Web Analytics

S-a deschis la Priboieni Ateneul Popular Constantin Rădulescu-Codin

de | 5.11.2015 17:34 | Actualitate

# Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea renumitului folclorist muscelean

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea renumitului folclorist român Constantin Rădulescu-Codin, pe 1 noiembrie, în comuna Priboieni a avut loc simpozionul omagial organizat sub patronajul Academiei Române – Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”. Manifestarea s-a bucurat de sprijinul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Argeș, Muzeului Golești, Asociației folcloriștilor argeșeni „Constantin Rădulescu-Codin” și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Argeș. Din programul manifestării menționăm inaugurarea muzeului Constantin Rădulescu-Codin și a expoziției de costume populare și fotografii vechi – „Comuna Priboieni – imagini și amintiri din trecutul nostru”, slujba parastasului în memoria folcloristului Constantin Rădulescu-Codin de la biserica Priboienii de Sus şi simpozionul propriu-zis care s-a  desfășurat în Sala Muzeului de Etnografie și Folclor – Ateneul Popular.

„După aproape 85 de ani, visul lui Codin-Rădulescu a fost împlinit”

„Acest proiect a fost susţinut prin amabilitatea Consiliului Judeţean Argeş, Muzeului Goleşti, Primăriei Priboieni şi tuturor celor care au făcut posibil, şi mă refer la fiii satului, să ne bucurăm de cel mai important eveniment pe care am putut să-l pregătim. Duminică, 1 noiembrie 2015, după aproape 85 de ani, visul lui Codin-Rădulescu, marele folclorist, a fost împlinit. Am fost martorii momentului în care acest Cămin Cultural, cum s-a numit până la 1 noiembrie, se deschide cu o nouă denumire şi anume Ateneul Popular Constantin Rădulescu-Codin. A fost visul de suflet al marelui folclorist pe care l-a menţionat în testamentul său. Cu această ocazie în această minunată incintă s-a putut păşi pragul Muzeului Memorial Constantin Rădulescu-Codin de Etnografie şi Folclor pe care l-am deschis în cinstea sa pentru omagierea a 140 de ani de la naşterea marelui om de cultură. S-a putut descoperi Camera cea nouă, camera de suflet a lui Rădulescu-Codin, care a cerut prin testament soţiei sale să îi depună biblioteca, cărţile şi toate obiectele personale.

Se găsesc aici obiectele de suflet pe care noi le-am descoperit, şi anume testamentul lui Codin-Rădulescu, manuscrisul şi obiectele personale, obiecte încărcate de multă emoţie, obiecte uitate în nişte sertare aproape 80 de ani. Se află prezentă aici alături de noi academicianul Sabina Ispas, directorul Institutului de Arte şi Folclor Constantin Brăiloiu, dl Ion Ghinoiu, secretarul ştiinţific al aceluiaşi institut, dl Dorin Mărăşoiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş şi mulţi alţi iubitori de cultură. Pe această cale vreau să le mulţumesc pentru prezenţă”, ne-a declarat lt.col. Cornelia Preoteasa, reprezentanta Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Argeş, iniţiatorul acestui eveniment.
M.Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii