Retrospectivă. Cele mai importante competiţii sportive desfăşurate în Argeş în anul 2015

de | 30.12.2015 18:53 | Sport

Chiar dacă nu mai avem echipă de fotbal de Liga I, iată totuşi că Piteştiul şi Argeşul au găzduit în anul 2015 competiţii sportive de cel mai înalt nivel. Ne referim la balcaniada de atletism pentru seniori desfăşurată la începutul lunii august, la campionatele naţionale de atletism desfăşurate în luna iulie, la campionatele europene de kaiac canoe desfăşurate la Bascov în luna septembrie şi de ce nu la meciurile disputate „acasă” de Steaua pe arena Nicolae Dobrin. Iată aşadar în continuare o prezentare a celor mai importante competiţii sportive care s-au desfăşurat la Piteşti şi în apropierea acestui oraş.

La Balcaniada de atletism s-au întrecut aproximativ 400 de sportivi din 16 ţări

La ediția cu numărul 74 a Campionatelor balcanice pentru seniori, desfășurate sâmbătă și duminică, 1 şi 2 august la Pitești s-au întrecut aproximativ 400 de sportivi din 16 ţări. Au participat delegații din Albania, Armenia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Georgia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Tur­cia şi România. La start s-au aliniat şi sportivii din Israel, rezultatele lor nefiind luate, însă, în calcul în clasamentul final deoarece nu fac parte din cadrul Federației Balcanice. Tricolorii au cucerit cinci medalii de aur, zece de argint și 11 de bronz, clasându-se pe primul loc în clasamentul general pe națiuni, cu 267 puncte, urmați de omologii din Turcia cu 205 puncte și de cei din Grecia – 163,5 puncte. De precizat este că reprezentanții țării noastre au câștigat ambele ierarhii, atât la feminin – pentru a 36-a oară în istorie, cât și la masculin pentru cea de-a 19-a oară. Fetele au totalizat pentru România 138 puncte, Grecia fiind pe locul secund, cu 89,5 puncte, iar Turcia, pe 3, cu 86 puncte. La masculin, reprezentanții țării noastre au adunat 129 puncte, iar Turcia – 119 puncte, Croația completând podiumul cu 84 puncte. Performerii români în cadrul Campionatelor balcanice de atletism pentru seniori de la Pitești au fost: Bianca Răzor (400 m), Florina Pierdevară (800 m), Florentina Marincu (lungime), 4×400 m feminin (Sanda Belgyan, Florina Pierdevară, Anamaria Ioniță și Bianca Răzor), Andrei Gag (greutate), medaliați cu aur; – Cătălin Câmpeanu (100 m), Attila Nagy (400 m garduri), Ioan Zăizan (1.500 m), Angela Moroșanu (400 m garduri), Cristina Bujin (triplusalt), Alexandru Firfirică (disc), 4×100 m feminin, 4×100 m masculin, Cătălin Câmpeanu (200 m), Ancuța Bobocel (5.000 m) – mealiați cu argint; – Lavinia Bulov (prăjină), Sanda Belgyan (400 m garduri), Elena Panaet (3.000 m obstacole), Mihaela Nunu (800 m), Elena Panțuroiu (triplusalt), Valentin Toboc (lungime), Florina Pierdevară (1.500 m), Cristian Vorovenci (800 m), Nicoleta Anghelescu (suliță), 4×400 m masculin, Răzvan Deliu (prăjină), medaliați cu bronz. Au fost stabilite și două noi recorduri naționale unul la seniori, al lui Andrei Gag la aruncarea greutății (20,96 m), iar altul la tineret, obținut de Rareș Deliu, la săritura cu prăjina, cu 5,20 m. Organizatorii i-au răsplătit nu doar cu medalii ci și financiar pe cei care au obținut performanțe. Astfel locul I (atât la masculin, cât şi la feminin) a primit 4.800 de euro, locul 2 – 4.000, locul 3 – 3.200, locul 4 – 2.000, locul 5 – 1.600, locul 6 – 1.400, locul 7 – 1.200, locul 8 – 800, locul 9 – 600 şi locul 10 – 400 de euro.

12 medalii pentru argeşeni la Campionatele naţionale de atletism

La sfârşitul lunii iulie, stadionul Nicolae Dobrin din Piteşti a găzduit Campionatul Naţional de Atletism rezervat seniorilor şi tineretului, competiţie la care au participat cei mai buni atleţi din ţară. Judeţul nostru a fost reprezentat la acest concurs de sportivii de la CSU Piteşti, LPS Câmpulung şi CSM Piteşti, aruncând în luptă doar juniori. La finalul celor două zile de concurs, atleţii argeşeni angrenaţi în această competiţie şi-au trecut în cont 12 medalii, dintre care 8 la seniori şi 4 la tineret. Cele mai multe medalii au fost câştigate de CSU Piteşti care a urcat pe podium atât la seniori, cât şi la tineret. Şi CSM Piteşti a fost foarte aproape de a lua o medalie prin Ciprian Daroczi, sportiv în vârstă de doar 16 ani. Atletul pregătit de antrenoarea Otilia Eşanu a ocupat locul IV la tineret în proba de 200 m. În afară de medaliile obţinute de sportivii argeşeni, pe podium a mai urcat şi piteşteanul Marian Oprea. Sportivul care este legitimat la Dinamo a luat medalia de aur la triplusalt cu un salt care a măsurat 16,89 m.

Peste 1000 de sportivi s-au întrecut la Bascov la campionatele europene de kaiac canoe

Peste 1000 de sportivi s-au aflat între 17 şi 20 septembrie în județul Argeș. Aceștia au fost lansați la… apă în cadrul Campionatelor Europene de Kaiac-canoe desfășurate la complexul Star Bascov-Budeasa. În tribune s-au aflat și cunoscuții kaiacişti şi canoişti Natasa Douchev-Janics, multiplă medaliată la Jocurile Olimpice şi campionate mondiale şi europene, precum şi germanul Thomas Wichmann, fost sportiv cu multe titluri valoroase în palmares. De asemenea, a venit la Bascov și Helmut Duckadam, prieten foarte bun cu preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, Ioan Bârlădeanu, prefectul Mihai Oprescu, senatorul Şerban Valeca şi primarul din Bascov, Gheorghe Stancu. De asemenea, a fost prezentă și Elly Muller, membru în conducerea Asociaţiei Europene de Kaiac-Canoe, care a şi oficiat mai multe festivităţi de premiere.
Sportivii români care au luat startul la această întrecere au depăşit aşteptările conducerii Federaţiei Române care se aștepta la cel mult 6 medalii. Tricolorii au reuşit să urce de 14 ori pe podium, adjudecându-și 4 de aur, 7 de argint şi 3 de bronz. Printre cei care au reuşit să urce pe podium se află şi Daniel Burciu, singurul piteştean care a reprezentat judeţul la acest concurs. Daniel este component de bază al lotului naţional şi va reprezenta România la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Rio de Janeiro.
Piteşteanul este legitimat acum la clubul Steaua după ce timp de patru ani a concurat, pregătit fiind de maeștrii Gheorghe Din și Agoston Siposs, pentru CSM Piteşti. El a luat aurul la tineret în proba de kaiac 4, alături de Cătălin Turceag, Constantin Mironescu, și Răzvan Olteanu. La final oficialii Federaţiei Europene de Kaiac-Kanoe au predat steagul întrecerii primarului oraşului Plovdiv, gazda următorului turneu final.

Steaua a jucat câteva meciuri „acasă” pe arena Nicolae Dobrin cu peste 10.000 de spectatori

După o perioadă de incertitudini în care s-au făcut mai multe speculaţii asupra locaţiei pe care ar urma să joace, oficialii Stelei au rezolvat problema stadionului unde urmau să-şi dispute meciurile de pe teren propriu. Preşedintele Stelei, Valeriu Argăseală, a anunţat la un moment dat că Steaua urma să joace următoa­re­le meciuri la Piteşti, decizia fiind luată după ce delegaţia Stelei a avut o întâlnire cu viceprimarul Piteştiului, Cornel Ionică. Astfel primul meci pe care Steaua îl juca la Piteşti era cel cu Astra Giurgiu.
„Am avut o întâlnire cu domnul Valeriu Argăseală, a declarat la momentul respectiv Cornel Ionică, viceprimarul Piteştiului, şi s-a stabilit că Steaua va juca pe stadionul Nicolae Dobrin până la sfârşitul sezonului. Vor veni la Piteşti, de săptămâna viitoare, cu toată aparatura. Mi-au spus că vor face şi antrenamente aici. Am anunţat şi Consiliul Local despre intenţia lor, iar consilierii locali au fost de acord să-i primim. Stadionu
l a primit avizul de la ISU. Sunt convins că Steaua o să fie primită bine aici pentru că lumea este dornică de fotbal. Trebuie să mai facem câteva cabine de transmisie, pentru că aşa cer televiziunile care au drept de transmisie a meciurilor din Liga I. Mai trebuie să facem până săptămâna viitoare şi bannere cu sponsorii. Stadionul arată foarte bine, iar micile probleme care sunt acum le vom remedia în timp util“.
Marius Ionel

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii