Săptămâna trecută, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş a organizat Salonul „Cărţii argeşene”. Ajuns la a VIII-a ediţie, evenimentul şi-a propus să promoveze literatura română contemporană, în contextul valorificării potenţialului creativ demn de luat în seamă, pe care îl au Piteştiul şi Argeşul, prin organizarea unei expoziţii de carte provenind din producţia recentă a editurilor şi de la autorii argeşeni, inclusiv cu două participări, anul acesta, din Bucureşti, dar şi cu mai multe lansări de carte.
Salonul – un barometru al mediului nostru cultural
Într-un decor pastelat şi plin de parfum tomnatic, salonul a debutat luni, cu o lansare editorială şi cu vernisarea expoziţiei de carte. Cu acest prilej, gazda acestui eveniment, Octavian Sachelarie, le-a spus celor prezenţi câteva cuvinte de bun-venit şi le-a făcut o scurtă prezentare a acestei manifestări, acum deja tradiţională pentru arealul cultural argeşean. „Salonul Cărţii Argeşene este un eveniment deosebit şi doreşte să pună în valoare producţia editorială a judeţului Argeş, dar şi creatorii de literatură contemporană. Vom continua să organizăm acest Salon al Cărţii Argeşene, pentru că este un barometru al mediului nostru cultural, iar instituţiile de cultură din Argeş au noroc, pentru că întotdeauna au fost privite şi puse acolo unde trebuie…”, a afirmat Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş. Cuvinte de bun-venit au fost adresate şi de Constantin Polexe, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş.
Debutul acestui salon de carte a fost făcut de venerabilul Mihail Ghiţescu, „un aviator cu aripi de poet”, un senior al culturii argeşene, care va împlini, pe 27 decembrie, 93 de ani. Acesta şi-a lansat volumul „Pagini alese”, o antologie de articole, versuri şi portrete scrise pentru a aduce la lumină elementele reprezentative ale culturii argeşene.
La finalul primei zile a acestui salon de carte, dr. Marian Nencescu a prezentat oferta Editurii „Detectiv” din Bucureşti, o editură mică, dar cu autori mari. La Editura „Detectiv” a văzut lumina tiparului volumul prezentat la actuala ediţie a Salonului Cărţii Argeşene, „Repere tehnice în criminalistică”, semnat de Augustin Petre şi Toader Cosmin Petre.
În al optulea an de existenţă, Salonul Cărţii Argeşene a căpătat o aură internaţională, întrucât, în a doua zi de salon, s-a vernisat expoziţia de fotografie „Festivalurile sacre din Japonia de Nord”, semnată de Hashimoto Yoshinori.
Tot marţi, Editura Alean a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, coordonată de lector univ. dr Alexandru Mărchidan, şi-a dat întâlnire cu o parte din cititorii săi şi a prezentat oferta sa de carte. În acest an, oferta de carte cuprinde lucrări dedicate evenimentelor organizate de Centru: Albumul fotografic al Festivalul Internaţional de Folclor „Carpaţi”, 30 de ediţii ale Festivalului de Folclor „Carpaţi”, „Mirajul dansului”, vol I, autor Dorin Oancea.
A treia zi a Salonului de Carte a fost dedicată cărţii religioase. Astfel, participanţii la acest eveniment cultural organizat de Bibliotecă, au putut să-şi îmbogăţească spiritul cu lucrări de factură religioasă, „Consemnări şi note”, respectiv „Predici şi cuvântări”, scrise de preotul Emanoil M. Branişte şi culese de Nicolae E. Branişte şi tipărite cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muşcelului.
Jurnal inedit de pe muntele Athos
Totodată, Editura „Filos” şi-a prezentat oferta sa de carte, iar începând cu ora 17, au fost lansate două lucrări ale editurii: „Jurnalul Athonit. Pagini de ucenicie”, în care sunt consemnate experienţe itinerante pe Muntele Athos (autori – Alexandru Rădescu şi Paul Grigoriu), respectiv cartea „Suplu zvâcnet vertical”, semnată de poetul Cristian Boroş.
Muzică și poezie într-o îmbinare inedită și aplaudată
Joi, la Bibliotecă, a avut loc manifestarea intitulată „Muzică şi poezie“. În cadrul evenimentului, muzica şi poezia s-au împletit cu o triplă lansare de carte: „Mihai Eminescu – Poesii”, autor, eminescologul, prof. univ. dr. Nicolae Georgescu, născut în Jupâneşti – Coşeşti şi cetăţean de onoare al judeţului Argeş, „Chemările necuprinsului”, autor – poetul şi traducătorul din poezia poetului turc Fazil Hüsnü Daglarka, Marian Ilie, diplomat de carieră, respectiv „Existenţe fastuoase”, autoare – Victoria Milescu, coordonator – Elena Toma.
Cei prezenţi au avut parte de daruri muzicale oferite de Liceul de Artă Dinu Lipatti: Larisa Nicolae – vioară, Nicola Vişinescu – flaut, prof. Titi Radu – pian; Asociaţia Culturală Corul Veteranilor Mihai Viteazul al Cercului Militar Piteşti, coordonator Vasile Mandu.
Vineri, în ultima zi a Salonului Argeşean de Carte, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş a organizat două evenimente editoriale, şi anume lansarea volumelor „Timp şi mit în basmul tradiţional”, autor Marian Nencescu, respectiv „Un argeşean prin lume”, autor Ion Pătraşcu.
Miruna Matei
0 Comentarii