Web Analytics
scris joi, 07.12.2023

ROM-3, al doilea satelit românesc construit de elevi, a ajuns pe orbită

ROM-3, al doilea satelit românesc construit de elevi, a ajuns pe orbită şi este operaţional, potrivit Agerpres. Echipa Romspace care a dus la capăt misiunea ROM-3 este compusă din elevii Filip Buşcu, David Ghiberdic, Alex Unteşu, Alesia Unteşu şi Alex Peticaru de la Liceul Internaţional de Informatică, cu participarea extraordinară a lui Alex Luchianov, deja student bursier la Massachusetts Institute of Technology, SUA – a anunțat sursa citată.

ROM-3, al doilea satelit românesc construit de elevi, a ajuns pe orbită

Citește și: Se deschide un nou drum spectaculos în România

Racheta Falcon 9 a decolat de la baza Vandenberg a companiei SpaceX pe 11 noiembrie, la ora 23.35, după trei amânări succesive ale zborului. Capsula care conţinea 35 de sateliţi a ajuns la altitudinea de depunere a încărcăturii în 9 minute. La ora 00.45 a început să planteze sateliţii pe orbitele lor, în ordinea mărimii şi importanţei, la intervale de timp bine stabilite şi în punctele specifice fiecărei misiuni, a informat un comunicat de presă transmis joi AGERPRES.

ROM-3 şi-a aşteptat rândul în deployer timp de 72 de ore, la temperaturi variind de la plus 40 până la minus 80 grade Celsius. Exista o îngrijorare privind capacitatea bateriilor de a face faţă unui timp mai mare, în cazul în care deployer-ul nu s-ar fi deschis la prima încercare. Ceea ce s-a și întâmplat. Ceva nu a funcţionat cum trebuie la mecanismul lansatorului Alba Orbital, iar ROM-3 a rămas blocat înăuntru, alături de ceilalţi 34 de sateliţi, a precizat sursa citată.

Dar luni, 28 noiembrie, la ora 11.25, Alba Orbital a deschis lansatorul şi a reuşit. Acum, ROM-3 se deplasează cu o viteză de 27.500 km pe oră, la o altitudine de 540 km şi înconjoară planeta o dată la o oră şi jumătate. Traversează teritoriul României de două ori pe zi. Datele transmise de el pe frecvenţa 436.235 MHz vor fi recepţionate de reţeaua mondială a radioamatorilor şi prelucrate de echipa Romspace. ROM-3 (alintat Space Starling) are misiuni de observare a Pământului, de măsurare a parametrilor proprii, a magnetismului terestru şi a nivelului de radiaţii cosmice care lovesc atmosfera – potrivit Agerpres.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *