Web Analytics

Scandalul “Mită la Garnizoana Piteşti”

de | 23.12.2010 18:27 | Dezvăluiri

# Soţia generalului Chiriţă era plasată strategic la Arhivele militare. Generalii Mihai Chiriţă şi Ion Marian, cercetaţi de DNA pentru corupţie în MApN, au fost arestaţi pentru 29 de zile. Decizia a fost luată luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cei doi sunt cercetaţi pentru instigare la fals, uz de fals şi abuz în serviciu deoarece ar fi cerut bani pentru a ajuta mai mulţi candidaţi să intre la şcoala de aplicaţie de la Piteşti.  Alături de cei doi au mai fost arestaţi alţi trei ofiţeri din MApN, este vorba de colonelul Vasile Belciug, fost comandant al Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă „Mihai Viteazul” Piteşti şi fost comandant al garnizoanei Piteşti, locotenent-colonelul Dan Costel Crăciuneanu, şeful Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov şi maiorul Crinu-Ionuţ Onel, din cadrul Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă „Mihai Viteazul” Piteşti.

Li se trage de la un SMS

Arestarea generalilor şi ofiţerilor MApN are ca punct de plecare perioada 2009-2010, atunci când au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar). De asemenea, în august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti au avut loc două concursuri, denumite „pe filieră directă”, respectiv „pe filieră indirectă”, pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică. „Inculpaţii cu funcţii de conducere s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor militare importante pe care le deţineau, în scopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidaţi în structurile acestui minister, în detrimentul candidaţilor care trebuiau, în mod legal, declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii”, se arată în comunicatul DNA. Ofiţerii sunt acuzaţi că ar fi luat mită 70.000 de euro şi 1.800 de lei, direct sau prin intermediari, pentru favorizarea mai multor candidaţi. Unul dintre pioni era maiorul Ovidiu Boşotar, ofiţer responsabil cu securitatea în cadrul Şcolii Militare „Basarab I“ Piteşti, care a transmis răspunsurile corecte la examen, prin sms, către 70 de candidaţi, mesajele fiind trimise după o cartelă pre-plătită, din Căminul de fete al unităţii militare. Maiorul Boşotar a făcut un autodenunţ la DNA în care a intervenit pentru promovarea „pilelor”.

Şpagă în familie

Arestarea şi acuzaţiile de luare de mită îndreptate împotriva generalului-maior Mihai Chiriţă, fost şef al Garnizoanei Piteşti, a dezlegat limbile angajaţilor din armată mai ceva ca un vin bun. Probabil că în lipsa solicitării DNA de arestare preventivă pentru generalii şpăgari, n-am fi aflat niciodată că soţia generalului din Nucşoara a fost şi este în continuare contabil şef al Unităţii Militare 02405, adică Arhivele militare. Are vreo relevanţă acest lucru? Păi, are, întrucât, după cum susţinea un angajat, madam Chiriţă a fost plasată strategic la Arhive, pentru a controla lucrurile din interiorul sistemului. Mai exact, soţia fostului şef de garnizoană monitoriza în permanenţă anexa temporară a unităţii şi, invocând prevederile Codului muncii, dădea undă verde la întreruperea contractelor de muncă pentru persoanele angajate pe o perioadă determinată de doi ani. Acestea erau trimise în şomaj, însă după trei luni se organiza un nou concurs care, bineînţeles, implica alte şpăgi. Industrie, nu glumă!
Dincolo de faptul că Argeşul este din ce în ce mai bine reprezentat pe harta corupţiei, trebuie remarcate două chestiuni importante. Pe de o parte, dosarul „Mită la MApN” scoate la iveală inconştienţa crasă a generalilor şi ofiţerilor din armată care au cerut bani fără nicio reţinere, în contextul în care ecourile unui alt mare scandal, cel de la Permise, erau departe de a se fi stins. Pe de altă parte, se poate vorbi şi de un semnal explicit dat militarilor de a nu mai mişca în front pe fondul tot mai multor nemulţumiri cauzate de reducerea pensiilor şi a măsurilor de austeritate fără precedent impuse de guvern.
(N. DINU)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii