Web Analytics

România, pe locul 6 în top 10 cele mai sărace țări din UE

de | 12.08.2022 09:37 | Actualitate, Home

Publicația germană Handelsblatt a realizat topul celor mai sărace ţări ale Uniunii Europene, iar România se află pe locul 6, conform Rador, citat de economedia.ro.

Pe locul 1 se află Bulgaria, urmată de Grecia, Slovacia, Croația, Letonia, România, Portugalia, Ungaria, Polonia și Spania.

Produsul intern brut (PIB) constituie un indicator al bogăţiei unei ţări. În cadrul UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare şi se poate stabili o ierarhie.

Citește și: O altă schimbare în învățământ: se trece la catalogul electronic

Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE. Printre acestea se numărau Germania, Franţa şi Regatul Unit – care a părăsit UE la 31 ianuarie 2020. Între timp, numărul statelor membre a ajuns astăzi la 27.

Valoarea tuturor bunurilor materiale şi serviciilor fiecărei ţări în decursul unui an înseamnă PIB-ul ţării respective. Acesta constituie un indicator pentru bogăţia unei ţări. Pentru a putea compara PIB-ul acestor ţări, UE apelează la o valută fictivă unitară. Prin urmare, valoarea PIB-ului per persoană nu se socoteşte în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferenţele de nivel ale prețurilor.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *