Web Analytics
scris joi, 03.12.2020

România nu implementează Directiva UE privind fraudarea fondurilor europene. Cu ce gând oare?

Astăzi, 3 decembrie, Comisia a decis să trimită avize motivate Irlandei și României din cauza neîndeplinirii obligației de a comunica transpunerea normelor UE în legislația lor națională privind combaterea fraudelor vizând interesele financiare ale Uniunii Europene prin intermediul dreptului penal [„Directiva PIF” (UE) 2017/1371].   

România nu implementează Directiva UE privind fraudarea fondurilor europene. Cu ce gând oare?

 

Citește și: Se poate! În aceeași zi, un agent de poliție din cadrul D.G.P.M.B. a refuzat de două ori mita și a sesizat D.G.A.

 

Statele membre trebuiau să informeze Comisia Europeană până în iulie 2019 cu privire la măsurile luate pentru punerea în aplicare a directivei.

Aceste norme cresc nivelul de protecție a bugetului UE prin armonizarea definițiilor, a sancțiunilor și a perioadelor de limitare ale infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii.

    De asemenea, directiva pune bazele competenței materiale a Parchetului European (EPPO), condus de procurorul român Laura Codruța Kovesi, care va investiga, va urmări penal și va obține sancționarea acestor infracțiuni. Comisia a deschis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, trimițând câte o scrisoare de punere în întârziere Irlandei și României în septembrie 2019.

Citește și:  Cele mai cerute medicamente în ultima perioadă în Argeş

     În urma avizelor motivate de astăzi, statele membre în cauză au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Argeș. Minoră dispărută

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung desfășoară cercetări, în urma sesizării din...

Ultimele articole

Argeș. Minoră dispărută

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung desfășoară cercetări, în urma sesizării din...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită