Web Analytics

Şase copii din Piteşti vor reprezenta România la un turneu internaţional de robotică

de | 13.06.2019 13:43 | Actualitate

Două echipe din Argeș, formate fiecare din câte trei puști isteți, vicecampioni naționali la Robotică, vor reprezenta România la Turneul Internațional World Robot Olympiad (WRO) 2019, o competiție ce se va desfășura în perioada 1 – 4 august în Aarhus, Danemarca. Interesant este că întreaga pregătire competițională a acestor copii s-a făcut gratuit.
Este vorba de echipa STEM Kids Jupiter – David, Matei și Daria – care vor concura la categoria de vârstă 9-12 ani, și echipa STEM Kids Mars, formată din Alex, Elena și Andra, care vor intra în competiție la categoria de vârstă 13-15 ani. Mentorul ambelor echipe este Emanuel Șerban, cel care, în urmă cu patru ani, a înființat la Pitești, sub numele STEM Kids, un club care și-a propus să facă performanță în robotică educațională cu elevi din ciclurile primar și gimnazial, aplicând în practică cunoștințele teoretice acumulate de către aceștia în domeniile științelor exacte STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics): matematică, fizică, tehnologie și informatică, construind și programând roboți pentru a concura cu ei la competiții de profil.
„Noi am început din 2015 să facem toată această activitate de robotică. Din 2016 am început să participăm la etapele naționale ale competițiilor de robotică ale claselor primare și gimnaziu, suntem vicecampioni naționali de trei ori și campioni naționali de două ori. Am participat până acum la diferite competiții în Danemarca, apoi Costa Rica, Thailanda și anul aceasta vom merge din nou în Danemarca, la Internațional World Robot Olympiad (WRO) 2019. Nu ne dorim decât să facem performanță cu copiii care, într-adevăr, excelează la materiile din domeniile științelor exacte, astfel încât tot ce învață la școală să aplice în practică”, explică, pentru Jurnalul de Argeș, Emanuel Șerban.
Interesant este că cei mai mici dintre vicecampioni au început abia anul acesta pregătirea competițională. „Cu cei mici am început anul acesta, ediții pilot (9-10 ani), dar, în principal, performanțele sunt la peste 10 ani, când într-adevăr au suficiente cunoștințe de matematică pe care să le aplice în robotică. Toți au început de la 9-10 ani, iar după un an de pregătire au început să lucreze împreună cu alți colegi, pentru că doar în echipă se participă la aceste competiții, ele nu sunt individuale, iar noi tot am încercat ca, pe lângă cei care sunt avansați sau au experiență mai multă, să mai aducem un copil sau doi mai mici, să poată să preia din cunoștințele lor și să avem o pregătire în continuare. Cam asta este ideea, să avem o continuitate”, mai spune Emanuel Șerban.

„Fiecare își găsește locul în funcție de ceea ce îi place cel mai mult”

Cei șase copii au beneficiat de gratuitate pentru pregătirea competițională. „Partea de pregătire pentru competiții nu costă. Am avut și cursuri separat, dar din copiii respectivi, noi am selectat pentru performanță pe aceia care într-adevăr aveau abilități nu doar teoretice, pentru că este foarte important să aibă și abilități de comunicare, de lucru în echipă, să nu fie foarte individualiști, pentru că, să zicem, chiar dacă la școală sunt foarte buni sau stăpânesc foarte bine partea teoretică, din păcate nu este suficient. Fiind lucru în echipă și ei vrând să se antreneze tot timpul, să se completeze – pentru că unii se ocupă de construcție, alții de programare – fiecare își găsește locul în funcție de ceea ce îi place cel mai mult, dar tot timpul trebuie să știe să comunice, să aibă un comportament adecvat, să poată să-și stăpânească și emoțiile și stresul din concurs și așa mai departe. Până la urmă, robotica este doar un instrument, nu un scop în sine. Copiii aceștia, dincolo de robotică, învață lucruri mult mai importante: colaborare, comunicare, gândire critică, pentru a putea să pună la îndoială totul și să ia deciziile cu creierașul lor”, spune Emanuel Șerban.
Antrenorii acestor puşti isteţi au făcut, practic, voluntariat pentru instruirea lor competiţională. „Noi, toți cei care suntem antrenori, facem voluntariat pentru copiii care fac performanță, iar pentru deplasările pentru competițiile internaționale, am apelat la diverși sponsori, exclusiv din mediul privat, pentru că doar ei rezonează cu performanța, din păcate”, mai spune Emanuel Șerban.

„M-a captivat”

Am stat de vorbă și cu unul dintre puștii care vor merge, în august, la International World Robot Olympiad (WRO) 2019. Mihai Alexandru Ciocîrlan are 13 ani, este elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Pitești și face robotică de trei ani.
„Am găsit inițial un curs pe facebook și am zis de ce să nu încerc. M-a captivat, mi s-a părut interesant. Acum un an și câteva luni am fost în Costa Rica, la același concurs care acum va avea loc în Danemarca. Era prima dată când mergeam la un concurs internațional și echipa noastră s-a încurcat un pic, așa încât nu ne-am întors cu premii. De data aceasta ne-am propus să ne întoarcem cu un premiu cât mai mare”, spune Mihai Alexandru Ciocîrlan.

Alte premii obţinute de club în cei patru ani

• Representing Romania at World Robot Olympiad (WRO) 2018 in Chiang Mai, Thailand
• Romanian Champions (1st place) at World Robot Olympiad Romania (WRO) 2018 (Regular Elementary Category)
• Rising Star Award at FIRST® LEGO® League (FLL) Open Invitational Central Europe 2018 in Debrecen, Hungary
• Romanian Vice-Champions (2nd place) at FIRST® LEGO® League (FLL) Romania 2018
• Programming Award at FIRST® LEGO® League (FLL) Romania 2018
• Mechanical Design Award at FIRST® LEGO® League (FLL) Romania 2018
• Presentation Award at FIRST® LEGO® League Junior (FLL Jr.) Romania 2018
• Representing Romania at World Robot Olympiad (WRO) 2017 in San José, Costa Rica
• Romanian Champions (1st place) at World Robot Olympiad Romania (WRO) 2017 (Regular Elementary Category)
• Representing Romania at FIRST® LEGO® League (FLL) Open European Championship 2017 in Aarhus, Denmark
• Romanian Vice-Champions (2nd place) at FIRST® LEGO® League (FLL) Romania 2017
• Romanian Vice-Champions (2nd place) at World Robot Olympiad (WRO) Romania 2016 (Regular Elementary Category)

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii