Scenariu de groază! Pădurea Trivale a luat foc

de | 26.03.2019 16:37 | Actualitate

Peste 200 de persoane au participat, astăzi, la exercițiul ce a pornit de la scenariul unui incendiu de vegetație uscată care s-a propagat la litiera din fondul forestier, în zona Ciocănăi (comuna Moșoaia). O serie de evenimente, incluse în cadrul exercițiului, au presupus cooperarea structurilor implicate și rezolvarea în timp optim a situațiilor. Astfel, conform scenariului, din cauza intensificării vântului incendiul s-a extins până în apropierea Grădinii Zoologice Trivale, pe o suprafață de cca. 2 ha, punând în pericol obiectivul și integritatea fizică a animalelor aflate în captivitate, unul dintre animale reușind să scape în afara amplasamentului. Norul dens de fum, emis în urma incendiului, se îndrepta spre zona locuibilă (cartier Trivale) și putea afecta populația, ceea ce a determinat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției să ia decizia transmiterii mesajului de înștiințare a populației prin sistemul RO-ALERT. Totodată, două persoane care se aflau într-un grup ce se plimba prin pădure, erau date dispărute și nu mai puteau fi contactate prin telefon. Pentru căutarea acestora s-au constituit echipe formate din jandarmi și polițiști cu un câine. În același timp, un muncitor de la Ocolul Silvic, care lucra la crearea fâşiei de izolare prin tăierea arborilor pe direcţia de propagare a incendiului, s-a accidentat secţionându-şi membrul inferior cu un motoferăstrău. Și aici s-a acționat în colaborare, echipajul SMURD i-a acordat îngrijirile medicale necesare, iar o echipă de jandarmi l-a transportat cu un ATV la ambulanță. Și echipajul pirotehnic a fost alertat, întrucât, în zona incendiată, s-au descoperit elemente de muniţie neexplodată, rămase probabil din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, răspândite pe o suprafaţă de cca. 100 m2. Exercițiul a fost organizat de către ISU Argeș, în colaborare cu celelalte structuri cu funcţii de răspuns în cazul producerii unui astfel de eveniment (IJJ, IJP, DSV, Ocolul Silvic, MApN, GNM, DSVSA). Toată activitatea s-a realizat sub atenta monitorizare a președintelui Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefect Dragnea Emilian și a subprefectului județului Argeș, Adrian Bughiu.

Scopul exercițiului a fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în cazul unui incendiu izbucnit la fondul forestier și verificarea modului de cooperare între structuri (testarea Concepției naționale de răspuns în caz de incendii de pădure și a planurilor de cooperare la nivel județean).

 

Distribuie!

Articol scris de Alina Crangeanu

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Acest articol este despre: dsv,exercitiu de simulare,ijp,isi arges,mapn

Ultimele articole

ARGEȘ: Accident între două autoturisme, la Buzoiești!
ARGEȘ: Accident între două autoturisme, la Buzoiești!

Un accident rutier între două autoturisme a avut loc în această diminieață în localitatea argeșeană Buzoiești.Posibil două victime, neîncarcerate, conștiente.Pompierii intervin la fața locului cu o autospecială de intervenție, alături de un echipaj al SAJ Argeș....