei doi

de | 20.09.2022 11:51 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

USR nu a reuşit, marţi, în şedinţa de plen, să scoată de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, primul proiect de lege din pachetul legilor justiţiei, privind organizarea CSM. Solicitarea USR a primit 139 de voturi contra şi doar 72 de voturi pentru. Deputaţii Ionuţ Moşteanu şi Oana Florea au intrat într-un schimb de replici, în timpul dezbaterilor din plen, deputatul PSD cerându-i colegului de la USR să meargă în bancă, iar Moşteanu afirmând că Florin Iordache ar fi mândru de discipolii lui.

Citește și: Beneficiarii publici ai PNDR își pot actualiza valoarea proiectelor în derulare

”La fel cum am cerut şi săptămâna trecută şi ieri, vă rog să puneţi pe ordinea de zi scoaterea legii CSM. Să aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia, aşa cum a cerut şi APCE,” a cerut deputatul USR Ionuţ Moşteanu în plenul Camerei. Deputatul PNL Olivia Diana Morar a afirmat că motivaţia USR nu este sustenabilă, ea precizând că raportul APCE nu solicită acest aspect.

”Raportul APCE este preponederent pozitiv pentru România şi reflectă un proces de evaluare aplicabil tuturor ţărilor membre ale Consiliului Europei, nu nujmai României. Procesul de evaluare al APCE este diferit de procesul de monitorizare în domeniul justiţiei, desfăşurat de Comisia Europeană”, a spus Murar, ea arătând că ministerul Justiţiei lucrează cu Comisia Europeană, în cadrul MCV. Murar a mai spus că ”nu se doreşte decât să se creeze o temă falsă”. ”USR a avut la dispoziţie, în timpul cât a condus ministerul Justiţiei, în 2021, să sesizeze in integrum pe proiectele de legi în cauză, Comisia de la Veneţia şi nu a făcut-o şi din nou doreşte doar o tergiversare şi invocă aspecte care nici măcar nu sunt reale şi sunt lipsite de adevăr”, a spus Murar.

În dezbatere a intervenit şi deputatul PSD Oana Consuela Florea. ”Aţi solicitat scoaterea de pe ordinea de zi motivând că trebuie să aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia”, a spus ea.  Pentru că era întreruptă de Ionuţ Moşteanu, Oana Florea a replicat; ”Vă rog, mergeţi în bancă, acum eu iau cuvântul”.  ”Doamna Consuelo, să ştiţi că îi place de dumneavoastră”, a spus preşedintele de şedinţă de la PSD, Daniel Suciu, de la PSD.

Citește și: Prețul pâinii în România, în creștere! S-a scumpit cu 25% în luna august

Oana Florea a continuat: ”Nu trebuie, dragi colegi, avizul Comisie, de ce? Pentru că noi facem aceste legi ca să vrem să ridicăm MCV-ul, în toamnă, la sfârşitul lui octombrie, să intrăm în Schengen. Comisia de la Veneţia este un organ consultativ al Consiliului Europei. MCV-ul ţine de UE şi ministerul Justiţiei lucrează îndeaproape cu comisia pentru ridicarea MCV-ului”, a spus ea.

”Florin Iordache ar fi mândru de discipolii lui!”, a replicat deputatul USR Ionuţ Moşteanu de la tribună. Proiectul de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii intră la vot în plenul Camerei Deputaţilor, după respingerea cererii USR. 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *