# Nouă studenţi acuză o profesoară că le-a cerut bani pentru lucrările de licenţă. # Cadrul didactic reclamat de studenți este conferențiar univ. Camelia Manea de la Facultatea de Științe ale Educației # În replică, profesoara spune că se simte vânată și că a mai avut parte de asemenea înscenări și în trecut. Noul rector al Universității Pitești, Ionel Didea, nu credea probabil că, într-un timp atât de scurt de la preluarea șefiei instituției, va fi nevoit să-și reamintească abilitățile învățate în meseria sa de debut profesional, aceea de polițist de cercetări penale. Asta pentru a putea descâlci ițele unui imens scandal care a cuprins, precum un incendiu, întreaga Facultate de Științe ale Educației din cadrul Universității. În vizor se află Camelia Maria Manea, conferențiar al facultății, de la Departamentul de Științe și Metodici Aplicate, care a fost acuzată, în scris și sub semnătură, de către un grup de nouă studenți de la secția din Slatina, că ar fi pretins mită pentru a le „îndrepta” acestora lucrările de licență pe care trebuiau să le prezinte și să le susțină chiar în această perioadă. Sesizarea există, are subiect și predicat și a fost depusă nu demult la conducerea Universității, care caută acum, prin metodele care îi stau la îndemână, să lămurească o situație devenită explozivă.
Scandalul a pornit nu demult, odată cu depunerea sesizării scrise a celor nouă studenți, moment din care s-a declanșat un adevărat iureș nu numai la Facultatea de Științe ale Educației, din care face parte Camelia Manea, ci până la vârful întregii instituții. Explicabil asta, câtă vreme profesoara cu pricina se bucură de notorietate nu numai în cadrul Universității, unde este chiar vicelider sindical în cadrul Sindicatului Liber al Universității Pitești (SLUP), dar, după cum vom vedea pe parcurs, este o persoană binecunoscută și în exterior, ba are chiar o anumită faimă. Tocmai de aceea, acuzațiile venite de la studenții din Slatina au generat iureșul de care vorbeam. În ce privește învinuirile cuprinse în sesizare, prea multe nu sunt de spus. În esență, se spune despre Camelia Manea că, în calitate de coordonator al lucrărilor de licență pentru studenții respectivi, le-a fi găsit acestora nereguli în realizare, după care le-ar fi propus ca, pentru un anumit tarif, calculat la pagină, le va drege lucrările. Sumele fiind cuprinse undeva între 20-25 milioane lei vechi pentru o lucrare. Cum spuneam, toate aceste lucruri, care, dacă s-ar dovedi adevărate ar fi extrem de grave, pretabile chiar de o cercetare penală, au fost menționate de grupul celor nouă studenți, cât se poate de limpede, în reclamația pe care au depus-o la conducerea instituției. Evident, lucrurile au fost luate foarte în serios, astfel încât situația a început să se precipite. S-a format în prima fază o comisie care a mers la Slatina, unde a discutat cu studenții semnatari ai sesizării, cu profesoara reclamată, dar și cu șefii și profesorii Departamentului de Științe și Metodici Aplicate, din care doamna Manea face parte, și cu cei din conducerea Facultății de Științe ale Educației. Au fost de fapt niște etape preliminare pe linia lămuririi cazului respectiv, în urma cărora, mai mult ca să se aplaneze scandalul și să nu se lase loc de alte interpretări, Camelia Manea a fost retrasă din postura de coordonator al lucrărilor de licență pe care le avea la secția din Slatina. Explicabil asta, dacă ne gândim că licențele se susțin chiar în această perioadă, iar menținerea profesoarei, în condițiile date, la coordonarea acestora, ar fi pus și mai mult gaz pe foc. Evident, toată beleaua a ajuns imediat și la urechile rectorului Ionel Didea, ba chiar am aflat că acesta are toată documentația adunată până în prezent despre cazul cu pricina, spre a acționa în consecință. Ca atare, ulterior s-a format chiar în cadrul Consiliului de Administrație al Universității o altă comisie, care are sarcina să facă cercetări ample și complete pe marginea subiectului, după care să prezinte un raport detaliat asupra celor constatate. Iar apoi, în funcție de rezultate, să se acționeze în consecință. Cam în această fază se prezintă, la ora la care vorbim, situația legată de conferențiarul Camelia Manea care, așa cum am spus, deține și calitatea de vicelider sindical al SLUP.
Am stat de vorbă și cu Octavian Gruioniu, președintele Comisiei de Etică și Deontologie a Senatului Universității. Destul de rezervat pe marginea cazului de care vorbim, el spune că, pe lângă Consiliul de Administrație al Universității s-a format o comisie de analiză, formată numai din persoane din exteriorul Facultății de Științe ale Educației, tocmai pentru a nu exista suspiciuni. Dânsul ne-a confirmat existența sesizării celor nouă studenți, precum și faptul că profesoarei Manea i-a fost retrasă coordonarea lucrărilor de licență. „Pe noi ne interesează ca, în urma analizei, să aflăm situația reală. Cei nouă studenți au licență chiar în aceste zile, dar probabil apoi, când vor fi mai liberi, vor fi mai dispuși să spună ce s-a întâmplat. Vrem să lămurim situația corect și limpede pentru toată lumea, pentru a nu mai apărea astfel de incidente și pe viitor”, ne-a spus Octavian Gruioniu, care a apreciat că verdictul final se va da în cel mult o săptămână.
Profesoara spune că le va face sesizare penală studenților care o acuză
Profesoara Camelia Manea a respins acuzațiile pe care i le-au adus cei nouă studenți și s-a declarat mâhnită de tot ceea ce i se întâmplă în aceste zile. Dânsa ne-a spus că și-a exprimat propriul punct de vedere, chiar și în formă scrisă, în fața celor veniți să analizeze situația, ba mai mult, își rezervă dreptul de a-i acționa în justiție pe studenții care au reclamat-o, pentru fals în declarații. „Eu n-am vrut să dau amploare acestui caz, dar văd că asta se dorește. Normal ar fi să se exprime puncte de vedere abia după analizarea completă a situației, pe bază de documente, declarații și toate celelalte etape necesare lămuririi cu corectitudine a unui astfel de caz. Eu nu vreau să anticipez nimic, trebuie să mă apăr în continuare pentru a lămuri lucrurile”. Profesoara acuzată spune că este dispusă la o confruntare directă, față în față, atât cu studenții semnatari ai sesizării, cât și cu cei care cercetează cazul, tocmai pentru a-și susține nevinovăția. Pe de altă parte, doamna Manea ne-a spus că a recuzat comisia care a venit în prima fază și care i-a retras calitatea de coordonator al lucrărilor de licență, menționând că n-a fost înștiințată oficial să se prezinte la discuții, ci doar printr-un telefon, iar după ce a venit totuși, s-a trezit ținta unui „bombardament” venit din toate părțile, de parcă ar fi fost în fața unor procurori. Profesoara apreciază ca absurd felul în care a fost tratată de comisia cu pricina, motiv pentru care a și recuzat-o, ba consideră abuzivă și măsura prin care i s-a retras coordonarea lucrărilor de licență.
Camelia Manea spune că i s-au mai făcut astfel de „înscenări”
Întrucât a lăsat impresia pe tot parcursul discuției noastre că se simte vânată, o victimă a unui soi de conspirație venită chiar de la unii din colegii săi, am întrebat-o pe Camelia Manea cine îi poartă de fapt sâmbetele. Ne-a răspuns că, poate și prin calitatea de vicelider sindical pe care o deține, a deranjat uneori, ba chiar că i s-au mai făcut, în timp, astfel de „înscenări”. „Am avut cazuri la unele examene, când mi s-a pus plicul cu bani pe masă, dar niciodată n-am acceptat, ba dimpotrivă, am avut o atitudine fermă împotriva acestor practici”. Profesoara a lăsat să se înțeleagă, destul de limpede chiar, că totul i s-ar putea trage de la un grup de 4-5 colegi, care se țin de astfel de lucruri, pentru că n-o agreează. Cu alte cuvinte, este vorba de o făcătură venită din partea unora din propriul colectiv de profesori. „Mă doare atitudinea unor colegi, care întrețin prin astfel de metode o atmosferă neplăcută și aruncă cu noroi. Păcat, mare păcat”. Profesoara Camelia Manea a accentuat faptul că va face plângere penală, pentru fals în declarații, împotriva studenților care au acuzat-o, dar pe care nu-i învinovățește totuși foarte tare. „Ei nu realizează deocamdată gravitatea situației pe care au provocat-o, lăsându-se manipulați, din păcate, de alți colegi de-ai mei”.
Camelia Manea a escaladat cele mai înalte vârfuri de pe patru continente
Spuneam la început că doamna Camelia Manea se bucură de notorietate nu numai în interiorul Universității, ci și în exterior. Faima sa provine din pasiunea pe care o are pentru alpinism, care s-a soldat și cu o serie întreagă de rezultate, pe cât de înalte, pe atât de răsunătoare. A cucerit de-a lungul vremii vârfuri montane din cele mai înalte, din Europa, Africa, America Latină și de Nord, având astăzi o carieră impresionantă pentru o alpinistă. Are la activ cățărări realizate pe mai mult de 15 vârfuri de peste 3.500 m înălțime, dintre care se pot enumera Elbrus (5.642 m) și Mont Blanc (4.807 m) în Europa, Kilimanjaro (5.895 m) în Africa, Aconcagua (6.962 m), Ojos del Saldo (6.893 m) în America Latină, McKinley (6.194 m) și Pico de Orizaba (5.734 m) în America de Nord. Totodată, Camelia Manea mai este și redactor principal la revista „România Pitorească” și membră a Clubului Alpin Român. Mihai BĂDESCU
Am citit un cuvint de pomenire pentru Sandu Bulgar, scris de d-na Camelia Manea in Romania Pitoreasca. Sandu mi-a fost prieten dar ne-am vazut de peste 40 de ani. Mergind pe fir, in sus, am gasit un articol cutremurator despre d-na Camelia Manea, in jurnalul Dv. Nu am reusit sa gasesc nimic altceva despre acea acuzatie de mita a unor studenti. Credeam ca ar fi putut fi o urmare a articolului, in jurnalul Dv, dar n-am reusit sa aflu. V-as fi recunoscator daca mi-ati da ceva indicatii despre cum as putea-o contacta pe d-na Manea. Cu multumiri anticipate