Web Analytics

Rusia urmează să preia președinția Consiliului de Securitate al ONU

de | 16.03.2023 13:51 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Peste două săptămâni, Rusia ar urma să preia președinția Organizației Națiunilor Unite. Analiștii atrag atenția că, în situația în care Kremlinul ajunge la conducerea consiliului, sprijinul global pentru Ucraina ar putea fi puternic afectat. În tot acest timp, din ce în ce mai multe voci cer eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate, pentru încălcarea condițiilor impuse prin statutul organizației.

Citește și: Activitatea judecătorească în Argeş este afectată de pensionările magistraţilor

Numele reprezentantului Rusiei în Consiliul ONU este Vasili Nebenzia. Din 2013 până în 2017, a fost adjunct al ministrului de Externe al Federației Ruse, iar apoi reprezentant permanent la ONU. Are în spate peste 30 de ani de carieră în diplomație. Cu toate acestea, este un personaj controversat. Un incident notabil a avut loc chiar la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut. După ce președintele Putin s-a adresat consiliului printr-un mesaj video în care anunța începutul invaziei, reprezentantul Ucrainei i-a cerut lui Nebenzia, care era în acea perioadă tot președinte al Consiliului, să îl sune imediat pe Lavrov, ministrul rus de externe, pentru a îi cere să oprească războiul. Răspunsul lui Nebenzia a fost că nu vrea să îl trezească pe Lavrov la acea oră.

Președinția Consiliului funcționează prin rotație. Reprezentanții celor 15 țări membre, dintre care doar patru cu statut permanent, conduc vreme de o lună Consiliul. În acest timp, reprezentanții conduc ședințele și pot chiar reprezenta Consiliul în fața altor organisme internaționale.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *