Web Analytics

Sancțiuni contravenționale în Argeș pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală

de | 4.10.2020 16:52 | Actualitate

 

În ziua de 3 octombrie a.c., poliţiştii argeşeni, împreună cu jandarmi, pompieri și polițiști locali, dar și cu reprezentați ai celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, au acţiont în sistem integrat, în centre comerciale și zone adiacente, la unități de alimentație publică, zone de agrement, zone cu aflux ridicat de persoane, precum și mijloace de transport în comun.

Scopul acțiunilor este ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării, în continuare, a recomandărilor privind limitarea expunerii în spații aglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individuală, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală, ținând cont mai ales de numărul ridicat de îmbolnăviri cu virusul Sars-CoV 2, la nivel național.

Au fost verificate, în principal, felul în care societățile comerciale aplică măsurile specifice de diminuare a riscurilor, pentru activitățile desfășurate în spațiul public, privat sau închis, care constau în purtarea mijloacelor de protecție individuală de către angajați și clienți, modul de amenajare a spațiilor pentru asigurarea distanțării fizice, asigurarea accesului și participarea la evenimente a unui număr limitat de persoane.

În cadrul acţiunilor, desfăşurate în cursul zilei de ieri, au fost verificate aproape 70 de societăţi comerciale, fiind vizate centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, dar și mijloacele de transport în comun.

În cadrul acţiunilor au fost legitimate peste 300 de persoane, au fost verificate aproape 200 de autovehicule și peste 50 de mijloace de transport în comun, iar în urma verificărilor, au fost aplicate 58 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 11.000 de lei.

Sancţiunile au fost aplicate ca urmare a nerespectării măsurilor de protecţie individuală, precum şi nereguli specifice activităţii comerciale.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat, în Piața Trivale și în cartierul Eremia Grigorescu din municipiul Pitești, pentru combaterea actelor de comerț ilicit, verificarea legalității activităților economice, precum și pentru respectarea obligațiilor specifice agenților economici în contextul măsurilor specifice pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Au fost verificați mai mulți agenți economici, iar în urma abaterilor constatate, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 7.500 de lei, conform O.U.G. 28/1999, privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, Legii 12/1990, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, fiind, totodată, dispusă măsura confiscării sumei de 60 de lei.

De asemenea, poliţiştii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au desfășurat activități pentru prevenirea răspândirii Coronavirusului, dar și pentru prevenirea comerțului ilegal de produse alimentare si nealimentare, în Piața Ceair, în mall-ul și complexele comerciale din zona centrală a municipiul Pitești, fiind verificate 8 societăți comerciale, 12 mijloace de transport în comun și legitimate 36 de persoane.

Au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.500 de lei, 1 conform Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol și 9 conform Legii 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Poliţiştii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au desfășurat activități de verificare, privind respectarea prevederilor legale în vigoare, în zona piețelor, centrelor comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun din zona de competență.

Au fost verificate 5 societăți comerciale și 20 de mijloace de transport în comun, fiind aplicate un număr de 4 sancțiuni contravenționale (avertismente), pentru nerespectarea de către persoanele fizice a obligației de a purta masca de protecție în spațiile închise.

Și poliţiştii din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au desfășurat activități de verificare, privind respectarea prevederilor legale în vigoare, în zona piețelor, centrelor comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun din zona de competență.

Au fost verificate 15 societăți comerciale și peste 10 mijloace de transport în comun (3 taxi, 6 maxi-taxi, 3 autobuze), fiind aplicate un număr de 5 sancțiuni contravenționale (avertismente), pentru nerespectarea de către persoanele fizice a obligației de a purta masca de protecție în spațiile închise.

Scopul activităţilor desfăşurate de poliţişti nu este de a sancționa cetățenii, ci de a preveni săvârșirea unor fapte de natură contravențională sau penală, precum și de a limita răspândirea virusului Covid 19, astfel că, în contextul stării de alertă, polițiștii vor acționa, în principal, pentru informarea cetățenilor.

În situația în care vor fi constatate abateri de la lege, acestea vor fi sancționate conform legislației penale și contravenționale în vigoare, în funcție de fiecare faptă în parte.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii