Web Analytics
scris joi, 20.02.2014

Săptămână horror pentru PSD Argeş. Noua şefă a DNA Piteşti dă şah PSD Argeş

În mod cert, PSD Argeș nu trece printr-o perioadă fastă. Iar acest lucru este dovedit și de  evenimentele hard petrecute în decurs de numai o săptămână, evenimente în care au fost și sunt implicați oameni de la vârful organizației social-democrate din județ. Marți 11 februarie, președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu, a pierdut procesul cu ANI,  fiind declarat în conflict de interese și, prin urmare, își pierde mandatul, precum și dreptul de a mai ocupa funcții publice vreme de trei ani. Decizia a fost pronunţată de Înalta Curte şi este definitivă.
Joi 13, vineri 14 și luni 17 februarie, peste 40 de primari de comune din Argeș au fost audiați la DNA Pitești într-un dosar privind atribuirea unor contracte de consultanță, cauză în care sunt urmăriți penal, încă din anul 2011, atât deputatul PSD Mircea Drăghici, cât și președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu. Mai mult, respectivii primari au fost înștiințați că au calitatea de suspecți în acest dosar.
Și tot luni, 17 februarie, procurorii DNA au descins la sediul din Pitești al unei firme a deputatului PSD Cătălin Rădulescu, administrată însă de fratele acestuia. 
 Iată că Daniela Lupu, noua șefă a DNA Pitești, își începe mandatul în viteza a patra cu două dosare de corupție în care cap de afiș sunt doi deputați PSD din generația tânără, considerați la un moment dat chiar posibili succesori ai lui Constantin Nicolescu la șefia Consiliului Județean.  Vă prezentăm în cele ce urmează cronologia unei săptămâni cu adevărat „horror” pentru PSD Argeș.

Săptămână horror pentru PSD Argeş. Noua şefă a DNA Piteşti dă şah PSD Argeş

ANI îl dislocă pe Nicolescu de la șefia CJ

Cum spuneam, prima veste-bombă pentru organizația județeană a PSD a venit în după-amiaza zilei de marți 11 februarie,  când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul Agenției Naționale de Integritate, hotărând că președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu, s-a aflat în conflict de interese și a fost incompatibil. Conform rezoluției ANI, „Suma totală a celor 9 contracte încheiate sub semnătura domnului NICOLESCU Constantin, a celor 5 contracte încheiate cu aprobarea acestuia, a celor 12 contracte încheiate de către societăți la care domnul NICOLESCU Constantin sau soţia acestuia sunt acționari majoritari, precum şi a prestărilor de servicii efectuate instituțiilor și serviciilor publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Județean Argeș de către societăţile la care domnul NICOLESCU Constantin sau soţia acestuia sunt acționari majoritari este de 1.567.305,45 lei.”

40 de primari audiați ca suspecți în dosarul  (reactivat) al deputatului Drăghici

Legat de al doilea dosar, peste 40 de primari de comune din Argeș au fost audiați la DNA Pitești privind atribuirea unor contracte de consultanță, cauză în care sunt urmăriți penal, încă din 2011, atât deputatul Mircea Drăghici, cât și președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu. Primarii au fost audiați cu privire la relaţia avută cu Nicolescu şi Drăghici pe marginea implementării în judeţ a Strategiei de dezvoltare locală 2007-2013, un document cadru realizat de firma European Project Consulting din Bucureşti care stă la baza accesării de fonduri europene de către primăriile judeţului. În esenţă, anchetatorii susţin că în spatele firmei cu pricina s-ar fi aflat Mircea Drăghici, iar preşedintele Nicolescu ar fi făcut trafic de influenţă la primari în favoarea acestuia, cerându-le să semneze contractele cu EPC Bucureşti spre a primi bani pentru finanţare de la Consiliul Judeţean. Iar în cauză, anchetatorii vorbesc de un prejudiciu de 150.000 euro. Trebuie spus că în primă fază, după deschiderea dosarului de către DNA, edilii au fost extrem de reţinuţi în declaraţii, mulţi dintre ei fiind loviţi de amnezie, afirmând că nu-şi amintesc, pur şi simplu, de afacerile cu European Project Consulting. Alţii au recunoscut că au fost invitaţi să treacă pe la sediul din Piteşti al firmei de consultanţă şi, mai mult, unii dintre ei au declarat că l-au văzut acolo pe deputatul Mircea Drăghici şi că în anumite cercuri se vorbea despre o potenţială implicare a parlamentarului argeşean în afacerile firmei bucureştene. La scurt timp, toţi au fost rechemați la DNA, unde procurorii au dat drumul casetelor cu înregistrări telefonice purtate de Constantin Nicolescu și Mircea Drăghici cu primarii argeșeni. Primarii și-au schimbat imediat declarația inițială.

***

Primarii şi-au schimbat declaraţiile iniţiale, după ce au ascultat interceptările 

Vasile Nica, Valea Danului
Declaraţia iniţială
„Am avut discuţii cu Constantin Nicolescu despre încheierea contractelor referitoare la strategia de dezvoltare locală, însă nu mi s-a indicat cu ce firmă să închei acest contract. Am discutat şi cu alţi primari şi ei mi-au indicat firma din Bucureşti. Contractul mi l-a înmânat Mircea Drăghici.”

Interceptările telefonice
Constantin Nicolescu: Ce faci, primare?
Vasile Nica: Muncesc.
C.N.: Eşti trecut la un proiect aicea şi vreau să ştiu dacă ai primit un contract pentru… proiectul de strategie comunală de dezvoltare acolo la tine. Ai primit contractul acela?
V.N.: Nu.
C.N.: Modelul de contract pentru strategia de dezvoltare rurală.
V.N.: Da, îl am, ştiu de el, da… s-ar putea să… că mi l-a dat domnul Drăghici cred.
C.N.: Da. Semnează-l, dă-i drumul, că îţi dau eu sursă de bani, nu te mai plânge acolo. Daţi drumul la contract, nu v-am spus că vă dau eu bani?!
V.N.: Bun, perfect…

Declaraţia finală
Şi primarul din Valea Danului şi-a schimbat depoziţia iniţială. „După ce am ascultat convorbirea telefonică, pot să spun că am purtat o discuţie cu Constantin Nicolescu în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a comunei Valea Danului, acesta sugerându-mi să semnez un contract de prestări-servicii cu firma EPC, urmând ca sumele necesare pentru plată să fie alocate de la Consiliul Judeţean (…) Nu-mi aduc aminte nici până în prezent dacă am primit contractul de la Mircea Drăghici sau de la European Project Consulting”.

Elisaveta Tudose, Coşeşti
Interceptările telefonice

Elisaveta Tudose: Cine mi-a dat să semnez contractul?
Constantin Nicolescu: Păi, uite Mircea Drăghici spune că e la dumneavoastră acolo, vedeţi că îl aveţi pe fax. Uitaţi-vă la el şi-l faceţi, da, bine. Ai vreo reţinere?
E.T.: Nu, nu am nicio reţinere.
C.N.: Nu aveţi nicio reţinere, da.

Declaraţia finală:
„Constantin Nicolescu m-a îndrumat să semnez contractul cu European Project Consulting, deoarece vor fi viraţi banii de la CJ pentru plata contractului.”

Dumitru Voicu, Miceşti
Interceptările telefonice
Constantin Nicolescu: Măi Mitică, tu n-ai bani la capitolul plată proiecte? Tu eşti bogat sau sărac?
Dumitru Voicu: Cum adică?
C.N.: N-ai?
D.V.: Da, sunt sărac, pentru că am multe proiecte.
C.N.: Păi nu, da tu ai un contract acolo. Eşti la birou sau eşti plecat? Eşti în concediu, când vii?
D.V.: Aseară am plecat, trebuia să vin sâmbătă seara.
C.N.: Eşti în concediu?
D.V.: Sunt la un curs, dar vin sâmbătă.
C.N.: Vorbeşte cu Mircea Drăghici şi ai de semnat un contract şi vedeţi, dacă n-ai bani în buget, îţi dau eu bani, da?
D.V.: Da, da ştiu, de fapt două am cu Mircea.
C.N.: Două?
D.V.: Unul de 5.000 şi altul de 3.150.
C.N.: Da, bine.

Declaraţia finală
„Am vorbit cu Constantin Nicolescu şi i-am spus că nu am bani pentru ideile mele la proiectele în derulare necesare dezvoltării localităţii. În ceea ce priveşte faptul că nu mi-am amintit de convorbire, situaţia a fost de natură că în acea perioadă am fost plecat la un curs – Managementul apărării contra dezastrelor pe plan local. Nu am avut percepţia că am fost forţat sau influenţat de preşedintele CJ să semnez contractul”.

Gheorghe Matei, Mihăieşti
Interceptările telefonice
Constantin Nicolescu: Vino la mine, încoace. Vino pe la mine să vorbim mâine dimineaţă. Da, am înţeles că ai luat legătura cu Drăghici. Se bagă finanţarea de la Mediu pentru alimentarea cu apă la tine acolo… Să semnezi contractul ăsta pentru strategia comunală şi pentru centrul virtual de acolo. Ai un contract venit la tine?
Gheorghe Matei: Contractul l-am semnat şi l-am adus la Consiliul Judeţean.
C.N.: L-ai semnat deja?
G.M.: Da, l-am semnat, l-am semnat.
C.N.: Păi, uite, Mircea e lângă mine şi zice că nu.
G.M.: 12 localităţi, ba da, ba da.
C.N.: Păi nu, mă, nu ăsta, de firma care vă face proiectele vorbesc.
G.M.: Nu, nu, acela nu.
C.N.: E vorba de contractele, sunt cu firma care-ţi face strategia de dezvoltare locală şi proiectul ăsta de aplicaţii pentru resursele umane.
G.M.: L-am semnat,  l-am semnat de 10 zile.
C.N.: Păi, uite, ţi-l dau pe Mircea, poate ştie Mircea şi nu ştiu eu, e lângă mine.
Mircea Drăghici: Să ne trăiţi!
G.M.: Să trăiţi, domnule director, l-am semnat.
M.D.: Păi cum? Că nu l-am văzut.
G.M.: Păi nu, am fost la birou acolo şi l-am semnat, l-am semnat.
M.D.: Nu, dumneavoastră aţi semnat acordul.
G.M.: Da.
Declaraţia finală
„Este posibil să fi purtat discuţii cu Mircea Drăghici şi Constantin Nicolescu, dar nu-mi amintesc din cauza trecerii timpului. Mircea Drăghici reprezenta o firmă de consultanţă, acesta întrebând primarii că, dacă vrem să obţinem fonduri europene guvernamentale, ne ajută cu consultanţă de specialitate şi proiectare şi că ar avea o firmă cu acest obiect de activitate. Este posibil ca în ziua semnării contractului să mă fi întâlnit cu Mircea Drăghici, dar nu-mi mai aduc aminte.”

Marian Ibric, Leordeni
Interceptările telefonice

Marian Ibric: Ibric sunt, să trăiţi, domn preşedinte!
Constantin Nicolescu: Noroc! Măi primar general, tu ai un contract acolo pentru strategia de dezvoltare locală şi pentru centrul virtual, ai semnat contractul ăsta sau nu l-ai semnat?
M.I.: Pă… cel care a fost făcut ultima dată, pentru care s-a depus acum pe… FARE?
C.N.: Nu, domne, contractul ca să-ţi facă strategia de dezvoltare, ştiţi v-am chemat aicea să vă faceţi strategiile de dezvoltare, trebuie să… faceţi contractul.
M.I.: Păi contractul nu l-am făcut, am depus, a venit şi-a… toate documentele, dar contractul nu cred că l-am semnat.
C.N.: Păi semnează-l ca să… ce mai trebuie să faceţi? Daţi-l să vă dau banii, dacă nu, nu vă dau banii.
M.I.: Eu ştiu că am… deci tot, hotărâre de consiliu, tot ce e necesar am depus.
C.N.: Păi, auzi, mă, deci e, ai primit contractul sau nu l-ai primit? Asta-i întrebarea, dacă nu, te pui de acord cu Mircea Drăghici şi vă lămuriţi.
M.I.: Da, da, verific acum. Da, da.
C.N.: Ca să ştiu dacă vă bag la rectificarea asta sau nu vă bag. Da?
M.I.: Da, da, da.
C.N.: Bine.

Declaraţia finală
 „Am discutat telefonic cu Constantin Nicolescu. Am fost sunat să semnez contractul pentru dezvoltare locală, că dacă nu, nu ne dă banii. Mi-a spus să iau legătura cu Mircea Drăghici.”

Ion Marin, Stoeneşti
Interceptările telefonice
Constantin Nicolescu: Da, Marinică, tată!
Ion Marin: Să tră… să trăiţi, domn preşedinte!
C.N.: Mă Marinică, ce faci Marinică?
I.M.: Ă… am primit ordin să vă sun!
C.N.: Mă, tu ai primit un contract pentru strategia de dezvoltare a localităţii la tine acolo?
I.M.: Da.
C.N.: Şi l-ai semnat?
I.M.: Păi nu l-am semnat până când n-am dat hotărârile, acum trebuie să-l semnăm.
C.N.: Bine, semnează-l şi dă-i drumul, că-ţi dau bani eu acolo, da?
I.M.: Da, da, da.
C.N.: Bine.
I.M.: Da.
C.N.: Dacă ai nelămuriri, te pui de acord cu Mircea Drăghici.
I.M.: Da, domne, da, da.
C.N.: Bine, bine mersi!
I.M.: Da, păi am dat drumul la restul de hârtii şi acum îl semnăm.
C.N.: Bine.

Declaraţia finală
„Constantin Nicolescu ne-a promis că ne sprijină financiar şi chiar ne-a sprijinit. Mi-a spus să iau legătura cu Mircea Drăghici dacă am nelămuriri la semnarea contractului.”

Gheorghe Cernătescu, Cuca
Declaraţia iniţială
„La una dintre şedinţele ţinute în sala de şedinţe a CJ au fost prezenţi şi reprezentanţii de la European Project Consulting Bucureşti, două fete. Au prezentat oferta acestei firme cu posibilitatea întocmirii strategiei de dezvoltare a localităţii. După şedinţă, ne-am întâlnit la locaţia acestora din apropierea Prefecturii. Am încheiat contractul în data de 17.07.2007 la Primărie.”

Interceptările telefonice
G.C.: De la Cuca, sunt Cernătescu!
C.N.: Da, domn primar! Te-am chemat, te-am căutat să te întreb, ai acolo o propunere de contract pentru strategia de dezvoltare şi pentru o aplicaţie la cămin sau ce ai acolo?
G.C.: Da, domn Preşedinte, aveam de gând să vin mâine la dumneavoastră, dacă…
C.N.: Bun, n-ai bani în buget?
G.C.: Nu am, domn preşedinte, dacă nu vă supăraţi.
C.N.: Da, îţi… semnez contractul şi-ţi vin acolo bani. Ai propunere de contract la tine acolo?
G.C.: Ă, l-am semnat.
C.N.: L-ai semnat?
G.C.: Da.
C.N.: Eşti băiat isteţ, dacă…
G.C.: Păi nu, păi da, am fost la dumnea­voastră atunci cu domnul Drăghici.
C.N.: Bine, nu mai pierde vremea, dă-i drumul la contract şi gata.
G.C.: Păi la contract, se totalizează cam vreo, eu ştiu vreo….
C.N.: Ştiu cât totalizează, o să-ţi dau cât totalizează. Da.

Declaraţia finală
Primarul din Cuca şi-a nuanţat declaraţia dată în faţa procurorilor după ce a ascultat discuţii vechi purtate cu preşedintele CJ. „După ce am studiat materialul procurorilor şi am audiat convorbirea telefonică purtată cu Constantin Nicolescu, revin la declaraţia dată în calitate de martor. Din cauza trecerii timpului la momentul la care am fost audiat nu am putut să relatez în faţa procurorilor amănunte cu privire la întrebările puse, însă după ce am audiat convorbirea purtată cu Nicolescu, arăt că este adevărat că acesta mi-a spus că îmi va plăti contractul de prestări servicii, pe care-l semnasem cu EPC”, a declarat acesta.

Dumitru Secăreanu, Dâmbovicioara
Declaraţia iniţială
Dumitru Secăreanu, primar Dâmbovicioara: „La şedinţa Colegiului prefectural din aprilie 2007, am discutat despre firma European Project Consulting din Bucureşti cu alţi primari. După ce am încheiat contractul în data de 23 august 2007 cu European Project Consulting şi s-a întocmit studiul de fezabilitate, CJ a virat banii. Contractul s-a semnat la sediul firmei din Bucureşti.”

Interceptările telefonice
Dumitru Secăreanu: Da, domnule preşedinte.
Constantin Nicolescu: La tine, acolo, ai contractul de strategie de dezvoltare locală?
D.S.: Da,
C.N.: Ai contractul la tine, ai dubii să-l semnezi?
D.S.: Nu, nu, nu, cum, nu nu.
C.N.: Atunci dă-i drumu’, semnează-l şi dacă nu ai bani îţi trimit eu bani în buget acolo.
D.S.: Am înţeles, domn preşedinte, am înţeles, mai bine ca aşa nu se putea, da.
C.N.: Deci contractul pentru strategia de dezvoltare a comunei…
D.S.: Da.
C.N.: Explicaţii ai, la tine acolo se munceşte, centrul… şi o aplicaţie de urgenţă, se numeşte centrul de urgenţă.
D.S.: Da, da, centru de urgenţă, da.
C.N.: Bun, semnează contractele şi eu îţi trimit banii acolo.
D.S.: Am înţeles, domn preşedinte, da, da.

Declaraţia finală
„Pot preciza după ascultarea convorbirii telefonice că a existat o discuţie prin care Constantin Nicolescu mi-a cerut să semnez contractul de prestări servicii pentru strategia de dezvoltare a comunităţii cu promisiunea că după semnare îmi va asigura sursa de finanţare pentru plata prestaţiei”.

***

Alte interceptări cu primarii din dosar

Mihai Ungurenuş, Corbi
Constantin Nicolescu: Alo!
Mihai Ungurenuş: Ă, bună ziua, domnule preşedinte! Ungurenuş sunt de la Corbi.
C.N.: Să trăieşti, bărbate. Ce faci?
M.U.: Am… eram gata să ajung la primărie, c-am fost la Albota şi am trecut şi pe la Consiliu, dar eraţi în sala 2 la şedinţă.
C.N.: Şi ai rezolvat ceva acolo?
M.U.: Mi-a promis… că… ar încerca să mă ajute cu două hectare, două jumătate, a zis că nu are mai mult acolo, dar nu primesc acum hârtia, şi-am venit la domnul Ionescu şi-a zis: „Păi, domne, eu sunt în concediu, uitaţi c-o să viu”. Şi-a notat toate problemele şi că o să trimită.
C.N.: Dar i-ai dus originalul acolo?
M.U.: Păi originalul a zis: „Domne, degeaba… originalu”, deci m-am dus cu el, originalul e al meu.
Vrea adresă de la comisia de fond judeţeană către dânsul. Nu are adresă.
C.N.: Bine, mă ocup eu să fac o adresă dimineaţă. Mă, eu te-am sunat pentru două treburi… ştiţi că noi am discutat să facem studiul ăsta de dezvoltare… a localităţii.
M.U.: Da.
C.N.: Bun, ai primit contractul la matale care trebuie semnat? Pentru proiectul ăsta? E vorba de proiectul de dezvoltare a comunei!
M.U.: Nu, nu am primit!
C.N.: Ba da.
M.U.: Să mă mai uit odată acolo cât oi fi fost eu în perioada asta în concediu să nu… să nu fie, să-l fi luat viceprimarul şi să nu mi-l arate.
C.N.: Bine, mai verifică şi-mi spui dacă ai acolo, da.
M.U.: Da.
C.N.: Bine.

Gheorghe Drăgan, Lunca Corbului
Gheorghe Drăgan: De la Lunca Corbului, domn preşedinte.
Constantin Nicolescu: Mă primare, tu ai la tine acolo, ai primit un contract pentru Căminul Cultural şi pentru strategia de dezvoltare?
G.D.: Da.
C.N.: Ai primit bani?
G.D.: N-am primit până acum.
C.N.: Dar contractul îl ai acolo?
G.D.: L-am primit de la…
C.N.: Domnul Drăghici.
G.D.: Da, de la domnul Drăghici, da.
C.N.: Păi, semnează-l şi-ţi dau banii.
G.D.: Păi, l-am semnat, l-am semnat, l-am semnat.
C.N.: L-ai semnat? Vorbeşte tu cu Mircea Drăghici, poate vă înţelegeţi amândoi că el zice că nu l-ai semnat.
Mircea Drăghici: Deci 35.000 în total, 20.000 studiul şi 15.000 căminul.
G.D.: Am înţeles, am înţeles.
M.D.: Da, ce bine, da.
G.D.: Bine, bine.

Ion Popa, Stâlpeni
Constantin Nicolescu: Alo!
Ion Popa: Trăiţi, domn preşedinte, am înţeles că trebuia să ne…
C.N.: Da, primare, insistă…
I.P.: Da.
C.N.: Ai acolo un contract pentru strategia de dezvoltare locală.
I.P.: Da.
C.N.: La tine, acolo, şi pentru centrul ăsta. Ai semnat contractul?
I.P.: Ă. Contractul cu cine?
C.N.: Cu firma pentru care v-am chemat aicea să semnăm contractul…
I.P.: A, l-am semnat, am semnat ăla. Da, ăla de strategie. L-am semnat am fost, sigur că da.
C.N.: Unde e?
I.P.: Păi, la domnul Drăghici!
C.N.: L-ai trimis la Drăghici?
I.P.: Sigur că da!
C.N.: Ia, uite ţi-l dau la telefon pe Drăghici, o lămureşti cu el.
I.P.: Alo! Să trăiţi!
Mircea Drăghici: Acordul, nu, acolo am semnat acorduri, acordurile de parteneriat pentru centrul de resurse…
I.P.: Păi şi contractul, păi contractul trebuia să-l trecem prin hotărâre de consiliu?
M.D.: Nu, fiind sub 5.000, nu, domnule primar.
I.P.: Păi da, da l-aţi înaintat dumneavoastră şi nu v-am semnat? N-o fi ajuns la mine!
M.D.: Da, v-am dat un model, v-am dat un model şi v-am dat şi o ofertă.
I.P.: Da?
M.D.: Da nu-i nimic. Revenim la dumneavoastră, sigur că da.
I.P.: Da, reveniţi că nu… eu.
M.D.: Revenim.
I.P.: Odată ce-am semnat actele, eu am zis că am terminat…
M.D.: Da, noi ne-am asigurat că domnul preşedinte… şi de aceea suntem la domnia sa.
I.P.: Ştiu, ştiu, eu nici n-am… eu n-am făcut niciun comentariu, să ştiţi dumneavoastră.
M.D.: Mda!
I.P.: Da, probabil nu, nu ştiu eu nu… reţin că…
M.D.: Mda, revenim cu…
I.P.: Da.
M.D.: Contractele să le semnaţi.
I.P.: Da, sigur că da!

***

Bebe Ivan, primarul de la Băbana, după ce a dat cu subsemnatul în dosarul deputatului Mircea Drăghici: „Aici bate DNA-ul! Cum a făcut acest Drăghici 54 de strategii de dezvoltare, cu doar doi angajaţi şi într-un termen foarte scurt?”

# Domnule primar, la sfârșitul săptămânii trecute ați trecut din nou pe la DNA, dvs și mulți alți primari din județ, în cazul firmei de consultanță a deputatului Mircea Drăghici. Despre ce a fost vorba?
– Rezoluția procurorului din 2011 (procurorul de caz a fost atunci Radu Sevastian, n.red) a menționat că suntem învinuiți toți primarii din acest dosar pentru abuz în serviciu. Ce a însemnat asta?  S-a constatat că strategia respectivă nu a produs efecte juridice. Eu m-am documentat și am observat că s-au produs efecte juridice. Este vorba despre două proiecte pe care le-am derulat cu această strategie de dezvoltare. Dacă nu făceam asta, riscam să nu putem depune niciun proiect pe fonduri europene. Oricum, în cazul meu, vorbesc de Primăria Băbana, această strategie a avut efect juridic!
# Bun, dar săptămâna trecută pentru ce ați mai fost chemat la DNA?
– M-au întrebat dacă îl cunosc pe dl Drăghici, dacă știu că firma respectivă este a dumnealui, dacă dl Drăghici m-a sunat pentru contractul respectiv etc.
# Și ce ați răspuns?
– Păi am recunoscut că dl Drăghici m-a sunat o dată și mi-a zis că am o restanță de plată la strategia respectivă…

„Eu nu am avut o relație bună de prietenie cu acest Drăghici!”

# Și despre ce sumă de bani a fost vorba în acest contract dintre Primăria Băbana și societatea deputatului Drăghici?
– Haideți să vă spun întreaga poveste! În 2007, la o ședință de colegiu prefectural, dl Nicolescu ne-a transmis tuturor primarilor să ne facem strategii de dezvoltare pentru că altfel nu se va derula niciun proiect pe fonduri europene. Lângă dl Nicolescu era și Drăghici! Doamna procuror (Daniela Lupu, procurorul șef al DNA Pitești, cea care a preluat acum dosarul, n.red) m-a întrebat în ce calitate era Drăghici acolo. Păi, ce calitate să aibă? De băgător de seamă! Ce s-a întâmplat mai departe? Păi a trimis pe la primării niște oferte pentru strategiile acestea și s-a promis că ne asigură Consiliul Județean bani pentru a plăti aceste strategii. Mi-a făcut strategiile, mi le-a făcut greșit, le-am dus înapoi, mi-a dat altele și am plătit 9.800 de lei de la Consiliul local. Nu am mai avut bani să plătesc partea a doua a strategiei și așa se face că am fost sunat de Mircea Drăghici să plătesc restanța. I-am spus că nu mai am bani… Suma strategiei s-a ridicat la 18.000 lei în total, nu ca la alte primării, unde prețul a fost de 45.000 lei. Deci pentru mine faptul că nu am primit toți banii de la Consiliul Județean pentru această strategie nu a fost decât o țeapă. M-au mințit! Nu am primit decât 10.000 lei de la Consiliul Județean…
# Ați plătit în final toată suma către societatea domnului deputat  Mircea Drăghici?
– A fost o ambiție a mea și am vrut să plătesc din banii Consilului local restul de bani, ca să nu am probleme! Eu nu am avut o relație bună de prietenie cu acest Drăghici!  Cum a făcut acest Drăghici 54 de strategii de dezvoltare, cu doi angajați și într-un termen foarte scurt, când o strategie de dezvoltare are 100 și ceva de file? Aici bate DNA-ul! După toate calculele, am înțeles că se depășesc vreo 10 miliarde de lei vechi, bani încasați de societatea lui Mircea Drăghici. Acum, o strategie de dezvoltare o găsești pe internet, exact ca și o lucrare de licență!

„Chiar dacă se dă NUP sau se clasează dosarul, pentru că faptele s-au prescris, aceasta este procedura”

# De ce spuneți că nu ați avut o relație bună cu deputatul Mircea Drăghici?
– Păi, chiar așa și este! De exemplu, în momentul în care s-au dat niște mașini către primării i-am solicitat și eu dlui deputat o mașină. Știți ce mi-a răspuns? Cu toată stima, dle primar, dar dvs nu faceți parte din colegiul meu! Și acum iată că, pentru acest Drăghici, am fost chemat la DNA…
# În concluzie, la informațiile pe care le aveți, cum credeți că se va finaliza acest dosar?
– Contractele au fost făcute în 2007 și au trecut cei 5 ani, așa  că fapta s-a prescris. Atât fapta lui Drăghici, cât și a primarilor… Dar trebuie să se dea soluția finală, mai ales acum, cu acest nou Cod Penal și de aceea am mai fost chemați la sediul DNA Pitești… Chiar dacă se dă NUP sau se clasează dosarul, pentru că faptele s-au prescris, aceasta este procedura.

„Eu m-am dus la DNA fără avocat, iar ăştia de la PSD au primit avocat de la Mircea Drăghici”

# Dle primar, cum ați fost chemat la DNA? Prin telefon sau ați primit vreo înștiințare oficială?
– M-au sunat pe telefonul personal. Dar acum am stabilit o legătură cu dumnealor, că dacă mai e nevoie de ceva, să mă contacteze pe adresa de mail sau pe telefonul de la Primărie.
# Am înțeles că dvs ați fost singurul primar, dintre cei peste 40, care ați mers la DNA fără avocat…
– Da, eu m-am dus la DNA fără avocat, iar ăștia de la PSD au primit avocat de la Mircea Drăghici. M-am dus singur la DNA și cred că a fost mai bine așa. Te duci cu avocat numai dacă te simți vinovat, numai dacă vrei să nu greșești ceva, o virgulă, un punct etc.

***

Luni a venit rândul deputatului Cătălin Rădulescu

Tot luni 17 februarie, procurorii DNA Pitești au descins la o firmă a lui Cătălin Rădulescu, firmă administrată de către fratele acestuia. Vizavi de acest fapt, DNA a emis următorul comunicat: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în cursul anului 2013, a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție (efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția) de către o persoană cu o funcţie de demnitate publică. În cursul dimineții de 17 februarie 2014, ca urmare autorizării de către instanța competentă, au fost efectuate percheziții la o locație situată în municipiul Pitești, respectiv la sediul unei societăţi comerciale. În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană.”

Cătălin Rădulescu: „DNA mai bine ar controla companiile din Argeş care câştigă licitaţii de pe locurile 5-6”

L-am contactat și pe deputatul Cătălin Rădulescu pentru a discuta pe tema perchezițiilor efectuate de către procurorii DNA la firma administrată de către fratele său, firmă în care parlamentarul argeșean este acționar. „Nu s-a opus nimeni percheziției. Fratele meu le-a pus la dispoziție toate documentele solicitate. De când sunt deputat, firma nu a mai câștigat nicio licitație cu statul. DNA mai bine ar controla companiile din Argeș care câștigă licitații de pe locurile 5-6. Probabil că deranjăm, altfel nu-mi explic. Vreau să vă mai spun că de când nu mă mai ocup de firmă, cifra de afaceri a acesteia a scăzut de șase ori anul trecut raportat la 2012. Nu știu care e ținta acestor percheziții. Poate că e și o chestiune de imagine. N-am văzut așa ceva niciodată”, ne-a declarat Cătălin Rădulescu.

Pe Facebook, deputatul Rădulescu a vorbit despre cele „10 hiene pătate” din  partid

 Întâmplător sau nu, într-un text coleric de nici cincisprezece rânduri, postat sâmbătă după amiază pe contul  de Facebook, deputatul Cătălin Rădulescu nu s-a sfiit să își catalogheze colegii, ba „hiene pătate”, ba „gașcă de mafioți”, ba „nemernici” .  Motivul?  Deputatului i s-ar fi interzis, la ultima ședință de conducere a PSD Argeș, să le mai ia apărarea miilor de salariați de la Arpechim, executați de OMV în așa-numitul proces al primelor de murături.  Reproducem textul, cu precizarea că am păstrat întocmai exprimarea și ortografia domnului deputat.

„Cu o zi in urma eram hotărât sa intru in competiția pt consiliu județean Argeș . Si tot cu o zi înainte eram optimist ca impreuna cu alți colegi parlamentari din tara vom încerca sa propunem soluțiile pe care oamenii năpăstuiți de la ARPECHIM le-au propus. Insa dupa sedinta biroului permanent al psd-ului nostru de ieri voi renunța la tot. 10 membrii ai acestui birou , pt ca colegi nu ii pot numi , m/au acuzat pe mine si pe viceprimarul ionica ca am fi chemat oamenii de la ARPECHIM sa protesteze la sediul psd . Stimați prieteni , de 6 luni am fost chemat de acești oameni la întâlnirile lor , sa ii duc in parlament , la ministerul justiției ,la ministerul economiei , nu i-am refuzat niciodata ,i-am ascultat , i-am sfătuit , insa ca niște nemernici care nu le pasa de oameni ci numai de ei , sa ma acuze pe mine si pe viceprimar ca am chemat oamenii sa vina in fata partidului nostru e peste puterea mea de a înțelege , e de o mojicie si o rea credință fara precedent. Si pt ca ne-au acuzat pe nedrept aceste 10 hiene patate , si pt ca de fapt miza e alta , nu o sa fac altceva decât sa ii condamn , si sa il rog pe DUMNEZEU ca pe fiecare din cei 10 sa le arate puterea lui. Imi pare rau pt cei 2500 de oameni de la ARPECHIM parasiti de toti , insa de azi acești 10 oameni mi-au interzis sa va mai ajut. Asa au inteles acești IUBITORI DE OAMENI sa ajute . Insa sa ii ferească DUMNEZEU ca unuia din cei 2500 de oameni sa i se întâmple ceva pt ca ii voi nominaliza pe toti ca sa ii cunoască oamenii care i-au ales din acest județ. Au ajuns ei sa imi țină mie morala , mie care mi- am riscat viața in Revoluție ,mie care am condus acest județ dupa Revoluție , mie care sunt medic , mie care am stat 52 de zile in strada PINA a căzut guvernul BOC si Ungureanu ca sa vina ei pe funcții , ei care stăteau la caldura nu in strada ca noi, ei care le e teama cand dorm ca le va bătea cineva la ușa ? Ei care se barfesc unii pe alții, care uneltesc unii împotriva altora ? Nu am chemat pe nimeni la sediul psd , imi este sufletul curat , insa s-au unit împotriva mea ca sa minta, sa ma denigreze, ca sa își păstreze Gașca de Mafioți care sa pună iar stăpânire pe acest județ. Asta e miza. Insa nu mor caii cand vor câinii. Unii dintre ei au fost Păcăliți si mintiti ca sa se ridice imp mea si probabil ca DUMNEZEU ii va lumina iar alții sper sa fie repede judecăți de EL si sa simtă . Credință mea e insa ca psd-ul e mare , nu e format din acești 10 insi , sunt oameni buni ,care si iubesc oamenii si ii intereseaza de 2500 de oameni ,psd are medici, profesori, ingineri, avocati, studenți, elevi, pensionari care sper ca își doresc altceva si care cred in social democrație si ca trebuie sa ajutam oamenii.eu cred in acești zeci de mii de membrii ,cred in primarii din comune care si-au câștigat respectul oamenilor din comune ajutând-ui ,cred in primarul pitestiului Tudor PENDIUC, in cei dou viceprimari , in președintele psd Pitești si in organizația psd Pitești si cred in toate organizațiile din județ care nu trebuie sa ii asculte pe acești 10”.
Materiale realizate de Denis Grigorescu, Marius Ionel

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Casa Zimbrului e la Lerești

Două renumite localități muscelene au noi atracții turistice datorită implicării Fundației...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...