Web Analytics
scris miercuri, 07.01.2015

„Salariul meu era de 2000 lei, cu 500 lei mai mult decât al unui instalator”

# Interviu cu Liviu Pătraşcu, despre motivele demisiei intempestive din fruntea Apă Canal.

„Salariul meu era de 2000 lei, cu 500 lei mai mult decât al unui instalator”

Pe 29 decembrie seara, în ședința AGA ce avea pe ordinea de zi aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2015 la SC Apă Canal, președintele Consiliului de Administraţie, Liviu Pătrașcu, a surprins pe toată lumea anunțându-şi demisia.  Pătraşcu a invocat probleme personale, după care a adăugat că exercițiul financiar al anului următor poate să se deruleze și fără a fi nevoie de prezența sa la conducerea societăţii. „Ne-a luat prin surprindere pe toți!”, avea să ne declare ulterior unul dintre colegii săi, directorul de logistică Vasile Boteanu. Luni 5 ianuarie, în prima zi de lucru a lui 2015, a fost  programată o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie al SC Apă Canal 2000 SA Piteşti, ca urmare a demisiei surprinzătoare venită din partea lui Liviu Pătraşcu. În urma ședinței, care a fost destul de scurtă și la obiect, s-a întocmit o adresă către ADIA (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) care va trebui să furnizeze o listă de propuneri de persoane independente de societate, listă din care AGA S.C Apă Canal va vota noul preşedinte al Consiliului de Administraţie.  Din noul CA al SC Apă Canal 2000 SA – societate subordonată Consiliului Local  Piteşti– mai fac parte în momentul de faţă Dragoş-Cătălin Ion (Garda Financiară), Horia-Radu Goncearu (expert contabil şi consultant fiscal) – ambii din afara societăţii, Veronica Nedelea (director economic) şi Vasile Boteanu (director logistică) – ambii din interior. Cel de-al cincilea membru trebuie să provină – conform legislaţiei – din afara SC Apă Canal 2000. Deocamdată nu s-a stabilit cine va fi președintele CA. Dar care sunt motivele ce l-au determinat pe omul de afaceri Liviu Pătrașcu să pună, la propriu, cheile pe masă în şedinţa AGA în care şi-a anunţat demisia din fruntea SC Apă Canal 2000 SA Piteşti, vă invităm să aflaţi din interviul pe care acesta ni l-a acordat.

„Nu am găsit la Apă Canal o bază de resurse umane pe care să contez”

# Domnule Pătrașcu, ați venit la conducerea SC Apă Canal pe 29 decembrie 2012, deci au trecut practic doi ani din mandatul dumneavoastră. Ați găsit o societate a cărei imagine publică era un practic un dezastru. Ce s-a întâmplat în acest interval de doi ani?
– Aș începe prin a-l parafraza pe maestrul Caragiale “Ori să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc, dar… ”. Cam asta era mentalitatea de acolo. Nu am găsit o bază de resurse umane pe care să contez. Dintr-un total de 750 de salariați, dintre care 500 personal TESA, am ajuns la un nivel de colaborare eficientă cu doar 30%. Ceilalți lucrau în virtutea inerției și se știe modul în care erau veniți acolo. Apoi, modalitatea în care se lucra. În mod special am să mă refer la activitatea de branșare și racordurile pe care trebuia să le facă societatea.  Acestea erau date terților, ceea ce a cauzat un mare deserviciu societății dar și beneficiarilor, populaţiei practic.  Au fost permise furturi cu concursul personalului din sistem, ceea ce a generat costuri pentru beneficiarii corecți. Au fost apoi probleme legate de activitatea de contractare pe care am externalizat-o către SC Apă Canal Prest. La momentul respectiv, deci acum doi ani, clienții stăteau la coadă sub streașină în b-dul Brătianu, se plăteau facturile numai cu bani cash, ceea ce era de neconceput la nivelul anului 2012.

”Când am venit, compania avea 750 salariați. Acum o las cu 540 şi 5,3 milioane euro în conturi”

# Credeți că v-ați atins obiectivele pe care le-ați preluat la începutul mandatului, în condițiile în care practic mai aveați un an și opt luni din el? 
– Mi-am îndeplinit majoritatea obiectivelor în acești doi ani. Am redresat compania care în acest moment este solvabilă. Drept dovadă am reușit să accesăm un credit fără nicio garanție, ci pe un program de dezvoltare pe termen lung. Am lăsat compania cu 540 de salariați și cu 5,3 milioane de euro în conturile curente și în depozitele bancare, bani de care compania se va folosi în anul 2015. Există premise ca acel credit de 11 miliarde de lei să fie folosit doar parțial. Asta trebuie să facă un bun administrator, să administreze bine societatea și să nu le lase datorii urmașilor! Un alt obiectiv major a fost să conving autoritățile publice, instituțiile, primăriile, că serviciile de apă canal, în afară de componenta socială asumată impusă de programul de conformitate (sigur, asigurarea alimentării cu apă este ceva măreț), dar trebuie să avem și o componentă financiar economică. Adică nu putem îngropa conducte la infinit. Am reușit ca în etapa 2014-2020 să prindem ca prioritare în programul legat de fondurile de coeziune din care 126 milioane de euro ar urma să fie alocați în perioada următoare pentru reabilitarea instalațiilor, modernizarea celor existente și doar în al treilea rând extinderea într-o perspectivă rațională, pe termen lung. Eu cred că prioritatea unei companii este de a-și plăti salariații și furnizorii, de a se dezvolta. Am reușit să returnăm datoriile pe investiții la bănci, am închis o linie de creditare de 48 de miliarde pe care am găsit-o epuizată și cu riscul de nu le putea plăti salariile oamenilor. Mai mult, am lăsat, repet,  5,3 milioane de euro în conturi! Eu le-am lăsat compania într-o situație bună. Dacă se continuă pe această linie, nu există niciun motiv ca lucrurile să nu funcționeze bine și pentru restul acestui interval de timp. La acest moment, dacă mențin standardele pe care le-am implementat, nu vor fi probleme  în următorii doi ani.

„Am plecat fiindcă am nişte proiecte personale şi nu mai era necesară prezenţa mea acolo”

# Și totuși, de ce ați plecat domnule Pătrașcu?
– Am 30 de ani de activitate numai în administrarea afacerilor. Eu m-am dedicat total la SC Apă Canal, mi-am sacrificat timpul și viața privată. Am muncit aici ca și cum ar fi fost propria afacere. Însă gândiți-vă că am avut un salariu de 2000 de lei pe lună, cu 500 de lei mai mult decât cel al unui instalator. Şi asta în contextul în care am lăsat, cum spuneam, 5,3 milioane euro în conturile societăţii. Legiuitorul trebuie să găsească o altă formulă de plată dacă vrea performanță în societățile publice. Evident, pe mandat și pe indicatori de eficiență. Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, dacă vrem performanţă! Eu am arătat că se poate o administrare eficientă și într-o companie publică. Ca să răspund complet la întrebare, am plecat fiindcă am niște proiecte personale şi nu mai era strict necesară prezența mea acolo, la conducerea SC Apă Canal!
Alina Crângeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...