Web Analytics

S-a intrat în etapa a doua de vaccinare! Centrele de vaccinare au câte 60 de pacienţi zilnic. Mioveniul, de departe cel mai modern

de | 21.01.2021 13:27 | Actualitate, Dezvăluiri

# Spitalul Județean a rămas numai pentru vaccinarea cadrelor medicale
Despre situația vacinării anti-Covid în județul nostru, despre centrele de vaccinare care funcționează pentru a doua etapă a vaccinării și anume pentru persoanele peste 65 de ani și cei cu boli cronice am vorbit cu Sorina Honțaru, directoarea DSP Argeș, cu primarul Ion Georgescu de la Mioveni, acolo unde s-a deschis un important centru de vaccinare, și cu directorul medical Gabriel Copciag de la Spitalul Județean, unitate medicală care nu vaccinează persoane din etapa a doua.

Sorina Honţaru, director DSP Argeş: „Avem 60 de doze pe flux zilnic. Acesta este numărul de vaccinări la fiecare centru din judeţ”

# Care sunt centrele de vaccinare din județul Argeș și care este numărul de vaccinări efectuate pe zi?
– De luni de dimineață, centrele de vaccinare au început să funcționeze. Sunt mai multe fluxuri, în Pitești pe strada Eroilor, avem la Câmpulung, la Curtea de Argeș, la Costești și la Mioveni, în primă fază. Se poate ca, în curând, să avem unul și la Topoloveni, pentru că am primit solicitare și pentru acela.
# La Spitalul Județean nu este centru de vaccinare?
– La Spitalul Județean s-au făcut pentru faza I și continuă pentru faza I, adică pentru personalul medical.
# Care ar fi numărul de vaccinări pe zi în Argeș?
– În momentul acesta, avem 60 de vaccinări pe flux, deci 60 de doze pe flux zilnic. Acesta este numărul de vaccinări la fiecare centru din județ. La Pitești avem trei fluxuri, adică 180 de vaccinări pe zi.
# Cine a suportat cheltuielile pentru amenajarea acestor centre?
– Autoritățile locale au susținut financiar amenajarea acestor centre de vaccinare, iar personalul și materialele se vor achiziționa tot de către autoritatea locală, dar vor veni bani de la Ministerul Sănătății și se vor deconta. Legislația va apărea peste două săptămâni, să vedem cum se vor face contractele între noi și autoritățile locale pentru deconturi. Deocamdată nu știm, trebuie să apară legislația respectivă.
# În legătură cu platforma de vaccinare, am înțeles că au fost unele probleme, programările nu prea s-au făcut.
– Despre platformă nu știu să vă spun eu, STS-ul gestionează platforma.
# Care sunt modalitățile de a putea face programări și mă refer pentru persoanele din etapa a doua?
– Se pot face programări pe e-mail, se pot face și prin medicii de familie și prin call center, care este un număr unic.
# Se pot face programări și în altă localitate față de cea de domiciliu?
– Da. Se sună și apoi se dă legătura la județul respectiv, pentru că avem și noi call center-ul nostru județean.
# Mă refer la localitățile din Argeș.
– Da. În județ se pot face programări. Noi am arondat local, dar dacă oamenii s-au programat în altă parte, noi nu putem să verificăm asta. Noi suntem responsabili cu transportul vaccinului și cu distribuirea vaccinurilor.

Citește și Ce eficacitate are vaccinul ales de Klaus Iohannis împotriva COVID-19

Citește și Vaccinarea ar trebui întreruptă, măcar la vârstnici, până la clarificarea cauzei deceselor la vaccinaţii din Norvegia

Citește și Câți bani primesc cadrele medicale care muncesc în campania de vaccinare împotriva COVID-19

Gabriel Copciag, director medical Spitalul Judeţean Argeş: „De joi începem rapelul, câte 200 persoane pe zi”

# Cine administrează centrul de vaccinare de la Spitalul Județean Argeș?
– Eu sunt coordonatorul principal.
# Câte vaccinuri se fac pe zi la Spitalul Județean?
– Noi am vaccinat 200 de persoane pe zi, chiar și mai multe.
# Care este situația cu programările pentru acest vaccin?
– A fost o situație în care ni s-a cerut pentru a doua etapă, respectiv a doua categorie de populație, dacă centrul județean de la Spitalul Județean mai rămâne deschis. Centrul nu rămâne pentru a doua etapă, a fost pentru cadrele medicale și, de joi, încep rapelurile, câte 200 pe zi, deci a doua injecție. Și atunci ne suprapuneam, cei care erau la a doua administrare cu populația. La această categorie se pierde mai mult timp pentru a explica și pentru a educa în privința vaccinului, față de cadrele medicale care veneau deja mult mai bine informate. Deci, noi nu am mai rămas pentru etapa a doua, facem pentru cadrele medicale care încă mai au programări și începem rapelul. Noi nu am intrat în etapa asta mare și de aceea pentru populație au fost altfel de condiții de organizare a unui centru de vaccinare.
# Este posibil ca, mai târziu, Spitalul Județean să intre în această etapă a doua?
– Asta se face doar dacă celelalte puncte de vaccinare ar fi suprasolicitate și nu ar putea face față. Noi mai avem încă personal medical care s-a programat și până la data de 1 februarie. Noi nu am amestecat populația din a doua categorie cu cadrele medicale. Gândiți-vă că ne-au fost arondate 5.000 de persoane, s-a trecut de pragul de 3.000, dar tot mai sunt încă programați. Pentru a se face o distincție, s-a închis platforma de programare a centrului nostru, care era doar pentru prima etapă, și populația nu a mai avut acces. Noi facem programare manual la personalul strict medical.
Dacă va fi necesar, probabil că vom prelua și noi, dar gândiți-vă că urmează apoi rapelul la 21 de zile cu oameni care au fost așa, cam 200 pe zi. Cadrele medicale de la stat și de la privat au venit la noi, Spitalul Irimia, Spitalul Muntenia și foarte multe cabinete medicale, farmaciile… Sunt totuși 5.000 de persoane, inclusiv personalul din unitățile pentru îngrijirea bătrânilor. Este puțină confuzie și nu înțelege lumea cum s-a ajuns la o supraaglomerare la centrul de la Pitești și unii s-au dus la Costești.
Dar vom vedea cum vor evolua lucrurile și, în funcție de asta, vom interveni și noi. Mai trebuie spus că acest vaccin se face la 28 de zile de la boală și foarte multe cadre medicale au fost bolnave și abia cum vin la programări.

Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni: ”Investiţia în centrul de vaccinare se ridică la 30.000 de euro, bani suportaţi numai de oraşul Mioveni”

# Cine administrează, cine conduce centrul de vaccinare de la Mioveni?
– De amenajat l-a amenajat Primăria Mioveni, iar de coordonare se ocupă doctorița Mihaela Bondoc.
# Ce capacitate are acest centru?
– Depinde. Dacă o cabină poate primi 60 de persoane pe zi, patru cabine, câte avem noi amenajate, înseamnă 240. Aceasta este norma dată de minister. Deocamdată nu s-a deschis decât o cabină la Mioveni. Dacă vom deschide patru cabine, atunci se fac 240. Se deschid toate, dacă ai vaccin, dar dacă ai doze doar pentru 60 de persoane… Noi am pus la dispoziție un centru modern, cu totul de la A la Z, dar nu răspund eu de partea medicală și de vaccinul în sine. Vaccinul îl aduce DSP-ul și probabil că tot DSP-ul sau ministerul se ocupă de arondarea medicilor care fac vaccinarea.
# În ce a constat această investiție și la ce sumă de bani s-a ridicat?
– Într-o clădire am amenajat cele patru cușete, cu tot mobilierul aferent și toată dotarea aferentă. Nu pot să spun exact valoarea pentru că nu am primit toate facturile, dar probabil că se ridică undeva în jurul sumei de 30.000 de euro, bani suportați numai de orașul Mioveni. În plus, să știți că există și altfel de personal în afară de personalul medical, cei care fac termoscanarea, cei care fac înregistrarea, cei care dau certificatul. La patru cabine se lucrează cu doi medici, șase asistente și vreo 5-6 persoane care fac înregistrarea și celelalte operațiuni.
# Acest centru deservește numai cetățenii orașului Mioveni?
– Este vorba despre cetățenii orașului Mioveni și cetățenii altor 10 comune limitrofe Mioveniului. Deci, după estimările mele, se fac în jur de 40.000 de persoane înmulțit cu doi, două vaccinări, deci în jur de 80.000. Dar observ acum că te poți înscrie din țară, dacă lucrezi la Uzină, pe platforma respectivă și ți se face vaccinul la Mioveni, adică ești repartizat la Mioveni. Nu contează unde, problema este să intri pe platformă și acolo poți să ceri unde vrei să faci vaccinul.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole