Web Analytics
scris joi, 09.11.2023

Scene din viaţa culturală piteşteană (50)

Foto-document, 27 aprilie 1969. În imagine: directorul Muzeului Județean Argeș, Radu Stancu, și pictorul Ion Gheorghe Vrăneanțu. Arta Naivă s-a născut în Argeș, prin anii 1940-1960, o dată cu lucrările sculptorului țăran Din Vasilescu din Miroși, ale lui Gheorghe B. Negru, dulgher din Lerești, cu picturile doctorului Ion Gheorghe Grigorescu din Câmpulung ori ale juristului piteștean Ștefan Debreczeny.
Profitând de o expoziție de grup din 1967, câțiva profesioniști – Aurel Calotă, Lucian Cioată, dr. Roland Anceanu și Vasile Savonea – au pus la cale prima Expoziție națională de artă naivă din România, aceasta având loc la Pitești, la 27 aprilie 1969. Expoziția se organizează anual de atunci, fapt ce a permis specialiștilor să vorbească despre „fenomenul artei naive de la Pitești”.

Scene din viaţa culturală piteşteană (50)

Ce s-a uitat între timp? Că prima ediție s-a desfășurat sub patronajul revistei de cultură ARGEȘ. Revista comentase fenomenul și înțelegea să se implice în viața socială. Invitația de participare la eveniment era semnată de Mihail Diaconescu, redactor-șef al revistei „Argeș”, Radu Ionescu, critic de artă, colaborator al revistei, și Vasile Savonea, pictor, colaborator al revistei și șef serviciu artă plastică la Casa Centrală a Creației Populare.
Expoziția continuă și azi!

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (49)

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (48)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită