Web Analytics

Diagnosticat cu Covid-19, s-a stins din viață un apropiat al Muscelului, prof. doctor Ovidiu Băjenaru. Academicianul avea doar 63 de ani

de | 3.09.2020 14:27 | Actualitate

Membru al Academiei Române, medic neurolog, profesor, șef al Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București, director de departament în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, fost șef de catedră și fost prodecan – acesta a fost Ovidiu Alexandru Băjenaru care s-a stins din viață astăzi, internat fiind cu Covid-19 la Institutul ”Matei Balș”. Avea 63 de ani și era un apropiat al Muscelului, Câmpulungul fiind locul unde se retrăgea câteodată la casa de vacanță pe care o cumpărase în urmă cu un deceniu. Membru al Asociației ”Salvați Câmpulungul și Muscelul”, profesorul doctor Ovidiu Băjenaru a primit un ultim omagiu din partea altui muscelean, doctorul Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar București. ”Cu imensă părere de rău, inevitabilul s-a întâmplat şi dl profesor Ovidiu Băjenaru nu mai este printre noi, dar spiritul domniei sale va fi prezent în continuare prin urmaşii lui profesionali. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Cătălin Cîrstoiu.
# Cercetări importante în domeniul neurologiei
Academicianul care a căzut victimă virusului ucigaș, are un CV bogat, sinteză a vieții sale închinate medicinei de avangardă și cercetării științifice românești în domeniul neurologiei. A ținut cursuri și seminarii pentru studenți și medicii rezidenți – conducător de teze de doctorat – cursuri și seminarii de competențe medicale acreditate, pentru medicii neurologi – managementul Departamentului de Neuroștiinte Clinice din Facultatea de Medicina a UMF « Carol Davila » Bucuresti – coordonator al activității de cercetare științifică din Clinica de Neurologie SUUB – managementul științific și didactic al Clinicii de Neurologie SUUB si coordonator al activitatii clinice – activități de EMC în Romania (cursuri, seminarii, simpozioane) pe platforma UMF “Carol Davila” Bucuresti, a Societății de Neurologie din România s.a. – organizator al Congreselor naționale ale Societății de Neurologie din România și al altor evenimente ale acestei asociații profesionale. Președinte de onoare, fondator al Societății de Studiu al Neuroprotecției și Neuroplasticității, membru în Comitetele Internaționale Științifice anuale din ultimii 10 ani ale: International Congress of Vascular Dementia, International Congress of Controversies in Neurology, International Congress of Society of Neuroprotection and Neuroplasticity, membru corespondent al American Academy of Neurology.
Printre domeniile sale de cercetare se află distoniile musculare și alte anomalii de comportament motor, bolile cerebro-vasculare, scleroza multiplă, patologia somnului în bolile neurologice și în bolile medicale, studii clinice în boli cerebro-vasculare, boala Parkinson etc.
# Ce spunea academicianul, în mai 2020, despre legătura dintre Covid-19 şi sistemul nervos uman
Interesant, în data de 4 mai 2020, în plină pandemie Covid, profesorul universitar a acordat un interviu publicat de site-ul adevărul.ro cu titlul: SARS-CoV-2. Prof.dr. Ovidiu Băjenaru: ”Suntem încă departe de a înţelege relaţiile virusului cu sistemul nervos uman”
Iată ce spunea despre manifestările neurologice la bolnavii de Coronavirus:
În cadrul campaniei ”Asumă-ţi să fii sănătos!”, prof.dr. Ovidiu Băjenaru, medic primar neurolog, directorul Departamentului de neuroştiinţe clinice de la UMF ”Carol Davila” din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române, detaliază informaţiile pe care le au până acum specialiştii, referitoare la legătura dintre Covid-19 şi sistemul nervos uman. ”Pe măsura răspândirii rapide în lume a cazurilor cu afecţiunea denumită de către OMS, COVID-19, afecţiune determinată de coronavirusul SARS-CoV-2, s-a observat că un procent semnificativ de pacienţi (circa 36% din cazuri) au şi manifestări neurologice, de obicei asociate tulburărilor respiratorii şi fenomenelor sugestive pentru o boală inflamatorie acută, cel mai adesea nespecifice şi de intensitate uşoară/moderată sub formă de cefalee şi ameţeli, oboseală, mialgii, dar alteori mai specifice – precum pierderea mirosului, a gustului. ”În cazurile mai severe de boală s-au mai raportat deficite motorii, halucinaţii, dezorientare, inatenţie, tulburări de comportament motor, ataxie, tablouri clinice mai complexe şi relativ mai bine conturate raportate ca afecţiuni neurologice propriu-zise, asociate manifestărilor respiratorii ale bolii, precum crize epileptice, accidente vasculare cerebrale şi encefalite, encefalopatii, mielite sau afecţiuni ale sistemului nervos periferic, precum rare cazuri de sindrom Guillain-Barré”
Cătălin Butoiu
Alina Crângeanu

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii