Web Analytics

S-au împlinit 4 ani de la ororile de la Berevoeşti / Fraţii torturaţi ca sclavi continuă şcoala şi „au o evoluţie favorabilă”

de | 24.07.2020 10:31 | Dezvăluiri

Luna aceasta, pe 13 iulie, s-au împlinit patru ani de când sute de jandarmi şi mascaţi au descins la Berevoeşti, în satul Gămăceşti, și au arestat nu mai puţin de 38 de romi care racolau persoane vulnerabile și le forțau să muncească, aplicându-le tratamente inumane. Victimele erau adulți săraci, copii sau persoane cu dizabilităţi fizice ori psihice.

Frații Mărunțelu au fost vânduți stăpânilor de sclavi chiar de mama lor

D.G.A.S.P.C. Argeș a preluat atunci 19 copii, însă s-a dispus măsura de protecție doar pentu doi, Costinel și Ionuț Dragoș Mărunțelu, restul fiind copiii stăpânilor de sclavi. În cadrul gospodăriei agresorilor, băieții aveau grijă de animale și de minorii familiei, dar erau și arși pe piele cu vătraiul încins, puși la munci grele sau bătuți în mod repetat, inclusiv cu biciul sau ustensile de bucătărie. Conform unor date din rechizitoriul procurorilor DIICOT, prezentat încă din acel an de „Jurnalul de Argeș”, mama minorilor (care locuiește acum în Valea Mare-Prăvăț, n. red.) i-a dat, în 2012, familiei Feraru din Berevoeşti, în schimbul unei sume de bani foarte mici. La momentul descinderilor, s-a făcut evaluarea psihologică a familiei din care au provenit cei doi minori și s-a constatat că nu se poate face reintegrarea în familia inițială, din cauza condițiilor materiale și a moralității părinților.

Costinel și Dragoș urmează acum școala la Câmpulung

Costinel are acum 17 ani și este elev în clasa a VII-a la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Nicolae” din Câmpulung. Dragoș are 15 ani, a absolvit clasa a IV-a la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Nicolae” Câmpulung și urmează să fie înscris la a doua șansă în cadrul Liceului Tehnologic (Minier) Câmpulung, întrucât vârsta nu mai permite școlarizarea în regim de zi.
„Cei doi sunt instituționalizați la C.T.F. Câmpulung, participă la toate activitățile instructiv-educative desfășurate în centru, au fost activi la cursurile on-line pe perioada stării de urgență și stării de alertă, participă la activități specifice pentru dezvoltarea relaționării și comunicării, dar și la activități cu teme medicale (igiena dentară, prevenirea răspândirii Covid-19); activități de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă (participă la efectuarea curățeniei în camere, merg la cumpărături însoțiți de un angajat al centrului); activități de recreere-socializare – jocuri cu ceilalți beneficiari ai centrului. Participă la consiliere psihologică, mențin legătura cu mama și au o evoluție favorabilă, în ansamblu”, ne-a transmis Compartimentul Comunicare al DGASPC Argeș, în urma unei solicitări din partea „Jurnalului de Argeș”.
Cei mai mulți dintre stăpânii de sclavi de la Berevoești au fost condamnați la închisoare, pedepsele variind între 3 și 18 ani. „În prezent, sunt 18 copii cu măsură de protecție stabilită în urma arestării părinților la finalizarea cercetărilor, după cum urmează: 4 copii se află în plasament la AMP (asistent maternal profesionist), iar 14 copii sunt în plasament familial la familiile extinse”, mai transmite DGASPC Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii