Sancționat după ce a alertat poliția fără motiv întemeiat

de | 2.03.2020 19:54 | Actualitate

Un bărbat care voia să afle noua adresă a fostei iubite s-a ales cu amendă după ce a alertat în mod nejustificat poliția. Polițiștii din Câmpulung au fost alertați, astăzi, de un bărbat de 29 de ani, din Dragoslavele, care a susținut că fosta sa concubină, cu care încheiase de curând relația, ar fi într-o situație de pericol, aflându-se la o adresă din Câmpulung, pe care nu o cunoaște. 

Polițiștii au contactat-o pe femeia în cauză, care, inițial, nu a vrut să comunice locația la care se afla. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că femeia nu se afla în pericol și nici nu a fost victima unei infracțiuni.

Pentru verificarea aspectelor sesizate, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung și cei ai Secției de Poliție Rurală Schitu-Golești au obținut relații inclusiv de la vecini și rude ale femeii.

În urma verificărilor efectuate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a bărbatului care a făcut sesizarea, cu amendă în valoare de 400 de lei, conform Legii 61/1991R privind normele de conviețuire socială, pentru ,,alarmarea organelor specializate pentru a inteveni în caz de pericol, fără motiv întemeiat”.

Polițiștii transmit o serie de prevederi legale cu privire la alertarea nejustificată sau falsă:

Cu privire la comunicarea, ca urmare a sesizării sau solicitării unei persoane, a adresei şi a datelor de contact ale unei persoane care s-a mutat la o altă adresă, aceasta nu se va realiza decât cu acordul prealabil al persoanei, prelucrarea acestor date intrând sub incidența Regulamentului UE 2016/679, datele putând fi folosite doar pentru scopul pentru care au fost obținute.

Reamintim că, începând cu ziua de 26 ianuarie a.c., în cadrul pachetului legislativ menit să întărească autoritatea polițiștilor, au intrat în vigoare o serie de prevederi legale aduse de Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Aceasta modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, precum și Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

Astfel, prin Legea 192 din 2019, sunt publicate, în actul normativ, procedurile urmate de poliţişti la efectuarea activităţilor obişnuite, cum sunt cea de legitimare, control corporal, al bagajelor, al vehiculului, precum şi condiţiile de utilizare a forţei, a mijloacelor din dotare şi de conducere a unei persoane la sediul poliţiei.

Totodată, au intrat în vigoare prevederi mai aspre în situaţia refuzului unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii, precum şi sancţiuni cu un cuantum mărit în cazul repetării unor fapte de adresare de injurii sau tulburarea liniştii locuitorilor în termen de 24 de ore.

Totodată, reamintim că, începând cu data de 3 septembrie 2019, cadrul legal privind apelarea abuzivă sau alertarea falsă prin 112, a devenit mai strict.

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. Totodată, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei.

Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.

Exemple de situații de urgență: accidente de aviație/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peșteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoane căzute în locuri publice, conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

Nu reprezintă o urgență: accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.

Sancțiunile au fost stabilite prin Ordonanța de Urgență nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii