Web Analytics

Retrospectivă. Şi în 2019, Jurnalul de Argeş a realizat numeroase subiecte de impact

de | 24.12.2019 13:18 | Actualitate, Dezvăluiri

Ca în fiecare an, și în 2019, echipa de ziariști cu experiență de la Jurnalul de Argeș a realizat, în exclusivitate, numeroase subiecte de impact, de la dezvăluirile privind scandalul legat de repararea podului de peste Râul Doamnei și cazul femeii care a demascat practica plicului cu bani din grădinițele din Pitești, până la cazul blocurilor ridicate fără aprobare lângă unități militare sau anularea licitației pentru Cetatea Poenari. Vă prezentăm în cele ce urmează o retrospectivă a celor mai importante articole, reportaje, anchete și interviuri realizate de echipa Jurnalul de Argeș în 2019.

# Nr. 1277. Scandalul ”Podul Râul Doamnei”. La începutul anului, viceprimarul Apostoliceanu cerea disperat ajutor: „Sunt prea puternici față de mine”. Omul de afaceri Bobi Marinescu era sigur că Primăria Pitești n-are curaj să-l cheme în instanță și declara că amenințările la care au recurs autoritățile locale pentru problemele apărute la podul de peste Râul Doamnei sunt doar de fațadă. Mai mult spunea că Primăria Pitești nu-l va chema niciodată în instanță tocmai de teamă că va pierde eventualul proces pentru degradarea podului, pe motiv că n-a întreținut corespunzător podul după efectuarea lucrărilor de modernizare, finalizate în 2014.

# Nr. 1278. DNA Piteşti a lovit când nimeni nu se mai aştepta. Măcelul funciar din Dosarul Metro, finalizat prin rechizitoriu. Un dosar greu, vechi şi cu mare notorietate în Argeş a explodat la începutul anului trecut, mult mai cunoscut sub numele de ”Dosarul Metro”. Procurorii DNA Piteşti au finalizat rechizitoriul şi l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Costel Zamfir, fost primar la Bradu în perioada 2000 – 2008. Conform procurorilor, în perioada iunie 2000 – mai 2007, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar, Costel Zamfir a stabilit, în mod nelegal şi abuziv, dreptul de proprietate unor persoane pe suprafeţe de teren care nu se găseau în patrimoniul fostei CAP Bradu la 1 ianuarie 1990. Toate suprafeţele retrocedate (159 ha) au fost suprapuse cu terenurile aflate în proprietatea unor persoane din Oarja, care deţineau titluri de proprietate anterioare valabile.

# Nr. 1279. Ion Georgescu: ”Subvenționăm Dacia, dar beneficiile pleacă în Franța”. ”Ouest-France”, cel mai bine vândut cotidian din Franța (fondat în 1944), cu un tiraj zilnic mediu de aproape 800.000 de exemplare, a dedicat pe 21 ianuarie un amplu articol uzinei Dacia și orașului Mioveni.
Sub titlul ”Pe drumul trasat de către producătorul Dacia, orașul Mioveni înoată în aur”, jurnaliștii francezi au scris că, în sudul României, un oraș cunoaște o dezvoltare spectaculoasă: Mioveni, unde mașina low cost lansată de Renault a făcut ca uzina Dacia să renască. Primarul Ion Georgescu a avut și critici: ”Spunem Renault, Renault! Dar, dacă nu ar fi fost legile românești, nu ne-ar fi dat niciun pahar cu apă. Subvenționăm Dacia, aducând, de exemplu, autostrada la baza uzinei. Dar beneficiile pleacă în Franța”.

Cum s-a vândut Hotelul Muntenia

# Nr. 1280. Doctorul Constantin Păun, trimis în judecată pentru fals intelectual. Familia tânărului care, în 2013, după o injecţie cu un medicament de ultimă generație și un șir lung de erori, a ajuns să moară la Spitalul Județean din Pitești, continuă lupta ca cei care se fac vinovați de moartea lui Alin Nițescu să fie trași la răspundere. Dacă la sfârșitul anului trecut, în cazul psihiatrului Ramona Herişanu, medicul care i-a făcut lui Alin injecția, cauza a fost, pentru a doua oară, clasată, în nebuloasa morții cu zile a lui Alin a apărut și o trimitere în judecată: este vorba de fostul medic-șef al secţiei Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgență Pitești, în cazul căruia Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a concluzionat că a atestat fapte necorespunzătoare adevărului. Mai exact, în dosarul aflat deja în cameră preliminară, la Secția Penală a Judecătoriei Pitești, Constantin Păun e acuzat de fals intelectual.

# Nr. 1281. S-a vândut Hotelul ”Muntenia”. Un patron de săli de jocuri a dat 5 milioane euro pe el. La începutul lunii februarie, după ani de zile cu multe probleme care i-au generat și insolvența, Hotelul ”Muntenia” din Pitești a fost cumpărat. Licitația a fost organizată de către administratorul judiciar, firma Pareto Grup IPURL din Baia Mare.
Prețul de adjudecare a fost de 23,54 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro), câștigătorul licitației fiind omul de afaceri piteștean Dragoș Diaconescu, cunoscut și ca Benny, patronul Atu Casino, o rețea de săli de jocuri mecanice cu acoperire în toată țara.

# Nr. 1282. S-a detonat și a clacat! Drama Mihaelei Petrescu, femeia învinsă de sistem, care vrea să își ia copilul și să plece din țară. Mămica revoltată de practica plicului la educatoare n-a putut să-și înscrie fețița la nicio grădiniță de stat din Pitești. Mihaela Petrescu, mămica unei fetițe de la Grădițina nr. 4 „Căsuța Poveștilor” din Pitești, care anul trecut a îndrăznit să ia atitudine în fața unui sistem ce tolerează „plicul” pentru educatoare, așteaptă, de șapte luni, un răspuns de la Ministerul Educației. Dacă vă reamintiți, ea a sesizat ministerul după ce, pe plan local, a fost tratată ca o paria, inclusiv de părinții copiilor din aceeași grădiniță, fiindcă a demascat circuitul unor sume pe care părinții le depun în cutia poştală din incinta clasei. Dezamăgită de situație, dar și de faptul că, după incident, fetița ei a fost refuzată la o altă grădiniță, la care mama a vrut să o mute, femeia a hotărât să-și ia copilul și să plece definitiv din țară.

# Nr. 1283. Blocuri fără aprobare lângă unități militare. Proiectul imobiliar din strada Căpitan Cuțui n-are avizul MApN, deși construcția se ridică lângă Batalionul 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară (CBRN) „ARGEŞ” și lângă depozitul de muniție. După celebrul bloc din centru, cu 11 etaje, al firmei Titidan, e al doliea caz când Prefectura cere în instanță anularea autorizației de construcție, dar și a hotărârilor de Consiliu Local prin care a fost avizat proiectul.

# Nr. 1284. Scandalul ”Blocuri fără aprobare lângă unități militare”. Greșeli și omisiuni flagrante în documentele eliberate de Primăria Pitești. Am reușit să consultăm dosarul de la Tribunalul Argeș în care Prefectura cere anularea autorizației de construcție a ansamblului de blocuri din str. Căpitan Cuțui, precum și a hotărârilor de Consiliu Local prin care a fost avizat proiectul. Sesizarea către Statul Major al M.Ap.N a fost făcută de două persoane care locuiesc în zonă – Burcea Maria și Burcea Anița.
Noi detalii au ieșit la iveală în cazul proiectului imobiliar din strada Căpitan Cuțui, detalii ce arată ușurința și superficialitatea cu care Primăria Pitești avizează pe bandă rulantă proiecte imobiliare, cu prea puțină preocupare spre deloc pentru armonia urbană și pentru mediu.

# Nr. 1285. Lavinia i-a făcut călăi pe evaluatorii săi, amenințând că oamenii vor ieși cu furci și topoare dacă va fi dată afară. Șoc și groază pe chipurile membrilor comisiei care s-a întrunit pentru evaluarea anuală a Laviniei Năstase, fostul manager al Centrului Cultural Ștefănești. Ne referim la Dan Țopa, managerul Casei de Cultură Pucioasa, și la Dan Marius Zarafescu, directorul adjunct al Teatrului Nottara, oameni serioși, cărora nu le-a venit să-și creadă urechilor când Lavinia i-a numit, nici mai mult, nici mai puțin, decât „călăi”. După care le-a adăugat, sfidătoare, că se simte ca în fața instanțelor de judecată bolșevice din anii ’40. Într-un final, tot spectacolul Laviniei s-a terminat într-o notă de amenințare, bineînțeles tot din partea ei, care le-a strigat ”judecătorilor” ei că părinții copiilor din Ștefănești vor ieși cu furci și cu topoare pe ulițele orașului, dacă ea va fi evaluată negativ și, pierzându-și postul, nu va mai avea cine să organizeze cursuri de inițiere pentru micuți. Deznodământul nu a fost unul fericit pentru directoarea care a și fost, mai apoi, îndepărtată de la conducerea instituției de cultură din Ștefănești.

Mărirea și decăderea fostului consilier local Bogdan Udroiu

# Nr. 1286. Bombă! Frații Rădulescu trebuie să mai taie din etajele blocurilor de lângă sediul SRI. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a decis că trebuie propuse alte variante de înălțime privind proiectul imobiliar Maia Victoriei. Și blocul de 8 etaje din spatele magazinului Zara, ridicat de omul de afaceri Sorin Văcaru, trebuie redus la un regim de înălțime mai mic.

# Nr. 1287. Mărirea și decăderea învățătorului Bogdan Udroiu. ”Consilierul penis” de la Mioveni a fost trimis în judecată. Până în iunie 2017, Bogdan Udroiu era pe cai mari. Era consilier local la Mioveni și deținea funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Regiei Județene de Drumuri Argeș. Numai că, pe 5 iunie 2017, Bogdan Udroiu a făcut scandal într-un bar din Mioveni și ulterior la sediul poliției din oraș, unde și-a scos penisul. După acel scandal ce a făcut ocolul țării, Bogdan Udroiu, învățător la bază, și-a făcut praf cariera, pierzând funcțiile de consilier local și pe cea de la Regia de Drumuri.

# Nr. 1288. Războiul clonelor la Primăria Pitești. Într-o conferință de presă a PSD Argeș, primarul interimar Sorin Apostoliceanu a lăsat să se înțeleagă că fostul primar Cornel Ionică ajunsese să conducă dictatorial și prin teroare Primăria Pitești. Apostoliceanu a acuzat, printre altele, că de mai bine de un an nu avea acces în biroul Urbanism, prin dispoziție a primarului Cornel Ionică. Și tot primarul interimar a acuzat angajații din biroul respectiv că, după ce s-a interesat de anumite construcții, aceștia l-au pârât lui Ionică.
I-am pus față în față atât pe primarul interimar Sorin Apostoliceanu, cât și pe atunci fostul primar Cornel Ionică pentru a comenta declarațiile.”Probabil că dl. Apostoliceanu are dorință de a candida la Primărie cât cuprinde”, a declarat Cornel Ionică.

# Nr. 1289. Drama femeii care a înfruntat un sistem. Mihaela Petrescu, mămica unei fetițe de la Grădițina nr. 4 Căsuța Poveștilor din Pitești, care anul trecut a îndrăznit să ia atitudine în fața unui sistem ce tolerează „plicul” pentru educatoare, așteaptă, de șapte luni, un răspuns de la Ministerul Educației. Dacă vă reamintiți, ea a sesizat Ministerul după ce, pe plan local, a fost tratată ca o paria, inclusiv de părinții copiilor din aceeași grădiniță, fiindcă a demascat circuitul unor sume pe care părinții îi depun în cutia postala din incinta clasei. Dezamăgita de situație, dar și de faptul că, după incident, fetița ei a fost refuzată la o altă grădiniță, la care mama a vrut să o mute, femeia a hotărât să-și ia copilul și să plece definitiv din țară.

# Nr. 1290. Adio, iluzii! Popa Brânzea s-a apucat să taie din pădurea Brătienilor. Dacă tot a devenit moștenitor, acesta a cerut aviz de exploatare pentru arboretul de lângă Schitul Florica și pădurea din punctul Marcea. Prin februarie anul acesta, enoriașii care au urcat dealul la Biserica ”Sfântul Ioan”, unde se află înmormântați Brătienii, au fost șocați să vadă că, peste noapte, frumoasa pădure din preajma schitului aproape că s-a evaporat. Și că terenul dintre strada de acces către schit şi capela Brătienilor e curățat de o mare parte din arboret. Muncitorii au înaintat atunci cu ”toaletarea” până în apropierea lăcaşului de cult. E vorba de un fond forestier în proprietatea căruia preotul Brânzea a intrat după ce Oana Brătianu l-a declarat legatar testamentar. De altfel, preotul Brânzea nu și-a ascuns niciodată intenția de a fructifica toate bunurile revendicate și câștigate de pe urma Brătienilor, chiar și prin defrișarea unor suprafețe de pădure, dacă asta dorește.

Cum a ajuns Simfonia Lalelelor să fie ”virusată” de politicieni

# Nr. 1291. Notre drame de… Pitești. O Simfonie a Lalelelor fracturată de tensiunile interpartinice, de kitch-ul politic din abundenţă și de accesele populiste. Cu un primar PSD, Cornel Ionică, tot mai izolat, alături de care n-au vrut să urce pe scenă viceprimarul Sorin Apostoliceanu și consilierii PSD, în frunte cu liderul lor de facto Cristian Gentea. Cu un podium depășit ca și concept festiv, amintind mai degrabă de sărbătorile comuniste de 23 August decât de Piteștiul smart cu adolescenţi perfect accesorizaţi cu comunicarea modernă și unde până și o bună parte dintre vârstnici au conturi de Facebook.

# Nr. 1292. Bombă! S-a reziliat contractul pentru Cetatea Poenari. Italienii au depus garanția de bună execuție în… copie și pe… Whatsapp. Reabilitarea Cetății Poenari, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Argeș, s-a amânat din nou. Asta după ce Consiliul Județean Argeș tocmai a reziliat contractul cu firma italiană care câștigase licitația. Notificarea de reziliere a contractului de lucrări a fost transmisă pe 22 aprilie, pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, mai precis nedepunerea garanției de bună execuție a lucrării și nedepunerea contractelor de asigurări. Și asta după ce reprezentanții Consiliului Județean au descoperit mai multe nereguli.

# Nr. 1293. Decizie fără precedent luată de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. „Preot paroh din Pitești – caterisit pentru desfrâu și violență în familie”. În luna martie, Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului s-a întrunit la sediul Protoieriei Pitești pentru a ancheta cauza disciplinară privind pe preotul Nicolae Grecu, parohul Bisericii ”Izvorul Tămăduirii” din Expo Parc. Acuzarea a fost reprezentată de părintele inspector eparhial Ilie Ghiță, cel care a prezentat faptele de care era acuzat preotul Grecu. Este vorba despre mai multe capete de acuzare, în frunte cu divorțul de soția sa, Ioana Monica – după 21 de ani de căsnicie – „din culpa exclusivă a pârâtului”.

Retrocedarea dubioasă a unei părți din Stadionul ”Aripi”

# Nr. 1294. O tradiție fotbalistică de 40 de ani, distrusă cu țărușii. A fost retrocedat jumătate din Stadionul ”Aripi” Pitești. După ce a bătut țărușii, noul proprietar a declarat cinic: „Să le facă părinții terenuri la copii”. 2.483 mp de teren au fost retrocedați, după mai bine de opt ani de procese, către trei moștenitori care au venit cu un titlu de proprietate din 1936. Zeci de mari fotbaliști ai Argeșului s-au format la baza sportivă a fostului Club „Aripi” Pitești, în prezent Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” Pitești.

# Nr. 1295. Expertul din dosarul retrocedării terenului de la ”Aripi” este soția fostului șef al Curții de Apel Pitești. Ileana Diaconu, soția judecătorului Gheorghe Diaconu, a scris în expertiză că ”deşi o parte din suprafaţa în litigiu este acum ocupată de un teren de zgură şi un teren de fotbal cu gazon, aceasta poate fi totuşi retrocedată, nefiind afectată de detalii de construcţie”, fără să ţină seama că este fix în mijlocul curţii unei şcoli.

# Nr. 1296. Lovitură de teatru în dosarul asfaltării drumului către vila secretarei. Pendiuc s-a internat în spital. Judecătorul îl acuză că tergiversează procesul. La termenul anterior, avocații fostului primar au reziliat subit contractul cu acesta, iar acum fostul primar a trimis o hârtie din care reiese că e internat la spital pentru analize. Pe 28 mai, la Curtea de Apel Pitești a avut loc un nou termen în dosarul asfaltării drumului care duce către vila fostei secretare a lui Tudor Pendiuc, Carmen Lis. În primă instanță, în iunie 2018, atât fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, cât și Florentin Branişte, directorul ADP Pitești, au fost achitați de către Tribunalul Argeș după ce fuseseră trimiși în judecată de DNA într-un dosar cu acuzații de instigare la abuz în serviciu în legătură cu asfaltarea drumului respectiv.

# Nr. 1297. Brânzea și-a dublat salariul, iar instanța spune că a făcut-o ilegal. Ca director interimar la Institutul ”Hurmuzachi”, cunoscutul comoștenitor al averii Brătienilor și-a mărit salariul, de la 7.418 lei, la 17.124 lei. Curtea de Apel București a hotărât definitiv în această primăvară că salariul argeșeanului Nicolae Brânzea, fost director interimar al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și în prezent director adjunct, este ilegal.

# Nr. 1298. Licitație cu cântec la Direcția Silvică. Documente incendiare: lemne tăiate și transportate înainte de licitație. Jurnalul de Argeș a scris, în urmă cu un an, cum o licitație de masă lemnoasă ce a avut loc în data de 21 mai 2018 s-a lăsat cu un scandal monstru. Asta după ce un inginer silvic cu afaceri în domeniu, Vasile Aguță, a început să înjure și să aducă fel de fel de acuze directorului Armand Chiriloiu, astfel încât acesta din urmă s-a văzut nevoit să sune la 112, chemând poliția, care i-a luat intrusul de pe cap. Ei bine, pe data de 6 iunie 2019 a avut loc din nou o licitație cu cântec a Direcției Silvice Argeș. Care cântec ar putea deveni, cu succes, coloana sonoră a unui film de Francis Ford Coppola. Asta pentru că mai mulți cetățeni acuză că pădurile s-au tăiat înainte de licitația propriu-zisă și este vorba despre aproximativ 5.000 de metri cubi de lemn, pentru care ar exista probe că au fost deja transportate cu mașinile unor agenți economici sau chiar cu mașinile personale ale unor angajați ai ocoalelor silvice.

# Nr. 1299. Fosta preoteasă Monica Grecu, acum Corbescu, rupe tăcerea: ”ÎPS Calinic a cerut împăcare. Nu e posibilă, din cauza violențelor și infidelității fostului soț”. ”Divorțul a fost din culpa exclusivă a lui, iar asta o spune instanța, nu o spun doar eu”, adaugă Monica Corbescu, profesor la Liceul ”Ion Mihalache” din Topoloveni. Cazul parohului Nicolae Grecu din Pitești, de la Biserica ”Izvorul Tămăduirii” din Expo-Parc, propus pentru destituire de către Consistoriul Eparhial, suscită în continuare un viu interes. Nu doar Arhiepscopia Argeșului și Muscelului a trimis un punct de vedere, la insistențele noastre, ci și fosta preoteasă, profesoara Monica Corbescu (fostă Grecu) ne-a sunat la redacție pentru a face câteva precizări legate de faptul că nu există cale de împăcare între ea și părinte, prilej cu care am realizat și un interviu.

Cum s-au îmbogățit romii care au ucis un om de afaceri în trafic la Merișani

# Nr. 1300. Un alt divorț tulbură Arhiepiscopia. Și consilierul lui Calinic a cerut separarea de nevastă. După preotul Nicolae Grecu de la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Pitești, care a divorțat cu mare tam-tam, fiind învinuit de adulter și comportament violent în familie, și consilierul eparhial pe probleme de cultură și preot la Parohia „Sfinții Voievozi” din Curtea de Argeș, Marian Ovidiu Vlăsceanu, s-a adresat Judecătoriei Curtea de Argeș. Înaltul sfetnic de la Arhiepiscopie o cheamă în judecată pe soție, Adriana, și primul termen e programat în luna iulie. Se anunță un proces răsunător, din care nu lipsesc, din nou, iată, acuzații de adulter.

# Nr. 1301. Romii care l-au ucis pe omul de afaceri Cătălin Plăiașu s-au îmbogățit din prostituție și cerșit în Suedia. Cei doi mai băgaseră în spital două persoane, care și-au retras plângerea după ce au primit bani. A făcut ocolul țării cazul lui Cătălin Plăiașu, omul de afaceri din Curtea de Argeș care a murit pe 1 iulie, la o săptămână după ce a fost bătut crunt în trafic de doi romi din Merișani. Jurnalul de Argeș a prezentat detalii în premieră din ancheta procurorilor, precum și dezvăluiri despre cum s-au îmbogățit Tudoreci Mihai și Tudorici Leonard, frații care l-au ucis pe omul de afaceri.

# Nr. 1302. Consulul onorific al României în Elveția recunoaște că a intervenit la Ministerul Culturii pentru blocul firmei Titidan. Doamna Marinela Somazzi Safta declară: ”Eu, în calitatea mea de consul onorific, sunt chemată de tot felul de investitori care sunt «arși»”, după care nu uită să adauge că ”domnul de la Titidan este un investitor serios”. Am mai descoperit că doamna consul este și intervenient pentru firma Titidan în procesul strămutat la Vâlcea, în care doctorul Irimia l-a dat în judecată pe dezvoltatorul imobiliar. Mai mult, surpriză, Manuela Somazzi Safta a recunoscut că a fost la Ministerul Culturii, însă, zice domnia sa, doar în… audiență și ”ca persoană fizică”, alături de juristul firmei Titidan, adică juristul dezvoltatorului imobiliar. Cei doi, după cum se dă singură în vileag doamna consul onorific, au fost la Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii, pentru a clarifica dacă acea clădire demolată de către dezvoltatorul imobiliar are statut de monument istoric.

# Nr. 1303. Moștenitorul Brătienilor, puternic contestat și la București, la Institutul „Hurmuzachi”, unde este director. Popa Brânzea și șoferul, tot preot, și-au tras 200 de zile concediu medical. Culmea, amândoi, Nicolae Brânzea și preotul Dan Mirea (totodată șofer al primului), merg la aceiași medici. Dan Mirea a fost luat de mentorul său de la Biserica Spitatului de Pediatrie Pitești și angajat la București, la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”. Acuzațiile aduse în mediul online de către o fostă angajată a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” nu se opresc doar la mărirea salariului ilegal al directorului Nicolae Brânzea, ci vorbesc și despre folosirea bugetului instituției în interes personal și despre favorizarea unor angajați fideli acestuia. Printre altele, Iulia Modiga a făcut referire și la concediul medical de 90 de zile al directorului Brânzea, „concomitent cu șoferul lui, care în acte e consilier la institut”. Este vorba despre Dan Mirea, preot la parohia „Sf. Stelian” de la Spitalul de Pediatrie Pitești, care și-a luat nu mai puțin de 120 de zile de concediu medical.

# Nr. 1304. A reînceput războiul între primarul Ionică și vicele Apostoliceanu pe tema reparării podului peste Râul Doamnei. Finalizată în iunie 2014, modernizarea podului de peste Râul Doamnei a fost făcută superficial și în bătaie de joc. Fapt dovedit și de o expertiză tehnică cerută de Primăria Pitești și realizată în 2017 de către expertul tehnic autorizat Diaconu Ion Dumitru. Expertiză tehnică urmată de un raport suplimentar, realizat în octombrie 2017. Raportul de expertiză tehnică scoate la iveală numeroase nereguli privind lucrările de modernizare a podului, lucrări finanțate de Uniunea Europeană în procent de 97% și efectuate de firmele Star Trading Impex și Zeus.
Viceprimarul Sorin Apostoliceanu spune însă că acționarea în judecată a constructorului ar fi trebuit să fie făcută înainte de organizarea licitației și că suma cerută ca prejudiciu putea fi actualizată în timpul procesului.

# Nr. 1305. Nicolae Brînzea, reclamat la DNA pentru constituire de grup infracțional organizat. Directorul de la „Hurmuzachi” este acuzat de fostul consilier juridic, Irina Gheorghe, de mai multe infracțiuni.Avocata a făcut o plângere la DNA împotriva directorului Brînzea și abuzurilor de la IEH. Aceasta le-a adus la cunoștință procurorilor mai multe detalii legate de Nicolae Brînzea și de alte persoane din institut care au constituit, spune avocata, un „grup infracțional organizat”.

Cazul fetei de 15 ani șantajate să se culce cu trei bărbați

# Nr. 1306. Dr. Tiberiu Irimia dă de pământ cu autoritățile locale privind dezastrul urbanistic din Pitești: ”Situația Piteștiului este, indiscutabil, printre cele mai grave din România. Piteștiul este orașul cu aspect de comună”. Unul dintre cei mai constanți critici privind gravele probleme de urbanism din Pitești, doctorul Tiberiu Irimia a trimis o scrisoare deschisă Jurnalului de Argeș, scrisoare în care vorbește din nou argumentat despre haosul urbanistic din municipiu, haos girat cu bună-știință și de către autoritățile locale. Scrisoarea doctorului Tiberiu Irimia a fost motivată și de luarea de poziție a consilierului local Narcis Sofianu, cel care a punctat cu date câteva dintre marile probleme de urbanism ale Piteștiului. Trebuie spus, de altfel, că mulți oameni, inclusiv personalități din municipiu, ne-au scris, ne susțin și ne roagă să continuăm campania Jurnalului de Argeș împotriva haosului urbanistic din Pitești.

# Nr. 1307. De la Alexandra de la Caracal, la Alexandra de la Rătești. O fată de 15 ani, ademenită și șantajată să se culce cu trei bărbați. Unul are dosar de proxenetism. După o tragedie devenită națională, ba chiar internațională, pentru că subiectul a ajuns și în presa din Europa, drama de la Caracal ar fi putut măcar să schimbe ceva în societatea asta condamnată parcă la indiferență din partea instituțiilor statului. Părinții Alexandrei de la Rătești, Argeș, au venit la redacția noastră ca la o ultimă soluție că strigătul lor de ajutor le va fi auzit. Că nu va avea și Alexandra lor soarta Alexandrei de la Caracal. Ne-au povestit cum fetița lor a fost batjocorită, în primăvara acestui an, de trei consăteni, dintre care unul face parte dintr-o rețea de prostituție care trimite fete la produs în Irlanda, Marea Britanie și Germania, iar poliția nu îi aduce la audieri.

# Nr. 1308. Dr. Salaheddin, care profesează cu un prenume fals la Pitești, e acuzat de un pacient că i-a făcut o operație fictivă. Că Yousef Salaheddin, medic primar urolog la Spitalul Panduri din Bucureşti profesează în Pitești, la o clinică privată, sub falsul prenume Vasile l-a pus pe gânduri pe Ion Vişan, unul dintre foștii săi pacienți. Potrivit foii de externare, bărbatul a fost operat în 2013 de Yousef Salaheddin la Spitalul Panduri. Sau cel puțin așa scrie în documentele medicale. Bărbatul a aflat însă anul trecut, cu stupoare, în urma unei consultații ulterioare recomandate chiar de un medic legist, că, de fapt, intervenția chirurgicală nici n-ar fi avut loc. Are și parafa unui medic care confirmă că în 2013 omul n-ar fi trecut prin nicio operație. Dr. Yousef Salaheddin spune însă că operația a existat.

# Nr. 1309. În scandalul “Podul Râul Doamnei” s-a ajuns la proces. Primăria i-a dat în judecată pe constructorii Bobi Marinescu și Grigore Dobre. Sunt în curs de desfăşurare procedurile pentru licitaţia de atribuire a lucrărilor de reparare a podului de peste Râul Doamnei, lucrări absolut necesare după ce o expertiză tehnică realizată la solicitarea primăriei a arătat, încă din 2017, că podul, modernizat cu bani europeni printr-un proiect în valoare de circa 3,7 milioane, încheiat în 2014, are mari probleme, inclusiv fisuri la grinzile prefabricate și infiltrații multiple, probleme pentru care Primăria Piteşti a chemat în instanţă constructorul.

# Nr. 1310. Gara Regală din Curtea de Argeș se degradează pe zi ce trece. Nicio firmă nu e interesată să o reabiliteze. Construită în mai puţin de un an la solicitarea regelui Carol I şi inaugurată în noiembrie 1898, Gara Regală din Curtea de Argeş, una dintre cele mai frumoase din România, se degradează pe zi ce trece. Din 1989 şi până în prezent, aici nu s-a investit vreun leu. La aproape doi ani de la funeraliile Regelui Mihai, gara în paragină e în continuare acoperită cu meshuri. La primele patru licitaţii organizate pentru reabilitarea ei nu s-a prezentat vreo firmă, iar la a cincia licitație, desfășurată în primăvara acestui an, singura firmă ce a depus o ofertă a fost respinsă pentru că nu a depus garanția de participare.

# Nr. 1311. Dezvăluiri dramatice ale celor doi părinți! Cazul minorei drogate și ținute captivă de proxeneții din Câmpulung: „Într-un an şi şapte luni, unii mi-au răpit, drogat, traficat copilul şi nu s-a făcut nimic!”. Cazul Caracal a îngrozit România, iar efectele în valuri produse de acesta evidenţiază şi alte situaţii asemănătoare esenţei acestuia: racolarea de minore. Astfel s-a auzit şi vocea unei mame din Câmpulung care şi-a prezentat propriul coşmar: fata sa a picat în mrejele şi mâinile unor persoane care o droghează, o bat şi profită de ea.

# Nr. 1312. Dezvăluirile unui secretar de stat din Ministerul Culturii. S-a intervenit la el în scandalul blocului de 10 etaje. Alexandru Pugna: „Doamna Somazzi Safta a crezut că, dacă e consul onorific, cădem pe spate! I-am spus: «Doamnă, noi nu putem face ilegalități!»”. Marinela Somazzi Safta, care a dat deja avansul pentru un apartament în viitorul bloc al firmei Titidan din centrul Piteștiului, nu i-a spus secretarului de stat Alexandru Pugna că are și interes personal în acea afacere și că e intervenient într-un proces de partea dezvoltatorului imobiliar. Pusă în fața evidențelor, consulul onorific îl introduce în ecuație și pe patronul firmei Titidan, Adrian Ionescu, despre care recunoaște, în premieră, că a însoțit-o în biroul secretarului de stat.
Alexandru Pugna a acceptat să vorbească pentru Jurnalul de Argeș și ne-a dezvăluit cum a decurs întâlnirea cu doamna consul onorific, atitudinea acesteia, precum și în ce a constat intervenția în favoarea dezvoltatorului imobiliar.

# Nr. 1313. Doctorul cu trei identități. Scandalul ia amploare! Noutăți despre medicul primar urolog Yousef Salaheddin de la Spitalul Panduri din Bucureşti, pentru care în urmă cu doi ani a fost emisă o decizie de malpraxis. Am descoperit și al treilea nume sub care a profesat medicul Salaheddin. Primul nume e Yousef Salaheddin, al doilea Vasile Salaheddin, iar acum am aflat că a folosit și o altă parafă, cu combinația de nume/prenume Vasile Salah.

# Nr. 1314. Scandal monstru la “Davila”. O balerină i-a făcut plângere managerului Poghirc pentru discriminare. Andreea Dragnea, balerina dată afară abuziv și reîncadrată după ce a câştigat în instanţă procesul cu Teatrul “Alexandru Davila”, a fost concediată din nou de managerul instituţiei. Nu înainte ca șeful, Nicolae Poghirc, s-o umilească pentru cutezanţa de a-l înfrunta. Pe lângă faptul că nu i-a achitat niciun leu din suma stabilită de instanţă printr-o hotărâre executorie, Poghirc i-a refuzat concediul de odihnă în vacanța anterioară stagiunii. Mai mult, a pus-o pe multipla campioană naţională şi europeană la dans să facă elemente acrobatice cu un tânăr care nu avea pregătirea necesară unor astfel de mişcări.

# Nr. 1315. A apărut motivarea în dosarul condamnării lui Pendiuc. Judecătorii vorbesc de ”un real dispreț în cheltuirea banului public”. Magistrații Costin Andrei Stancu și Ioan Fundătureanu subliniază că fostul edil știa că terenul pe care l-a asfaltat până la vila secretarei Carmen Lis nu făcea parte din domeniul public sau privat al Piteștiului. Magistrații argumentează cu o autorizație de construcție din 2009 pentru terenul respectiv, semnată chiar de Tudor Pendiuc. La începutul lunii iunie, magistrații Curții de Apel Pitești l-au condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pe Tudor Pendiuc în dosarul asfaltării ilegale a drumului până la vila lui Carmen Lis, fosta sa secretară. Aceeași pedeapsă a primit-o atunci și Mircea Braniște, fostul director al ADP Pitești. Am studiat motivarea sentinței date de către judecătorii Costin Andrei Stancu și Ioan Fundătureanu în acest dosar și am prezentat detalii în premieră.

# Nr. 1316. Un alt caz de divorț la preoți, la Biserica „Sf. Gheorghe” din Pitești. În ultima perioadă s-a înmulțit numărul preoților care divorțează, fenomen pe care îl știe și despre care ne-a vorbit și arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic. Acesta a făcut un apel, prin intermediul Jurnalului de Argeș, atât la clerici, cât și la laici, „ Salvați Familia românească!”. Însă, în ciuda sfaturilor pline de înțelepciune ale arhiereului, în ciuda amenințărilor canonice care le planează asupra capetelor, preoții ajung în continuare în instanță în procese de divorț, fie în calitate de pârâți, fie în calitate de reclamanți. Un caz recent este al preotului Cătălin Iulian Olteanu, de la Biserica „Sf. Gheorghe” din Pitești. Acesta apare astfel într-un proces aflat pe rolul Judecătoriei Pitești, având ca obiect divorț cu copii, stabilirea domiciliului minorilor, pensie alimentară, exercitarea autorității părintești și stabilirea programului de vizită a minorilor.

# Nr. 1317. E cert! Dosar la DNA pe Proiectul „Lunca Argeșului”. Structura Centrală Anticorupție ne-a confirmat că se cercetează modul în care au fost scoase peste 3,5 ha din circuitul forestier național. Un dosar având ca obiect o sesizare formulată de ministrul Apelor și Pădurilor a fost înregistrat la data de 1.03.2019 la Serviciul Teritorial Pitești. Dosarul respectiv a fost primit prin declinarea competenței de soluționare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

# Nr. 1318. Dr. Frătoaica, acuzat de o asistentă că a aruncat în ea cu o mănușă cu fecale. Medicul Gheorghe Frătoaica de la Spitalul Județean Argeș, al cărui nume a apărut și în alte scandaluri, inclusiv în raport cu pacienți examinaţi la Unitatea de Primiri Urgențe, e în proces cu o asistentă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care îl acuză, nici mai mult, nici mai puțin, că a aruncat în ea cu o mănușă murdară de fecale. Judecătoria Pitești a stabilit în urmă cu doar câteva luni că, pentru umilinţa la care a fost supusă, asistenta trebuie să primească despăgubiri de 7.000 de lei. Decizia instanței nu e definitivă, fiind atacată în cascadă de părțile din dosar. În octombrie 2019 au făcut apel atât asistenta, care ceruse la deschiderea procesului daune de 100.000 de lei, cât și medicul, dar și Spitalul Județean de Urgență Pitești, chemat să răspundă împreună cu Gheorghe Frătoaica.

# Nr. 1319. „Starețul de la Piscu Negru, audiat în dosarul fetei moarte pe Transfăgărășan”. Gabriela Bianca Durleci, o tânără în vârstă de 22 de ani, a murit la o săptămână după ce a fost implicată într-un accident ciudat pe Transfăgărășan. Ea se afla la volanul unui autoturism Dacia Logan, iar la un moment dat, din cauza vitezei, a pierdut controlul direcției și mașina a rupt balustrada unui pod, apoi s-a prăbușit șapte metri în gol, în albia unui pârâu. Mașina s-a prăbușit pe plafon, cu roțile în sus, motiv pentru care tânăra de la volan a fost grav rănită. Din păcate, la o săptămână după, a murit. S-a aflat că, înainte de accident, Bianca a dormit la Mănăstirea ”Ilie Tesviteanul” de la cota 1200, cu trei băieţi. Starețul mănăstirii, Nicodim Cecală, a fost audiat deja și a dat o declarație în cauză.

# Nr. 1320. Scandal la Primăria Corbeni. Înregistrările cu primarul vorbind despre diverse afaceri au apărut pe YouTube. După ce IPJ Argeș a deschis dosar penal pe acest caz, înregistrările au fost șterse de pe YouTube. Viceprimarul Petre Nedelea se numără printre cei bănuiți că ar avea legătură cu înregistrările din biroul primarului Virgil Mateescu, existând voci potrivit cărora viceprimarul ar vrea să îi ia locul actualului primar din 2020.

# Nr. 1321. Medicii Vasilescu și Tutănescu, atrași în dosarul de la DNA al preotului Brînzea. Medicul Sorin Vasilescu, șeful secției Medicină internă 1 din cadrul Spitalului Județean, și doctorița Nicoleta Tutănescu, medic primar de medicină internă în cadrul aceleiași secții, au fost atrași în scandalul penal legat de preotul Nicolae Brînzea. Într-o petiție adresată conducerii Spitalului Județean, ONG-ul ”Dominocost” din București solicită încetarea raporturilor de serviciu și sesizarea organelor de cercetare penală în cazul celor doi interniști, sub acuzația că ar fi eliberat certificate medicale în fals lui Nicolae Brînzea și șoferului său, tot preot, Marian Dan Mirea, fără ca aceștia să sufere, în fapt, de afecțiunile respective.

# Nr. 1322. Pe cine a pus luneta Costel Alexe?! Controlul-fulger al ministrului de la Mediu a semănat panică în mafia silvică din siajul PSD Argeș. Noul ministru al Apelor, Pădurilor și Mediului, Costel Alexe, însoțit de Viorel Mihălcioiu, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Ploiești, care răspunde și de Argeș, s-a aflat într-o vizită-fulger la Dobroneagu, pe Valea Vâlsanului. Scopul vizitei a fost vizionarea unei suprafețe de câteva sute de hectare de pădure tăiate ilegal și neîmpădurite în termenul prevăzut de lege. Ministrul a vrut să vadă la fața locului ce se întâmplă în pădurile Argeșului în privința tăierilor ilegale. Interesant că, deși în ultima perioadă vești alarmante privind defrișările ilegale semnalate de ONG-uri vin mai ales din zona Moldovei, ministrul Alexe a ales totuși ca primul său control să fie în Argeș. Motiv suficient pentru mafia pădurilor din județ, și din PSD Argeș în mod special, să se sperie și să-și pună întrebarea pe cine a pus luneta noul ministru de la Mediu.

# Nr. 1323. Motivarea judecătorilor în dosarul patronului de la ”Atac de Argeș”. Paraschivescu a fost sprijinit de ”factori locali” să șantajeze”. Acest comportament nu mai poate fi protejat de libertatea de expresie clamată de inculpat, ci îl situează în conflict cu legea penală”, mai spun în motivare judecătorii Curții de Apel Pitești. Două detalii importante atrag atenția. Primul ar fi acela că magistrații scriu, negru pe alb, că Florin Paraschivescu a fost sprijinit de ”factori locali”, fără a fi însă nominalizați. Iar aici e vorba, fără îndoială, de oameni din administrație. Al doilea detaliu: judecătorii au demontat afirmația lui Paraschivescu potrivit căruia articolele denigratoare ar fi fost scrise în spiritul libertății de expresie. Or, spun magistrații, aici nu e în niciun caz vorba de libertate de expresie.

# Nr. 1324. Interviu cu șeful uzinei Dacia, Cristophe Dridi. Managerul de la Dacia a acordat un amplu interviu în exclusivitate pentru Jurnalul de Argeș. Iată câteva dintre cele mai interesante declarații: “Nu avem de ales. Sunt trei motive pentru robotizare și automatizare…”, “SPP ne-a contactat să facem un papamobil. Ideea a fost a unui general”, “Managementul e ca și grădinăritul, trebuie să scoți buruienile și să uzi în fiecare zi”, “În franceză există un proverb care spune că măturăm scara începând de sus”, “Nu poți să-i ceri unui om din echipă să facă ceva, iar tu să faci altceva. E o condiție elementară de credibilitate”, “Comitetul de satisfacție a clientului este o inițiativă exclusiv a mea”, “La sfârșitul lui 2019, uzina de vehicule Dacia va înregistra un record absolut de producție”, “Industria auto este bijuteria economiei românești. (…) Am identificat 12 priorități și 5 dintre ele sunt de natură rutieră”, “Eu nu fac politică. Sunt aici pentru a dezvolta un business”.

# Nr. 1325. Ping-pong politic pe proiectul Pădurii Trivale de arie protejată. Continuă controversele pe tema declarării Pădurii Trivale arie protejată. Viceprimarul PSD Sorin Apostoliceanu și alți consilieri au inițiat două proiecte, unul vizează suprafețele din Pădurea Trivale care aparțin statului, iar celălalt se referă la suprafețele private din pădure. Ele susțin ideea ca Guvernul, prin ministerul de specialitate, să declare Pădurea Trivale (atât cea privată, cât și cea de stat) arie protejată. Primul proiect a fost deja votat, al doilea este în procedură de fundamentare, însă nu poate fi finalizat deoarece Primăria a primit un răspuns incomplet de la Direcția Silvică Argeș referitor la suprafața de pădure privată din Trivale.
De cealaltă parte, proiectul liberalilor (inițiat de dr. Tiberiu Irimia și consilierul Narcis Sofianu) de declarare a pădurii arie protejată de interes local și pădure-parc, inițiat încă din octombrie, a strâns 5.000 de semnături până acum, din cele 7.500 necesare pentru ca proiectul să fie introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local Pitești. În cazul acestui ultim proiect, el poate fi realizat direct cu votul consilierilor locali, fără a mai fi nevoie să se stea la mâna Bucureștiului.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole