Web Analytics

Retrospectiva dosarelor „grele” trimise în judecată în 2016: de la zecile de sclavi bătuţi la Berevoeşti la clanul „Brânză”, care a tăiat ilegal 23.000 de copaci

de | 4.01.2017 17:59 | Dezvăluiri

2016 a fost unul plin de dosare „grele” finalizate cu trimiteri în judecată în Argeş. Capul de afiş l-au ținut atât dosarele de corupţie, fiind emise în acest sens rechizitorii cu prejudicii de milioane de euro, cât şi cele de sclavagism şi proxenetism care au făcut judeţul Argeş celebru pe plan internaţional, în sens negativ. Pe parcursul anului, Jurnalul de Argeş v-a oferit în exclusivitate amănunte despre aceste dosare. În cele ce urmează, vă prezentăm o analiză a principalelor dosare trimise în judecată în 2016.

2016 – anul în care au fost emise rechizitorii în dosarele „Balastiera” şi „Cheresteaua”

Dosarul cu numele de cod Balastiera a fost finalizat de procurorii Parchetului Tribunalului Argeş, fiind trimişi în judecată omul de afaceri piteștean George Dumitrescu, zis George „Hoțu”, patronul de la Amfora Plus Trans SRL, împreună cu alte nouă persoane, reprezentanți ai unor alte societăți cu care SC Amfora a derulat operațiuni comerciale. Aceştia sunt acuzaţi de infracţiuni precum evaziune fiscală, spălare de bani și executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă. Din rechizitoriul întocmit de procurori rezultă că, în perioada 2007-2011, George Dumitrescu, cu complicitatea celorlalți inculpați, patroni ai unor firme fantomă, a înregistrat în contabilitate achiziții fictive. Prejudiciul total provocat statului, prin acţiunile păguboase ale acestei firme, a fost calculat de procurori la 10.525.873 de lei, adică 2 milioane şi jumătate de euro, iar din spălarea banilor în legătură cu evaziunea fiscală, 25.198.835 lei, adică 6 milioane de euro. Dosarul, înregistrat la Tribunalul Argeş, este unul „spumos”, urmând a produce foarte multe surprize pe parcursul acestui an. De asemenea, pe rolul Tribunalului Argeş mai există un dosar de corupţie pe numele lui George „Hoţu”. Omul de afaceri piteştean este acuzat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu alături de primarul comunei Davidești, Ion Sandu, sau de omul de afaceri Ștefan Lăzăroiu.
După mai bine de trei ani, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au finalizat unul dintre cele mai complexe și dificile dosare – „Cheresteaua 1” și au dispus trimiterea în judecată a membrilor clanului „Brânză” și a mai multor angajați de la Ocolul Silvic Valea Oltului. Conform datelor din rechizitoriu: „în perioada 2008-2012, inculpatul Andrei Ion, administrator la firma SC ANDRIS SRL – societate având ca obiect de activitate tăierea și rindeluirea lemnului – a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe o suprafață de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu, Nucșoara și Lerești. În activitatea sa infracțională, inculpatul Andrei Ion a beneficiat de sprijinul unor funcționari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care au avut rolul de a încadra arbori sănătoși în produse accidentate”.  Concret, 23.000 de copaci au fost tăiați ilegal. În vederea recuperării prejudiciului uriaș adus statului, s-au instituit măsuri asiguratorii în valoare de aproape 160 miliarde lei vechi.

Primarul din Bradu a dat mită în WC-ul de la restaurantul Vulturul din Bradu

Nici nu s-au terminat bine alegerile locale din iunie 2016, că Dănuţ Stroe, noul edil ales al comunei Bradu, s-a şi ales cu dosar penal. Dan Stroe a fost prins în flagrant pe 29 iunie, când i-a remis unui consilier local, printr-un intermediar, suma de 3.000 lei, după ce anterior, pe 24 iunie, îi dăduse acestuia o primă tranşă de aceeaşi valoare. În schimbul mitei, Stroe a cerut ca fiul intermediarului, consilier local, să voteze pentru funcţia de viceprimar al comunei Bradu, pe o persoană agreată de el. Numai că intermediarul Marian Niţă, tatăl consilierului UNPR Andrei Niţă, de al cărui vot avea nevoie noul primar, s-a dus glonţ la parchet şi a făcut denunţ.

Au continuat dosarele de corupţie din sistemul de sănătate argeşean

Doctorița Anca Alexandrescu, fosta șefă a Direcției de Sănătate Publică Argeș este judecată într-un nou dosar aflat pe rolul Judecătoriei Piteşti. Asta după ce a fost condamnată în 2013 într-un dosar de corupție, la 2 ani și şase luni cu suspendare pentru complicitate la dare de mită. De data asta, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au trimis-o în judecată deoarece farmacia, al cărei asociat unic era, a prescris și apoi a decontat sute de rețete pe numele unor pacienți morți. Mai exact, pe parcursul anului 2009 reprezentanţii farmaciei Vital Pharmaceutica Plant au încasat sume importante în baza unor reţete fictive, iar ancheta a stabilit că Anca Alexandrescu, asociat unic la farmacia SC Vital Pharmaceutica Plant SRL din Călinești, colega ei, Diana Modoacă, administrator al societăţii, medicul ORL-ist Toma Constantin Duţescu, decedat în septembrie 2013 și farmacistele Ioana Tudor şi Elena Mihăilă au fost implicați în aceste fraude.
Medicii psihiatri Valerian Azamfire şi Eli Morman, şi asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Cristina Constantinescu de la Laboratorul de Sănătate Mintală Argeş au fost trimise în judecată pentru că au luat mită de la sute de persoane care voiau să obţină pensii anticipate pe caz de boală. Medicul Valerian Azamfire este acuzat de cele mai multe infracţiuni de luare de mită, nu mai puţin de 483. Potrivit procurorilor, în schimbul unei spăgi ce putea ajunge până la 500 de lei, medicii dădeau documente medicale care să ateste grade de invaliditate mintală unor persoane sănătoase sau care ar fi trebuit încadrate la alte grade de invaliditate mai puţin grave. În baza documentelor, aceste persoane au obţinut ilegal pensii anticipate pe caz de boală. Psihiatrul Azamfire este acuzat de procurori şi că a luat şpagă de 24 de ori într-o singură zi.

Florin Paraschivescu – omul care a șantajat politicienii argeşeni

Florin Paraschivescu, fostul patron al săptămânalului „Atac de Argeș” a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești pentru mai multe infracțiuni de șantaj. Dosarul propriu-zis este unul incendiar, în el apărând mai multe nume de parlamentari și primari care au fost șantajați. Printre ei, primarul de la Albota, Ion Dumitru (cel care l-a denunțat pe Paraschivescu după ce i-a fost atacată familia și n-a mai suportat presiunile acestuia), senatorul liberal Iani Popa, deputatul Cătălin Rădulescu, primarii din Mioveni, Topoloveni, Rociu, Călinești, Priboieni, Aninoasa și Negrași, dar şi actualul primar de la Piteşti, Cornel Ionică, fost viceprimar în momentul săvârşirii faptelor.

Cazul patronilor de sclavi de la Berevoeşti va continua şi în 2017

Anul 2016 a reprezentat anul procurorilor DIICOT Piteşti, care au destructurat fapte greu de conceput pentru Argeşul secolului XXI. Imaginea tânărului legat în lanţuri, la intrarea în casa unei familii de ţigani din Berevoeşti, a făcut înconjurul lumii şi a emoţionat întreaga populaţie. La mijlocul lunii iulie 2016, procurori DIICOT şi ofiţeri BCCO Piteşti au derulat în comuna Berevoeşti o acțiune de amploare la zeci de persoane suspectate de sclavagism. În urma percheziţiilor, 38 de persoane au fost reţinute. La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii DIICOT Pitești au dispus trimiterea în judecată a 10 dintre ei, în două dosare, urmând ca în anul 2017 să răspundă legii şi ceilalţi suspecţi. Au fost trimişi în judecată cinci membri ai clanului Grancea şi cinci ai clanului Furdui, toţi fiind acuzaţi de trafic de persoane. Din rechizitoriul procurorilor reiese că persoanele vătămate aveau grijă în gospodăriile familiilor Grancea și Furdui de cai, vaci, porci, curățau fecalele romilor, tăiau lemne, iar cei mici măturau și spălau rufe. Pentru distracția țiganilor, „sclavii” erau puși să se bată între ei, ca gladiatorii. Cele două rechizitorii finalizate de procurorii DIICOT Pitești cuprind și alte detalii oribile despre torturile și umilințele cu care stăpânii de sclavi își tratau „slugile” sau „orfanii”, așa cum obișnuiau să își numească victimele.

Reţele de proxeneţi depistate de procurorii DIICOT la Câmpulung

În anul 2016 au fost dense acţiunile împotriva proxeneţilor argeşeni. Procurorii au constatat că douăzeci de eleve minore, unele de 12 sau 13 ani, au fost în acest fel traficate, timp de mai bine de un an în zona Câmpulung. Mai mulți bărbaţi, dar şi Alice Bărăitaru (foto), o elevă de 17 ani, au fost duşi la audieri, acuzele fiind foarte grave: trafic de minore, act sexual cu minore şi pornografie infantilă. Printre bărbaţii acuzaţi de aceste fapte s-a aflat şi Ion Popescu, învăţător la Şcoala Poienarii de Muscel, dar şi Ştefan Nedelcu de 70 de ani. Procurorii au arătat că din 2015 şi până în prezent, minorele au fost oferite pentru servicii sexuale mai multor bărbaţi în schimbul a diferite sume. Procurorii au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților Dan Andrei Lică și Alexandru Leontin Fințoiu și în stare de libertate a lui Alice Nicoleta Bărăitaru, tânăra de 17 ani, pentru fapte de proxenetism. De asemenea, s-a disjuns cauza în ceea ce priveşte pe bărbatul de 70 de ani, pe învățătorul din Poienari de Muscel, dar şi pe alţii pentru cercetări privind actul sexual cu minori și folosirea serviciilor unor persoane exploatate, urmând ca în anul 2017, dacă se vor strânge probe, să fie trimişi în judecată.
Material realizat de Alex Vlaicu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii