Web Analytics

SALVAȚI COPIII: 6 % dintre copii sunt victimele unor forme severe de abuz / Jumătate dintre copii au asistat la certuri între părinţi / 3 din 10 copii, expuşi pe internet la imagini cu caracter sexual

de | 6.12.2021 16:36 | Actualitate

Organizaţia “Salvaţi Copiii” a prezentat, luni, datele unui studiu despre abuzul asupra copiilor.  

Preşedintele executiv al organizaţiei, Gabriela Alexandrescu, a declarat, în cadrul dezbaterii ulterioare, că în România mulţi părinţi folosesc încă bătaia cu cureaua.   

“Mulţi dintre părinţi încă mai spun că două la fund nu doar că fac rău copilului, dar şi îl educă. Poate fi văzută ca o metaforă, însă ea dă naştere unor comportamente care pendulează între extreme. În România, avem astăzi părinţi care folosesc încă pedeapsa cu cureaua, bătaia cu cureaua. Avem încă copii, şi nu sunt puţini, care ar vrea altă familie pentru că nu se simt protejaţi în cea pe care o au. Avem în România abuzul fizic, cu forma lui deosebit de gravă – abuzul sexual. Avem şi abuzul care se vede mai puţin pe trup, dar care lasă urme, traume profunde în minte şi în suflet. Ambele sunt tăcute”, a afirmat Gabriela Alexandrescu. 

Sociologul Ciprian Grădinaru, coordonatorul studiului, a afirmat că bătaia care nu lasă urme a început să scadă comparativ cu cercetările similare realizate în 2001 şi 2013.   

CITEȘTE ȘI: Felicitare de Sf. Nicolae – Daniel CONSTANTIN, deputat PNL Argeș

“Observăm incidenţa abuzului verbal uşor în scădere, dar relativ ridicată în continuare. Cât priveşte abuzul fizic sunt câteva elemente care merită menţionate. Observăm că bătaia cu mâna, fără a produce urme copilului, scade constant în cele trei valuri, de la aproape 85% în 2001, mergând către 46% în 2021 însă cu o pondere încă foarte ridicată. Acestea sunt răspunsurile copiilor. Vedem că abuzul fizic sever, bătaia cu diferite obiecte sau bătaia în urma căreia rămân urme nu scade în acelaşi trend, ci din contră, în 2021 ne menţinem la un nivel uşor mai ridicat comparativ cu 2013. La fel, abuzul emoţional, ameninţarea evoluează cam în acelaşi registru, la fel şi neglijarea copilului şi explotarea copilului şi abuzul sexual. Ceea ce scade este abuzul fizic uşor, acea lovire cu mâna fără a lăsa urme”, a precizat sociologul Ciprian Grădinaru.   

“Părinţii care spun că şi-au jignit copiii, e o supriză, în 2021 procentul lor e mai ridicat comparativ cu 2013. Poate fi o surpriză, dar cel mai probabil este recunoaşterea fenomenului. Părinţii încep să fie conştienţi că faptul de a jigni copilul, de a ţipa la el, nu este ok. Dacă ne uităm în 2013 procentele erau mult mai mici. La fel, din răspunsurile părinţilor, incidenţa abuzului fizic este mult mai scăzută, comparativ cu răspunsurile copiilor la o dimensiune de aproximativ jumătate. Iar celelalte tipuri de abuz mergând la  abuzuri grave, cum e abuzul sexual, care lasă urme foarte importante, datele sau răspunsurile sunt similare procentele părinţilor care spun că copiii au fost victima uni abuz sexual în afara familiei este de aproximativ trei procente”, a precizat coordonatorul acestui studiu.  

“Abuzul în şcoală, răspunsurile copiilor despre comportamentul cadrelor didactice. Aici vedem că abuzul fizic scade constant, pe un trend descrescător clar, de la 31% în 2001, către 5% în 2021. În schimb, la fel ca în răspunsurile copiilor partea de abuz emoţional sau cearta copilului rămân la nivel ridicat neavând acelaşi trend puternic descendent”, a explicat Ciprian Grădinaru. 

CITEȘTE ȘI: DGASPC Argeș: Telefonul Copilului ”983” se va transforma în ”119”

Sociologul a mai declarat că jumătate dintre copii asistă la certuri între părinţi.  

“Jumătate dintre copii spun că asistă repetat la certuri între părinţi, care poate fi o altă formă a abuzului emoţional sau aproape 2 din 10 copii spun că nu sunt lăsaţi de copii să se întâlnească, să se joace cu alţi copii. Procente similare că unul dintre părinţi bea prea mult. Forme mai grave de abuz să nu se dea copilului să mânânce ca urmare a unei greşeli sunt mai scăzute, sub 4-5%”, a menţionat sursa citată.  

De asemenea, studiul “Salvaţi Copiii” a mai arătat că 1 din 3 copii susţine că nu are mâncare sau nu are mâncare gătită acasă.  

Aproape 1 din 3 copii spune că nu are mâncare sau se întâmplă să nu mânânce mâncare gătită acasă şi aproape mai mult de 2 din 10 spun că se întâmplă să îi vadă doctorului când sunt bolnavi, sunt lăsaţi singuri peste noapte cu fraţii sau surorilor, să aibă grijă de fraţii şi surorile mai mici, că sunt lăsaţi zile în şir acasă. Aici vorbim de factori socio-economici decât comportamentali sau de opţiune educaţională a părinţilor. 2 din 10 copii spun că se întâmplă să meargă la culcare flâmânzi. Şi în jur de 5 procente dintre copii spun că s-a întâmplat să fie trimişi la muncă în loc să meargă la şcoală”, a transmis Ciprian Grădinaru.  

Totodată, 6% dintre copii au afirmat că sunt victimele unor forme severe de abuz.  

“Unul din doi copii spune că este bătut cu mâna fără a rămâne urme. Iar aproximativ 1 din 10 este bătut cu diferite obiecte, fie că vorbim de curea, de băţ, lingură de lemn. Observăm că aproximativ 6% dintre copii spun că sunt victimele unor forme severe de abuz, spun că se aruncă cu obiecte în ei, sunt bătuţi până rămân cu urme, sunt puşi să stea în genunchi în mod repetat ca pedeapsă. La fel în afara familiei, abuzul fizic sever, bătaie care lasă urme, are o valoare de aproximativ 4 procente , similară cu studiile precedente”, a menţionat sociologul. 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii