Web Analytics

Să-ţi îngropi mama în sac, cu trei rânduri de folie pe deasupra, stropită cu var clorurat şi fără slujbă în biserică… / Rudele nu cred că a murit de Covid. Au depus plângere la Parchet

de | 3.09.2020 13:25 | Dezvăluiri

# Copiii și nepoata Voicăi Cârstea au suspiciuni că femeia avea Covid. Și asta pentru că au cerut și un al doilea test și nu le-a fost dat niciun răspuns  # Femeia a fost dusă la Județean cu SMURD-ul, de la Spitalul „Sf. Maria” din
Vedea, unde era internată cu Alzheimer  # DSP și Spitalul Vedea nu știau nimic despre faptul că pacienta fusese confirmată pozitiv # Angajații de la morgă, fără mască și fără vizieră, au predat moarta într-un sac
Cu toții am auzit despre regulile dure, necreștinești, în care trebuie petrecut la groapă un mort declarat pozitiv la testul Covid. Unii au și trecut prin această tragedie. După durerea pierderii unei ființe dragi, au suferit trauma de a nu-și putea conduce mortul creștinește la groapă, plus durerea că trupul ființei apropiate a fost tratat cu lipsă de respect. Mai exact, a fost trântit gol într-un sac de plastic, fără hainele cele bune. Fără tradiții. O astfel de dramă a suferit, recent, Lidia Maria Dima, din Pitești, care ne-a povestit cele întâmplate în urmă cu două săptămâni.

Nepoata Lidia Dima: „Groapa a fost săpată la trei metri, cu excavatorul”

„Mătușa mea, sora mamei, și de fapt cea care m-a crescut, Cârstea Voica, a fost internată pe Secția Cronici la Spitalul «Sf. Maria» de la Vedea încă din data de 10 martie, pentru că suferea de Alzheimer cronic. Pe 16 august, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 23,00, a fost dusă cu SMURD-ul de la Spitalul Vedea la Spitalul Județean de Urgență Pitești și internată pe Secția Cardiologie. Noi am fost anunțați duminică, pe data de 16, la ora 14.00, de către Spitalul Județean, că este internată la cardiologie și că i s-a efectuat un test de Coronavirus. Luni de dimineață, pe la 8.30, a fost anunțată verișoara mea (mătușa avea o fată și un băiat) că este pozitivă Covid și că, agravându-i-se starea, au mutat-o în Terapie intensivă. Am cerut a doua, zi, printr-o solicitare pe mail, să i se facă și al doilea test Covid. Marți seara, la ora 18.45, am fost anunțați de către Secția ATI că mătușa a decedat și că trebuie să venim să o luăm a doua zi. Nu știm mai nimic despre starea ei. Cum a fost tratată, dacă a fost pusă la aparate, dacă nu a fost, pentru că nu o puteam vizita. A doua zi, miercuri dimineața, ne-am conformat. Am mers la o firmă de pompe funebre de lângă stadion, am luat un nou coșciug. Deși aveam sicriu acasă, am zis să ne conformăm normelor DSP, fiindcă am sunat să ne interesăm în ce condiții trebuie să o înmormântăm. Am sunat la Spitalul Vedea, ni s-a spus că ei nu au fost anunțați. Deci, dacă un pacient pleacă de acolo, nu era normal ca în secunda 2 să fie anunțate atât DSP-ul, cât și unitatea spitalicească de unde a venit pacientul? Mă întreb și eu. De ce toată graba asta, să ne luăm mortul și, în schimb, ei nu s-au agitat deloc? Preotul de acolo de la țară, din comuna Icoana, satul Ursoaia, județul Olt, unde am înmormântat-o pe mătușa mea, a zis că nu o poate înmormânta decât în condițiile de Covid prevăzute de lege. Adică în groapă săpată la trei metri cu excavatorul. Așa a fost adusă mătușa, de la Pitești, în coșciug sigilat, pus apoi direct în groapă. Cu trei rânduri de folie peste ea și var clorat”, ne-a relatat Lidia Dima.

În goana spre groapă, coșciugul cu moarta s-a și rupt la un colț

În continuare, doamna Dima ne-a istorisit și alte neconcordanțe. Între ceea ce cer autoritățile în aceste situații de pandemie și cum s-au derulat lucrurile în realitate. De fapt, asta le-a și trezit rudelor suspiciuni că Voica Cârstea nici nu ar fi avut Covid-19.
Astfel, când au ajuns la morga Spitalului Județean, rudele femeii au avut un șoc. Se așteptau la măsuri de precauție demne de pericolul virusului despre care li se spusese că le-a omorât mama, respectiv mătușa. Când colo… într-un film făcut la morgă, cu telefonul mobil, se vede cum a fost predat un mort pe al cărui certificat constatator, la cauze determinante ale decesului, scrie, negru pe alb, „infecție Covid 19”.
„Indivizii care ne-au dat-o de la morgă nu aveau ținută de Covid, nu aveau vizieră, nu aveau mască. Nu mi-au spus numele, dar în mod sigur se poate afla dacă cineva face o anchetă acolo. Când au văzut că filmez, au fugit, m-au amenințat să nu filmez, că e caz penal. Ne-au arătat-o pe mătușa și au desfăcut fermoarul la sac. Au pus mâna pe sac fără să se protejeze cu mănuși și ne-au arătat-o. Acesta este coşciugul (vezi foto) adus de firma mortuară; au pus-o dezbrăcată în sac. Hainele cu care fusese internată le-au aruncat. Și să vă mai spun ceva: pe drum, am alergat cu mașina, pentru că la 12.30 am primit certificatul de deces și preotul a zis că după 15.00 nu ne-o mai îngroapă. Așa că a trebuit să mergem cu peste 100 de km la oră, să ajungem la timp la groapă, în Olt. Coșciugul, cu toate curbele în drum spre țară, s-a și rupt la un colț”, ne-a mai povestit ruda femeii decedate, în timp ce ne arăta filmulețul făcut cu telefonul mobil. „Noi ne-am pus întrebarea de ce atâta grabă și atâtea telefoane, că ne-au dat o mie și unu telefoane, să o luăm repede pe ruda noastră de la morgă, că are Covid. Noi, când ne-am dus la DSP să anunțăm că avea Covid, aceștia nici nu știau. Nu ni s-a spus nici dacă, în urma solicitării, i s-a făcut al doilea test. La morgă ne-au spus că nu se poate face test unui «cadavru decedat» și nici autopsie. Iar condițiile în care ne-au predat-o, fără nici cea mai mică măsură de protecție, apoi faptul că la Spitalul Vedea nu s-a anunțat…, toate astea ne-au făcut să avem mari semne de întrebare. Ni se pare cusut cu ață albă totul. Am depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, pe motiv că sunt suspiciuni că nu avea Covid. Mi se face rău și, când mă gândesc, nu îmi revin. Este dureros, mai ales când știi că ne-a lăsat cu limbă de moarte cum să o îmbracăm atunci când o vom conduce la locul de veci și cum să respectăm tradițiile și, de fapt, nici nu au primit-o în biserică. Au dus-o direct la groapă, exact în condițiile pe care vi le-am descris…Este strigător la cer!”, ne-a mai spus Lidia Dima.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole