Web Analytics

Românii vor plăti cu 30% mai mult pentru carnea de porc de Sărbători

de | 4.11.2020 08:42 | Actualitate, Economie

În perioada Sărbătorilor de Iarnă, vom avea carne de porc la preţuri de lux. În cel mai secetos an din istorie, cerealele se scumpesc şi asta duce la preţuri mai mari şi cu 30% pentru carnea de porc.

Cum nu mai dispunem de prea multe ferme 100 % româneşti, cumpărăm din alte ţări.

Peste 70% din carnea de porc de la raft provine din import. Suntem ţara cea mai afectată de secetă din toată Uniunea Europeană, iar în Dobrogea, cel puţin, culturi întregi au fost pârjolite de arşiţă. „Acest an a fost unul deosebit de secetos şi a dus la o scădere semnificativă a producţiei faţă de ceea ce s-a estimat”, a spus Ioan Ladoşi, Asociaţia Crescătorilor de Porci.
Şi nu doar pâinea cea de toate zilele se va scumpi. Ca într-un joc de domino, şi pentru carne vom plăti mai mult. Mai ales pentru cea de porc. „Preţurile vor creşte cu 25-30%. O tragedie pentru buzunarele românilor, românii fiind mari consumatori de carne de porc”, a precizat Dragoş Frumosu, reprezentant industria alimentară. Statisticile arată că doar 30% din carnea de porc de la raft provine din fermele româneşti. Restul de 70% este acoperit din importuri. Numai în prima jumătate de an, România a cumpărat din alte ţări carne de porc de peste 292 milioane de euro, la preţuri mai mari decât în 2019. Un kilogram costă acum între 18 şi 24 de lei. Şi epidemia de pestă porcină a crescut preţurile şi mai mult. Sunt departe vremurile în care carnea de porc nu era un lux pentru români şi fermele de porci produceau la capacitate maximă. În Dobrogea, una dintre cele mai mari ferme de porci din ţară zace în paragină. „Aici era fostul complex de porci. În aceste hale aveam 3.000 de porci în fiecare hală. Din cele opt complexe mari din Dobrogea au rămas doar ruinele”, a declarat
Cornel Zamfir, fermier. „Puteam în perioada asta, pentru că avem tradiţie în creşterea porcului, să reabilităm ferme, să finanţăm nişte ferme. Parcă vrem să distrugem, nu să construim. În prima jumătate de an, porcii din fermele româneşti s-au împuţinat cu 1,5% faţă de 2019”, a conchis Dragoş Frumosu, reprezentant industria alimentară.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii