Web Analytics
scris duminică, 29.12.2013

Salvarea Arpechim poate veni din Azerbaidjan

# Ministrul Andrei Gerea s-a întâlnit cu azerii de la SOCAR. Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit luni, 16 decembrie, cu delegaţia SOCAR (Societatea de Stat pentru Ţiţei din Republica Azerbaidjan), condusă de vicepreşedintele acesteia, David Memedov alături de E.S Farid Abdinbayov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Azerbaidjan în România, precum şi secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Nicolae Badea. În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte privind posibila participare a companiei azere la privatizarea Combinatului Oltchim, demnitarul român prezentându-le partenerilor de dialog procedura de selecţie a ofertei angajante, stabilită de Consorţiul de administratori judiciari ai S.C. Oltchim S.A., în vederea achiziţiei integrale a părţilor sociale deţinute de Oltchim S.A. la Oltchim SPV, precum şi pașii care ar urma sa fie parcurşi de companiile interesate.

Salvarea Arpechim poate veni din Azerbaidjan

Gheorghe Piperea: „Azerii vor Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim”

Gheorghe Piperea, avocatul care administrează acum Oltchim Râmnicu Vâlcea, a declarat că SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, vrea să ia Oltchim SPV, compania curăţată de datorii, dar cu activele fostului combinat chimic Oltchim, alături de rafinăria Arpechim Piteşti, aflată în ograda Petrom. „A fost o delegaţie a companiei din Azerbaidjan, însoţită de ambasador. Compania este interesată de Oltchim, dar şi de rafinăria Arpechim. Încă nu este nimic scris, dar a fost o vizită oficială, vor semna toate documentele, la fel ca şi investitorul din China”, a spus Gheorghe Piperea. Ministrul Economiei, Andrei Gerea, afirma recent că statul român va scoate la vânzare combinatul Oltchim la pachet cu Arpechim, principalul său furnizor de materii prime.
Azerii sunt cu ochii pe cele două platforme încă din 2009
SOCAR şi-a manifestat încă din 2009 intenţiile de a prelua Oltchim, compania azeră fiind prezentă în România, unde a deschis până acum 15 benzinării, iar pentru acest an are planificate investiții de 50 milioane euro. Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat de asemenea, la sfârşitul lunii noiembrie, o scrisoare de intenţie cu Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum, cele două companii din China fiind interesate să participe la privatizarea combinatului din Râmnicu-Vâlcea, aflat în insolvenţă. Vânzarea Oltchim este programată pentru luna februarie a anului viitor, iar ofertele angajante vor putea fi depuse până la 17 ianuarie. Rafinăria Arpechim este deţinută de grupul OMV Petrom şi este închisă iar austriecii au spus că nu au primit niciodată o ofertă serioasă pentru cumpărarea rafinăriei. Arpechim este furnizor de materie primă pentru combinatul chimic Oltchim, cele două unităţi comerciale fiind gândite să funcţioneze împreună.

Mihai Georgescu: „Azerii au petrol, deci ar putea fi o afacere bună”

Referitor la interesul azerilor pentru Oltchim și Arpechim, Mihai Georgescu, fostul director al combinatului piteștean este de părere că aceștia ar putea fi una dintre cărțile câștigătoare. „Știu despre întâlnirea ministrului cu cei de la SOCAR dar nu am foarte multe amănunte despre discuțiile purtate acolo. Oricum azerii au petrol, adică materia primă deci putem considera că ar fi o afacere bună, iar ei sunt interesați de mai mulți ani de aceste platforme. Așa cum am mai spus rămân la convingerea mea că doar un investitor care deține, controlează resursa, adică țițeiul, ar putea face ca Arpechim și Oltchim să revină la funcționarea normală. Iar azerii chiar au petrol”, ne-a declarat fostul director general al Arpechim Pitești, inginerul Mihai Georgescu.
Florin Silvestru

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...