Web Analytics
scris joi, 07.12.2023

ROM-3, al doilea satelit românesc construit de elevi, a ajuns pe orbită

ROM-3, al doilea satelit românesc construit de elevi, a ajuns pe orbită şi este operaţional, potrivit Agerpres. Echipa Romspace care a dus la capăt misiunea ROM-3 este compusă din elevii Filip Buşcu, David Ghiberdic, Alex Unteşu, Alesia Unteşu şi Alex Peticaru de la Liceul Internaţional de Informatică, cu participarea extraordinară a lui Alex Luchianov, deja student bursier la Massachusetts Institute of Technology, SUA – a anunțat sursa citată.

ROM-3, al doilea satelit românesc construit de elevi, a ajuns pe orbită

Citește și: Se deschide un nou drum spectaculos în România

Racheta Falcon 9 a decolat de la baza Vandenberg a companiei SpaceX pe 11 noiembrie, la ora 23.35, după trei amânări succesive ale zborului. Capsula care conţinea 35 de sateliţi a ajuns la altitudinea de depunere a încărcăturii în 9 minute. La ora 00.45 a început să planteze sateliţii pe orbitele lor, în ordinea mărimii şi importanţei, la intervale de timp bine stabilite şi în punctele specifice fiecărei misiuni, a informat un comunicat de presă transmis joi AGERPRES.

ROM-3 şi-a aşteptat rândul în deployer timp de 72 de ore, la temperaturi variind de la plus 40 până la minus 80 grade Celsius. Exista o îngrijorare privind capacitatea bateriilor de a face faţă unui timp mai mare, în cazul în care deployer-ul nu s-ar fi deschis la prima încercare. Ceea ce s-a și întâmplat. Ceva nu a funcţionat cum trebuie la mecanismul lansatorului Alba Orbital, iar ROM-3 a rămas blocat înăuntru, alături de ceilalţi 34 de sateliţi, a precizat sursa citată.

Dar luni, 28 noiembrie, la ora 11.25, Alba Orbital a deschis lansatorul şi a reuşit. Acum, ROM-3 se deplasează cu o viteză de 27.500 km pe oră, la o altitudine de 540 km şi înconjoară planeta o dată la o oră şi jumătate. Traversează teritoriul României de două ori pe zi. Datele transmise de el pe frecvenţa 436.235 MHz vor fi recepţionate de reţeaua mondială a radioamatorilor şi prelucrate de echipa Romspace. ROM-3 (alintat Space Starling) are misiuni de observare a Pământului, de măsurare a parametrilor proprii, a magnetismului terestru şi a nivelului de radiaţii cosmice care lovesc atmosfera – potrivit Agerpres.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...