Web Analytics
scris joi, 10.08.2023

Scene din viaţa culturală piteşteană (38)

Foto-document. Mai 1981, la un an de la dispariția, în condiții suspecte, a marelui scriitor Marin Preda. Din arhiva istoricului Petre Popa. Prima întâlnire postumă (parastasul de un an) cu personajele din „Moromeții”, la Siliștea Gumești, Teleorman, la o azvârlitură de granița cu județul Argeș. E de notorietate faptul că personajele din „Moromeții” l-au judecat tare aspru pe Marin Preda când și-a lansat, la căminul cultural din satul natal, romanul ce l-a făcut celebru.

Scene din viaţa culturală piteşteană (38)

După moartea sa, însă, toți s-au dat mari prieteni cu autorul. Și au început să se certe între ei. Printre cei din fotografia prezentată, inedită până astăzi, îi amintim pe: doamna Aida Rucăreanu – stânga, apoi Alexandru (Sae) Preda; dreapta – Anghel Moromete, cel care pretinde că e prototipul lui Niculae, pentru că el se ducea cu Bisisica, iar nu „Marinică”, acesta mergând cu caii la păscut, pentru că era mai ușor!
Un uriaș roman, cu uriașe personaje, inspirate din oameni mărunți deveniți nemuritori. Ce-au făcut neamurile din casa memorială, cu alt prilej!

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (37)

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (36)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită