S-a deschis Centrul de Cultură „Dinu Lipatti”. Timp de o lună, acces gratuit

de | 8.06.2020 19:33 | Cultură, Actualitate

Centrul de Cultură „Dinu Lipatti”, instituție recent înființată, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Argeș, și-a deschis porțile, azi, 8 iunie, în a doua zi de Rusalii, la Conacul Fundățeanca, actuala casă memorială de la Ciolceşti, comuna Leordeni, a marelui pianist român Dinu Lipatti. Alături de conducerea Consiliului Județean Argeș, reprezentată de președintele Dan Manu și vicepreședinții Ion Mînzînă și Marius Nicolaescu, la evenimentul au participat: senatorul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, aici și în calitate de reprezentant al fostului președinte al României, Ion Iliescu, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române.
În deschidere, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a punctat faptul că: “Centrul de Cultură “Dinu Lipatti” își propune să devină un pol cultural important în județul Argeș, ce va avea ca rol principal misiunea de a păstra vie și durabilă amintirea legendară a prezenței lui Dinu Lipatti în prim-planul artei muzicale românești și universale, precum și de a transmite noilor generații moștenirea lăsată de marele compozitor român, creațiile sale fiind astăzi adevărate mărturii asupra artei pianistice a lui Dinu Lipatti”.
Alături de președintele Dan Manu a fost senatorul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, împreună cu care, în anul 2017, s-a reușit, prin exercitarea dreptului de preemțiune, cumpărarea Vilei Florica de la moștenitorii familiei Brătianu. În discursul său, senatorul Ionuț Vulpescu a precizat faptul evenimentul care a avut loc astăzi este unul extrem de important, așa cum puține au fost în România în ultimele luni.
Senatorul Ionuț Vulpescu a dat citire mesajului transmis de fostul președinte al României Ion Iliescu care, în anul 2017, a donat Casa Memorială “Dinu Lipatti” Consiliului Județean Argeș:
“Redeschiderea Centrului de Cultură “Dinu Lipatti” din Leordeni este o veste bună, într-o lume în care cultura este marginalizată (…). Dinu Lipatti este un exemplu de felul în care artistul poate servi societatea din care face parte, și, prin ceea ce a făcut, a promovat apropierea socială, care, în aceste vremuri, de criză a a valorilor etice și morale, este abandonată, având să fie înlocuită cu “distanțarea socială”, care ne îndepărtează de ceilalți, și lasă fără conținut solidaritatea socială. Decizia din 2017, de a dona casa Dinu Lipatti, de la Ciolcești, Consiliului Județean Argeș, a pornit din dorința de a contribui, și în acest fel, la ceea ce eu, ca om de stânga, consider important în viața societății: democratizarea accesului la cultură. Sunt convins că ea va deveni un centru de interes cultural, într-o zonă în care este nevoie de educarea tinerilor în spiritul respectului valorilor naționale și culturale. (…) Decizia mea din 2017 s-a dovedit una fericită, și adresez mulțumiri conducerii Consiliului Județean Argeș pentru inițiativa de a înființa Centrul de Cultură Dinu Lipatti, în semn de omagiu adus marelui artist român. Mă bucur că acest loc de suflet pentru mine va fi pus în valoare și deschis publicului larg, interesat să descopere universul unui artist de geniu. Instituția culturală girată de Consiliul Județean Argeș este menită să păstreze, să promoveze și să transmită noilor generații moștenirea lăsată de marele pianist Dinu Lipatti. Toți avem datoria de a respecta și promova valorile care dau identitate națiunii și ne definesc ca români. (…) ”.
Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române: „Faptul că s-a păstrat și s-a îmbunătățit acest monument de cultură spune foarte multe despre capacitățile Consiliului Județean Argeș. Când a fost Centenarul Lipatti am condus lucrările din Aula Academiei și am vorbit despre o familiei europeană. Prietenul Ionuț Vulpescu, care a făcut atâtea pentru Vila Florica, evoca o altă familie europeană. Aveți aici, în Argeș, două familii europene, Brătianu și Lipatti, despărțite de o culme împădurită. Și ce familii! Este trist că astăzi politica își vâră coada în felul în care își vâră!”.
Au mai fost prezenți membrii Fundației Culturale „Dinu și Valentin Lipatti”: Constantin Nicolescu, fostul președinte al C.J. Argeș, primarul orașului Topoloveni, Gheorghiță Boțîrcă, primarul comunei Leordeni, Marian Ibric, directori și reprezentanți ai instituțiilor de cultură.
Festivitatea s-a încheiat cu un concert live susținut de artiștii Centrului Cultural Județean Argeș – Alexandru Iordache, la pian, și Ionuț Tolea, la clarinet, precum și cu vizitarea spațiului expozițional al Casei Memoriale “Dinu Lipatti”, care cuprinde o colecţie impresionantă de importanţă memorială ce prezintă obiecte care ilustrează viața şi activitatea marelui pianist. Numeroase diplome, partituri, fotografii, corespondențe și documente, precum și pianul la care a cântat și a compus Dinu Lipatti să află în Conacul de la Fundățeanca și pot fi admirate de oricine e curios să descopere universul unui artist de geniu.
Programul Centrului de Cultură “Dinu Lipatti” este următorul:
Luni – Joi: orele 8.00 – 16.00
Vineri: orele 8.00 – 14.00
Sâmbătă și duminică: orele 9.00 – 17.00.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii