Web Analytics

Scandal penibil! Directorul Muzeului Câmpulung a reclamat la 112 o intervenţie la zidul parcării de la Mausoleul Mateiaş

de | 2.03.2017 13:35 | Actualitate

19 01Dacă te-ai lua după sesizările făcute în ultima lună cu privire la terasa de paradă a Mausoleului Mateiaș, ți-ai putea imagina că monumentul stă să se dărâme. În realitate însă, problemele sunt legate nu de vreun zid al mausoleului, așa cum a fost, ulterior, rostogolită informația, ci de un zid care delimitează parcarea (terasă de paradă) de proprietatea unui localnic, Solomon Cătălin, care și-a amenajat, perfect legal, cu toate autorizațiile necesare, pe terenul moștenit de la părinți, șapte cabane din lemn cu destinație comercială. În proiectul avizat se menţionează că accesul la chioşcuri se va face din parcarea cu pricina, fără a se preciza cum. Pentru a crea acest acces, proprietarul a făcut, două despărțituri în zid.  O intervenție neprevăzută în documentaţia avizată şi autorizată. De aici, întreaga isterie legată de monument.

S-a ajuns până la sesizări la 112 venite chiar din partea directorului Muzeului Municipal Câmpulung, sub oblăduirea căruia se află mausoleul, reclamație care s-a lăsat cu audieri.
„Am fost chemat la audieri săptămâna trecută. Am înțeles că Procuratura ar fi deschis un dosar pe această cale (…). Eu am sesizat că s-au făcut două despărțituri în  zidul de pe latura sudică a terasei de paradă. În calitate de manager al Muzeului Municipal Câmpulung, sunt obligat să notific instituțiile abilitate ale statului de îndată ce observ că patrimoniul muzeului ar fi afectat, altfel aș fi pasibil de neglijență în serviciu”, explică, pentru Jurnalul de Argeș, Alexandru Oprea (foto), directorul Muzeului Municipal Câmpulung.
Conducerea Direcţei Judeţene pentru Cultură Argeş precizeză că nu se încalcă perimetrul aferent mausoleului şi că monumentul istoric nu este afectat în niciun fel, dar arată că întreprinzătorul a secţionat, fără drept, zidul parcării. Motiv pentru care, instituția amintită a pus în vedere Primăriei Valea Mare Pravăţ, pe teritoriul căreia se află Mausoleul Mateiaș, să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor şi să-l oblige pe Solomon Cătălin să reconstruiască zidul secţionat, folosind aceleaşi materiale şi tehnici de edificare ca şi restul zidului înconjurător. „Chioşcurile respectă un model unitar, au autorizaţie de construcţie şi sunt plasate pe terenul particularului. (…) În proiectul avizat se menţionează că accesul la chioşcuri se va face din parcare, fără a se preciza cum. În concluzie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Argeş a notificat Primăria Valea Mare Pravăţ că nu a fost respectată legea 50/1991 a construcţiilor şi că zidul trebuie reparat. Am avut discuţii şi cu întreprinzătorul… Am comunicat situaţia Ministerului Culturii, Cultului Eroilor, Departamentului Cultură, Culte şi Centenar (…). Eu cred într-o soluţie de compromis. Nu deranjează cu nimic dacă se repară una dintre intrări şi rămâne cealaltă, ca acces la chioşcuri”, spune Cristian Cocea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş.

„Eu am stopat comerțul cu… miere, chiloți de damă, câini ciobănești”

Primarul comunei Valea Mare Pravăț, Ion Boncoi, consideră că directorul Muzeului Municipal Câmpulung a exagerat cu reclamațiile și că motivul pentru care s-ar fi dat o amploare atât de mare acestei intervenții este legat de disputarea vadului comercial pe care-l reprezintă terasa de paradă (parcarea mausoleului) aflată, ca și monumentul, pe teritoriul comunei Valea Mare Pravăț, dar administrată de Muzeul Municipal Câmplung, unde, până în urmă cu trei ani, era în floare comerțul ambulant și unde, spune edilul, diverse școli de șoferi din Câmpulung efectuau manevre de poligon.

19 AlexandruOprea muzeuCampulung„Îi reamintesc domnului primar că eu am stopat comerțul cu produse tradiționale din terasa de paradă a Mausoleului Mateiaș, în 2014. Când am venit la conducerea muzeului, în fața monumentului puteați să găsiți la comercializare următoarele: caș, miere, chiloți de damă, obiecte bisericești, prosoape cu Steaua, mere, câini ciobănești, chinezării etc. (…) Eu nu am absolut niciun fel de interes patrimonial în asta, ca dovadă că din 2014 și căbănuțele alea, unde muzeul vindea câte ceva, au fost demolate, că nu dădeau bine în terasa de paradă. Cât despre școlile de șoferi, eu nu am auzit de așa ceva acolo. Că făcea cineva niște ture prin parcare, poate… O să vedeți că noaptea se fac drifturi acolo,  de când Primăria Cîmpulung a asfaltat”, mai spune directorul Muzeului Municipal Câmpulung.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Dincolo de părerile de început personale ale autorului, o informare corectă, cu menționarea punctelor de vedere a tuturor părților implicate.

Ultimele articole