Web Analytics

România va avea cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani

de | 4.12.2022 19:39 | Actualitate, Home

România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, seceta diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, a declarat duminică pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Acesta a adăugat că producţia obţinută va asigura consumul intern, existând şi o disponibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obţinută în 2022.

Citește și: Pitești. Pieton lovit mortal de un camion

„La porumb producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a precizat Daea.

În ceea ce priveşte producţia totală de seminţe de floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obţinută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu faţă de necesarul de consum al României.

Citește și: Judecătorul Apostol și-a prevestit moartea prin poezia „Oare de ce?”

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România a ocupat anul trecut primul loc în UE din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, cât şi al producţiei, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone, un plus de 4.724.004 tone faţă de 2020. Producţia media obţinută anul trecut a fost de 5.802 kg/ha, cu 1.825 kg/ha mai mare decât în 2020. Consumul intern de porumb este estimat la aproximativ 7 milioane de tone.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Nu s-a încheait recoltatul în decembrie? Să scoatem pionierii și UTC-știi la recoltat!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *