Web Analytics
scris marți, 26.07.2022

Scandalos! 74 milioane lei cheltuiți până acum pe consultanță pentru proiecte finanțate prin PNRR!

Consultanța pentru depunerea proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a devenit o adevărată afacere. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, 1.900 de localități au plătit până acum 74 milioane lei pentru servicicii de consultanță în vederea depunerii unor astfel de proiecte – așa cum remarcă PressHUB.ro, cea mai răpândită rețea de presă din România.

Scandalos! 74 milioane lei cheltuiți până acum pe consultanță pentru proiecte finanțate prin PNRR!

O grămadă de bani pe operațiuni simple

Lucrurile ar trebui să fie simple. Cei care doresc finanțare, adică primăriile, trebuie să-și facă un cont pe o aplicație dezvoltată de Ministerul Dezvoltării. Cinci minute ar dura această operațiune dacă ai o adresă de e-mail. Apoi, următoarea etapă, depunerea proiectelor, nu presupune decât existența unui calculator, a unei conexiuni la internet și o idee de finanțare. Pașii sunt explicați, în amănunt, într-un document oficial, postat pe internet.

Toate serviciile de consultanță au fost achiziționate direct, din catalogul electronic.
Pentru acest efort minim, 1.900 de primării din țară au decontat mulți bani unor firme de consultanță – precizează PressHUB. Sunt localități care au plătit peste 100.000 lei pentru a depune sau scrie aceste proiecte! Ce au făcut firmele de consultanță pentru acești bani? Am selectat câteva exemple de pe rețeaua de presă citată.

Citește și: Politica de coeziune a UE: 31,5 miliarde EUR pentru România

Contracte babane

– ”Orașul Zimnicea din Teleorman a plătit 130.000 lei firmei de consultanță IFN CONS Media din București pentru „servicii de consultanță în dezvoltare”. Potrivit Primăriei, contractul presupune „evaluarea eligibilității cheltuielilor și estimarea punctajului”. În plus, acești bani au fost dați pentru elaborarea cererii de finanțare, pentru elaborarea prognozelor financiare, pentru depunerea dosarului de finanțare și pentru răspunsuri la clarificări. Primăria Zimnicea a depus trei proiecte de finanțare prin PNRR, respectiv construirea de locuințe pentru medici și profesori, elaborarea unui plan urbanistic general și asigurarea de echipamente smart în orașul Zimnicea. Și acest contract a fost oferit fără licitație, prin cumpărare directă.

– Pe 30 martie 2022, Primăria Panciu oferea un contract de 135.000 de lei firmei Creativ Consult SRL, din Iași, pentru „consultanță în afaceri și în management și servicii conexe”. Am întrebat ce înseamnă asta și instituția ne-a răspuns că sunt servicii pentru obținerea de fonduri nerambursabile din PNRR : „identificarea oportunităților de finanațare”, „înțelegerea condițiilor de eligibilitate impuse de finanțator”, „monitorizarea surselor oficiale de informare”, „consilierea beneficiarului la obținerea documentelor necesare pentru obținerea proiectului”, „scrierea cererii de finanțare” și „încărcarea cererii de finanțare”. În ce măsură cunoaște o firmă de consultanță din Iași nevoile de dezvoltare a orașului Panciu, localități separate de o distanță de 220 de kilometri, nimeni nu știe.

– Complexul Sportiv Național Sala Polivalentă din București a semnat un contract pentru a depune documentele în vederea finanțării prin PNRR a unor proiecte, dar spune că nu are bani să plătească firma de consultanță. Când o să aibă buget pentru acest lucru, urmează să fie demarat contractul în valoare de 130.000 de lei cu firma Arhitectures Projects Development. Obiectul contractului presupune elaborarea solicitării de finanțare, crearea contului în platforma de finanțare, corelarea documentelor, elaborarea solicitării de finanțare, înscrierea în platformă.”

Fiecare stat din UE și-a elaborat propriul Plan de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. Planul are o valoare de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,24 miliarde euro și împrumuturi de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja de la Bruxelles două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *