Web Analytics
scris joi, 18.04.2024

România raportează una dintre cele mai mari diferenţe între veniturile bogaţilor şi cele ale săracilor

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din Uniunea Europeană între veniturile mari şi veniturile mici ale populaţiei, situându-se pe locul al treilea într-un top în care doar Bulgaria şi Letonia raportează diferenţe mai mari între veniturile bogaţilor şi cele ale săracilor, arată un raport al Monitorului Social, potrivit News.ro.

România raportează una dintre cele mai mari diferenţe între veniturile bogaţilor şi cele ale săracilor

Citește și Banii Mioveniului – îngropaţi de grandomania primarului Georgescu în proiecte suspectate de corupţie în Măgdăceşti, Republica Moldova

”România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei: venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre români (a zecea decilă) este de aproape 5 ori mai mare decât al celor mai săraci 10% (prima decilă), conform datelor Eurostat din 2022. Pentru comparaţie, în Uniunea Europeană acest raport este de 3,6”, arată un raport al Monitorului Social, proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care are la bază date oficiale.

În topul privind decalajele de venituri, România, unde cei mai bogaţi 10% dintre cetăţeni câştigă de 4,9 ori mai mult decât cei mai săraci 10% dintre cetăţeni, este surclasată de state ca Bulgaria (raportul dintre decila 10 şi decila 1 este 5,6), Letonia (4,9) şi se situează pe acelaşi loc cu Lituania (4,9). 

La polul opus, cele mai mici decalaje între veniturile bogaţilor şi cele ale săracilor se înregistrează în Slovacia, Slovenia, Cehia şi Finlanda, ţări în care diferenţele sunt mai mici de trei. Realizatorii raportului remarcă faptul că printre statele cu decalaje mici se numără şi ţări ”nu prea bogate”. 

”Între anii 2010-2015, decalajele de venituri în România s-au accentuat, crescând de la 5,2 la 6,5. După anul 2015, tendinţa a fost descrescătoare, veniturile cele mai mici crescând mai repede decât cele mai mari, dar cu toate acestea ţara noastră continuă să înregistreze printre cele mai mari decalaje de venituri din UE”, arată realizatorii studiului.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *