Web Analytics

Retrospectivă 2020 / Şi în anul pandemiei, Jurnalul de Argeş a publicat numeroase articole în exclusivitate

de | 31.12.2020 13:11 | Actualitate

Ca în fiecare an, și în 2020, ziariștii de la Jurnalul de Argeș au scris numeroase articole de impact, de la acuzațiile de hărțuire sexuală aduse fostului manager al Teatrului „Al. Davila”, Nicolae Poghirc, interviurile cu medici argeșeni infectați cu COVID, declaraţii şi detalii în premieră despre mita din Dosarul Pendiuc sau dosarele politice COVID de la Mioveni, până la sursa focarului de peste 500 infectați de la Dacia sau modul în care acționează țeparii pe bursa de transport. Au fost și numeroase reportaje emoționante, cum este povestea asistentei din Câmpulung răpuse de COVID-19, povestea asistentei de la Spitalul Judeţean care şi-a pierdut şi mama și tatăl din cauza coronavirusului sau povestea tânărului rămas infirm pe viaţă după ce cuva unui buldozer i-a smuls în trafic plafonul maşinii. Vă prezentăm o retrospectivă a celor mai importante anchete, reporatje, interviuri și articole realizate de echipa Jurnalului de Argeș în 2020.

Nr. 1327. EXCLUSIV. Regizorul Doru Niţescu povesteşte filmul morţii cu zile a fratelui său, la Spitalul Judeţean

Alin Niţescu a murit la vârrsta de 32 de ani, iar decesul său la Spitalul Judeţean face obiectul unui dosar pentru ucidere din culpă. Fratele lui Alin Niţescu, prof. univ. dr. Liviu- Doru Nițescu, cineast și președinte al Senatului UNATC “I.L. Caragiale” București, director al departamentului “Regie de film și TV, producție de film” și președinte SEECS (South-Eastern Europe Cinema Schools), a fost alături de tânărul care s-a stins prematur în ultimele sale clipe de viaţă, de la administrarea injecţiei care s-a dovedit a-i fi fatală, până la descesul pacientului, a doua zi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Pitești. Fratele mai mare al victimei, originar din Câmpulung Muscel, a fost martor al lungului șir de greșeli și bâjbâieli care i-au retezat lui Alin șansele de supraviețuire, iar mărturia sa este impresionantă… „La ora 14:05 fratele meu a fost declarat decedat. A doua zi, a fost realizat examenul anatomopatologic al fratelui meu și în urma acestuia am fost sfătuit să mă duc la Poliția Municipiului Pitești pentru a depune o plângere cu privire la moartea suspectă a fratelui meu. Am făcut acest lucru, fiind însoțit de dl. Avocat Savu Ion. Timp de o lună de la decesul fratelui meu, nu a existat niciun fel de informare din partea Poliției Municipale Pitești, nimeni nu ne-a contactat sau chemat pentru declarații, nici pe mine, nici pe părinții mei. Mai târziu, în urma unui memoriu scris de tatăl meu, prof. Viorel Liviu Nițescu, în luna septembrie 2013 și în urma mediatizării cazului în presa scrisă și la televiziune, Poliția Municipală a început să lucreze efectiv la cazul decesului fratelui meu și să comunice informații (contradictorii, de altfel: că nu s-au recoltat probe biologice; că s-au recoltat şi nu se găsesc; că s-au recoltat, dar s-au distrus la Spitalul Județean etc.)”.

Nr. 1328. EXCLUSIV! Termen crucial pe 16 ianuarie în dosarul lui Pendiuc. Instanţa a cerut SRI să desecretizeze 4 note informative

Avocatul Panţoiu, despre ”Veritas”: „Martorii cu identitate protejată nu dau note informative”. Început de an fierbinte într-unul dintre cele mai așteptate și mediatizate procese ale ultimilor ani. Joi, 16 ianuarie, a fost termen în procesul Dosarului Publitrans, dosar în care fostul primar al Piteștiului,Tudor Pendiuc, e judecat nu doar pentru abuz în serviciu, ci și pentru luare de mită de la omul de afaceri Valentin Vișoiu. SRI ar trebui să pună la dispoziția instanței patru note secretizate, după ce la termenul precedent judecătorul Liliana Ciupercă de la Tribunalul București a aprobat această solicitare de desecretizare a lor, venită din partea apărării, reprezentată prin maestrul Dan Panțoiu. Vă reamintim că SRI a secretizat respectivele note din dosarul în care este judecat primarul Piteștiului, invocând motive de siguranță națională. Or, tocmai asta susține avocatul Panțoiu, că nu există motive de siguranță națională pentru care fostul primar al Piteștiului să fi fost monitorizat în acest caz.

Nr. 1329. Furie după prima sentinţă în cazul fetei răpite şi drogate de la Câmpulung

Cazul minorei de la Câmpulung, care timp de un an și șapte luni a trăit coșmarul provocat de căderea în cercul de influență al unor persoane dubioase, și-a găsit un prim final. Două persoane au fost trimise anul trecut în judecată. Daniela Țâru a primit un an și zece luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri şi complicele ei, Mihai Chira, 4 ani cu executare pentru trafic de minori. „Nu credeam că o persoană acuzată de trafic de droguri poate fi lăsată în libertate sub motivaţia faptului că are un copil minor. Al meu nu e tot minor? Şi nu a contat pentru ei…”, spune Marioara Soroiu, mama fetei abuzate de proxeneți.

Nr. 1330. Dosar penal pentru degradarea fermei Florica

Jurnalul de Argeș a scris în numărul 1329 un amplu articol legat de degradarea fermei de la Florica, bijuterie arhitecturală în stil neoromânesc ce a aparținut marii familii a Brătienilor. În prezent, ferma are doi proprietari, fiecare cu câte 50%: omul de afaceri Cristian Prodănel și firma EGP, ce are un italian acționar majoritar. Am aflat că pe rolul Poliției Ștefănești sunt mai multe dosare penale deschise pentru degradarea fermei ce a aparținut Brătienilor. Cristian Cocea, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș: „Este un dosar în lucru la Investigații Criminale. În plus, din discuțiile cu unul dintre proprietari, rezultă că actele de vandalism au avut loc anul trecut. Sunt dosare deschise la Poliția Ștefănești. Eu am notificat proprietarii, de la 1 februarie trebuie să asigure paza fermei de la Florica. Sunt obligați prin lege să asigure paza. Sesizarea pe care am făcut-o la Poliție este pentru vandalism și degradarea monumentului. Cristi Prodănel mi-a spus că și el a anunțat Poliția după ce a constatat vandalismul, sunt mai multe dosare penale pe rol. Nu se știe deocamdată cine sunt autorii”, spune șeful de la Cultură.

Nr. 1331. Directoarea de la APIA şi-a angajat sora în instituţie pe un salariu de 8.046 lei

Mariana, Ionica și Nicoleta Pană sunt fiicele primarului PSD din Recea, Marin Pană, și toate sunt angajate în sistemul bugetar. Ignorând adresele prin care ministrul Agriculturii, Adrian Oros, le cerea șefilor din teritoriu să înceteze derularea concursurilor pe post, directoarea APIA, Mariana Pană, a angajat pe sora ei, Ionica Dumitrescu, o mai veche protejată a deputatului Radu Vasilică de la PSD. Fostă profesoară de fi, zică la Liceul Tehnologic Costești, Ionica a dat probă scrisă pe data de 11 noiembrie 2019. Iar pe 13 noiembrie a susținut și proba de interviu pentru ocuparea funcției publice de consilier, clasa I, grad profesional superior, gradația 4, la APIA – Centrul Local Costești. Iar în data de 22 noiembrie, nimeni alta decât sorella Mari semnează și decizia de numire. Numirea a fost contestată de directorul adjunct, Cătălin Zemeleagă, care, din câte se pare, i-a adus la cunoștință fapta șefei sale chiar ministrului Oros. Întrebat de ce s-a opus angajării respectivei funcționare, adjunctul de la APIA Argeș ne-a spus: „Având în vedere adresele MADR, nu pot fi de acord cu decizia de numire atâta timp cât s-au încălcat cu bună-știință deciziile domnului ministru”.

Nr. 1332. Scandalul Teddy Care. Dosar penal în cazul copilului intrat în comă după o anestezie la dentist

Autoritățile s-au sesizat rapid în cazul copilului de 4 ani transportat în comă la București, după ce i-a fost făcută o anestezie la Clinica stomatologică „Teddy Care” din Pitești, pe 10 februarie. Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la respectiva unitate medicală. S-a constatat că aceasta are autorizație sanitară de funcționare eliberată de DSP Argeș, dar nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de funcționare o secție ATI. „S-au aplicat sancțiuni de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară, adică o activitate de anestezie și analgosedare. Din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare, nu sunt deficiențe”, ne-a declarat Sorina Honțaru, director DSP Argeș. Deși DSP afirmă că cei de la „Teddy Care” din Pitești nu sunt autorizați pentru tipul de anestezie care a băgat copilul în comă, conducerea clinicii susține contrariul. De asemenea, nefericitul caz a intrat și în atenția Colegiului Medicilor din Argeș.

Nr. 1333. EXCLUSIV! Filmări în care stareţul de la Cotmeana înjură şi are un comportament deviant

Şoferul lui Ioasaf: „Nu i-am acceptat avansurile şi asta l-a deranjat”.
La sfârșitul iernii, starețul Ioasaf de la Mânăstirea Cotmeana a fost implicat într-un scandal cu unul dintre tinerii care au lucrat ca șoferi pentru el. Amănuntele pe care tânărul ni le-a dezvăluit sunt de-a dreptul șocante. Starețul Ioasaf a fost acuzat că l-ar fi lovit pe tânăr și nu i-ar fi dat banii reprezentând plata muncii prestate ca șofer. Cert este că din filmarea trimisă redacției noastre se observa cum părintele de la Cotmeana înjura, blestema și făcea semne obscene, deloc potrivite pentru un slujitor al Domnului.

Nr. 1334. Dosarul proxeneţilor. Motivarea prin care judecătorul Gheorghe Neacşu l-a scăpat de puşcărie pe Dafinel Boceanu

Pe 22 iunie 2016, judecătorul Gheorghe Neacșu de la Tribunalul Argeș a decis condamnarea lui Boceanu Dafinel (cel care o racolase pe Mihaela prin metoda ”Lover boy”) la 3 ani cu suspendare și „punerea lui în libertate de îndată”. Boceanu Alexandru, fratele acestuia, a primit 2 ani și 6 luni cu suspendare, Ciolan Ioan – 2 ani cu suspendare, iar Bucur Mircea – 3 ani cu suspendare. În afara pedepselor cu suspendare, proxeneții au primit ca ”bonus” și între 80 și 100 de zile de muncă în folosul comunității la Direcția Pentru Protecția Copilului Argeș sau la Inspectoratul Școlar. La doar patru luni după ce Dafinel a fost eliberat din arest preventiv, Mihaela Miloiu, care, culmea, a fost martor în dosarul în care acesta a fost condamnat pentru ”proxenetism și complicitate la trafic de minori”, a fost dusă în Elveţia și pusă să se prostitueze pe străzile din Lausanne. Mihaela Miloiu, originară din satul Capu Piscului, comuna Godeni, a fost ucisă de un client francez, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 2016, într-o pădure din Elveția, aproape de granița cu Franța. Trupul ei gol a fost descoperit de către lucrători forestieri la 15 decembrie 2016. Dacă hotărârea dată în iunie 2016 ar fi fost una cu pedepse grele și s-ar fi decis și protejarea Mihaelei Miloiu, poate că tânăra nu ar mai fi fost ucisă, iar proxeneții eliberați nu și-ar fi făcut de cap în continuare.

Nr. 1335. Scandal la Călineşti, după ce preotul Cosmin Bologea a pus mâna pe casa unei bătrâne

A fost tensiune mare la Călinești pe 27 februarie, în biserica de la Turculești, acolo unde rudele unei bătrâne decedate, Elena Zamfirescu, l-au acuzat pe preotul paroh Cosmin Bologea că nu le dă mama moartă să o îngroape. Preotul era dispărut (plecase în concediu în Dubai), iar moarta era pe masă în biserică. Până la urmă, fiul și nora bătrânei au plecat acasă, la Bragadiru, fără decedată. De ce? Fiindcă preotul Bologea din Parohia Turculești făcuse un contract de vânzare și întreținere cu bătrâna, prin care se angaja să o înmormânteze și să îi facă obiceiurile creștinești. Mai pe înțelesul tuturor, bătrâna i-a lăsat preotului toată averea și, dacă acesta n-ar fi înmormântat-o, ar fi însemnat să se încalce una dintre clauzele contractului notarial. Preotul paroh Bologea nu e la primul contract de acest fel. Preotul ne-a vizitat și el la redacție pentru a ne prezenta varianta lui. A adus cu sine documente și mai multe filmări cu enoriașa sa, făcute înainte ca aceasta să moară.

Citește și Pendiuc l-a sunat pe ditamai ambasadorul nostru la Londra, rugându-l să aibă grijă de secretara Carmen Lis

Citește și Avocatul Dan Panţoiu: „Carmen Lis s-a speriat. A cedat atunci când l-a sunat la trei dimineaţa pe domnul Pendiuc să îi spună că vine percheziţia”

Nr. 1336. Încă un scandal imobiliar în Piteşti: bloc cu şase etaje între trei case

În acest an, pe strada Ion Minulescu din cartierul Găvana era programată construcția unui bloc cu 56 de apartamente. Numai că viitorul proiect imobiliar, dezvoltat de firma Comesad Proviso (condusă de către Cristian Prodănel și Sorin Dumitru) și programat inițial cu șase etaje, s-a lăsat cu reclamații și sesizări ale vecinilor, aceștia spunând, printre altele, că nu e normal să fie ridicat un bloc de șase etaje între trei case, că regimul de înălțime a zonei este unul mult mai mic și că traficul în zonă, și așa unul foarte dens, va fi dat peste cap de cele câteva zeci de noi locuri de parcare ce vor fi create pentru viitorul bloc. „Zona este deja una aglomerată, iar creșterea numărului autoturismelor conduse de cei care vor locui în viitorul bloc va îngreuna și mai mult traficul. În plus, cum e posibil să faci un bloc cu șase etaje între trei case?”, ne-a declarat Spiridon Oltei, unul dintre proprietarii aflați lângă terenul unde se va ridica viitorul bloc. „Regimul de înălțime în zonă este mixt și se respectă legea din toate punctele de vedere”, spunea omul de afaceri Cristian Prodănel, unul dintre cei doi asociați ai firmei care dezvoltă proiectul imobiliar.

Nr. 1337. Acuzaţii de hărţuire sexuală aduse lui Nicolae Poghirc, managerul Teatrului „Davila”

Mai mulți angajați ai Teatrului „Alexandru Davila” s-au adresat Jurnalului de Argeș și au povestit ce se întâmplă în „spatele cortinei”. Nemulțumirile lor fac referire la acțiunile managerului Nicolae Poghirc, al cărui comportament este considerat „abuziv, dictatorial”, după cum se arată într-un memoriu pe care persoanele respective l-au trimis către conducerea Consiliului Județean Argeș și în care cer „îndepărtarea imediată din funcție a managerului Nicolae Poghirc și revenirea la o stare de normalitate”. Însă cea mai gravă acuzație: „…colega noastră M.B., de la care Nicolae Poghirc, făcând abuz de funcția pe care o deține, a încercat să obțină favoruri sexuale, profitând de poziția sa dominantă de angajator, actrița fiind în perioada de negocieri în vederea încheierii contractului de muncă. Anexăm declarația ei, dovezi de necontestat, o înregistrare audio ce dovedesc această hărțuire. Dacă nu se vor lua măsuri de urgență împotriva acestui agresor, actrița este hotărâtă să se adreseze public și să formuleze plângere în baza art. 223, Cod Penal, hărțuirea sexuală”, se arată în memoriul angajaților. Ce spune managerul Nicolae Poghirc despre acuzațiile aduse: „De trei ani de zile sunt acuzat de tot felul de lucruri, dar ce este mai important de spus, din punctul meu de vedere, este faptul că observ că de când sunt director, de trei ani de zile, se încearcă sistematic destabilizarea acestei instituții”.

Nr. 1338. Cotimanis e noul manager de la „Davila”. Încă o actriţă îl acuză pe Poghirc de hărţuire sexuală

Conducerea Consiliului Județean Argeș a decis să numească un nou manager interimar la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, având în vedere că lui Nicolae Poghirc tocmai i-a expirat contractul de manager. Amintim că Poghirc a fost acuzat de hărțuire sexuală de două actrițe, care au ieșit public în presa locală și centrală. Noul manager interimar este actorul Constantin Cotimanis, care a fost instalat în funcție pe 24 martie. Nicolae Poghirc: „Eu îi urez noroc, dar să știe că îl așteaptă o activitate intensă și îi urez să se descurce cel puțin cât m-am descurcat eu în această funcție”. Constantin Cotimanis: „Oameni buni, teatrul trebuie făcut cu iubire și blândețe. Au apus timpurile când un plan de management bun este mai presus decât modul său de aplicare. Au apus timpurile când unui director de teatru îi era permis să poată hărțui fără să urmeze consecințe. Din fericire, noile generații nu mai acceptă comportamentul abuziv și îi susțin din tot sufletul pe cei ce au curajul să vorbească despre aceste lucruri”.
Diana Gherasim e a doua actriță care îl acuză de hărțuire sexuală pe Nicolae Poghirc: „M-a sărutat pe buze”. Poghirc: „Sunt defăimat. (…) Vreau să probeze tot ce ați spus, cu martori”.

Nr. 1339. Depistat cu Covid-19, patronul de la Krantz acuză medicii de la Boli Infecţioase. Corin Boian: „Le e teamă că i-aş putea acuza, dacă iese rău, că m-am infectat în spital”

Primul argeșean infectat cu Covid-19 care a acceptat să vorbească cu ziariștii a fost Corin Boian, patronul firmei de construcții Kranz. Cunoscutul om de afaceri ne-a vorbit despre postura de pacient la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Argeș, acuzând neregulile și umilința la care este supus în calitate de pacient confirmat ca purtător al virusului Covid-19. „Spitalele și carantinele sunt adevărate fabrici de infestare. Și spun asta după experiența mea de pacient la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean”, ne-a declarat Corin Boian. El susține că medicii au refuzat să-i facă teste după noul protocol și că acest lucru e ilegal. Boian mai spune că doar după ce a amenințat că intră în refuz de hrană doctorii de la Infecțioase i-au luat analize după noul protocol.

Nr. 1343. Interviu cu Felix Sârboiu, medicul de la Spitalul Județean depistat cu coronavirus și internat la Mioveni

Doctorul Felix Sârboiu a vorbit, în exclusivitate, în Jurnalul de Argeș, despre infectarea sa cu COVID. „Doamnei manager îi trebuia un țap ispășitor pentru situația creată. Și cel mai la îndemână am fost eu, pentru că tușeam”. „E aberant să spui că un medic a adus virusul în Spitalul Județean”. „Pacienții care vin în spital nu știu întotdeauna că sunt infectați”. „Triajul epidemiologic care se face în Spitalul Județean are eficiență redusă și riscul ca un pacient infectat să scape prin plasa largă e foarte mare ”. „Singurul filtru eficient 100% e să testăm toți pacienții la intrarea în spital, iar eu am atras atenția în repetate rânduri, mai ales pentru pacienții hemodializați care intră în secția noastră”. „De ce să ne ascundem după deget? Nu se protejează nimeni, nu există echipament adecvat”. „De la început ni s-a atras atenția de către conducerea spitalului că avem echipament puțin și că trebuie să-l utilizăm judicios și numai în situațiile în care pacienții sunt suspecți”. „De unde să știi că pacientul e suspect de Covid, atâta vreme cât el a trecut de triajul epidemiologic de la intrarea în Spitalul Județean?” – sunt câteva dintre declarațiile medicului.

Nr. 1344. Alţi doi medici de la Judeţean infectaţi cu Covid, după dr. Felix Sârboiu

Primul cadru medical de la Spitalul Județean Argeș diagnosticat cu COVID- 19 a fost dr. Felix Sârboiu, care a fost confirmat ca infectat pe data de 15 aprilie. Ulterior, alți doi medici de la Spitalul Județean Argeș au fost confirmați cu noul coronavirus: dr. Costin Ștefan, medic diabetolog, și dr. Georgiana Roșu, medic anatomopatolog. Și aceștia doi au acceptat să ne vorbească despre starea lor, după ce în nr. 1343 am avut un amplu interviu cu medicul Felix Sârboiu. Dr. Costin Ștefan: „Dacă aș ști, v-aș spune de unde am luat virusul, dar habar n-am”. Dr. Georgiana Roșu: „Nu am nicio idee de unde am luat. Sursă necunoscută”.

Nr. 1346. Scandal monstru! Primarul din Mioveni confirmă că lui şi dr. Trăilă li s-a făcut dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor

IPJ Argeș a cerut înscrisuri de la Primăria Mioveni în cadrul unui dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Dosarul a pornit de la un document semnat de prefectul Emanuel Soare și dr. Dan Manu, președintele și vicepreședintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prin care cei doi au decis transformarea spitalului nou de la Mioveni în unitate Covid. „Promit că o să fac tot posibilul să iasă urât pentru cei care au făcut această sesizare”. „Știu cine sunt cei care mi-au făcut dosar, dar nu le fac numele public”. „Vom câștiga 100%. Le pregătim și noi surprize, surprize…” – sunt câteva dintre declarațiile primarului Ion Georgescu.

Nr. 1347. Povestea adevărată a Marietei Cantea, asistenta din Câmpulung internată la Mioveni: era să moară şi totuşi foarte mulţi nu cred că a avut Covid!

A trecut pe lângă moarte și a stat săptămâni întregi pe patul spitalului Covid de la Mioveni. Marieta Cantea, asistenta în vârstă de 40 de ani din Câmpulung Muscel, s-a îmbolnăvit îngrijind la Spitalul Municipal un pacient adus din focarul de Covid de la Godeni și netestat la internarea în spital. În momentul acela, spune ea, nimeni din personalul spitalului nu avea echipament adecvat de protecție. Dovadă și că cele mai multe îmbolnăviri de coronavirus, din rândul cadrelor medicale din județ, au fost la Câmpulung. Marieta ne-a povestit despre suferința ei în ediția trecută a ziarului, într-un interviu care a devenit repede viral din momentul în care a fost postat și pe site. Au existat multe opinii conspiraționiste potrivit cărora coronavirusul nu există, iar concluzia a fost aceea că Marieta Cantea minte, dar au fost și multe comentarii raționale și pline de empatie pentru un om care a trecut printr-o suferință care îi putea aduce sfârșitul. În doar câteva zile de la publicare în ediția electronică a Jurnalului de Argeș, subiectul a afișat un impact de peste 800.000 de persoane, 1200 de like-uri, 424 de comentarii și 602 distribuiri. Marieta, despre perioada internării la Mioveni: „Când m-am internat și am făcut tomograful, plămânul era afectat pe partea cu toracele și apoi la raze, la Mioveni, era cuprins tot, de sus până jos și în centru”; „Abia după șaptesprezece zile de la internare, am renunțat la masca de oxigen”.

Nr. 1348. Medicul care trata Covid a ajuns pacient infectat cu Covid. Povestea soţilor Terheci, medicii minunaţi de la Spitalul Mioveni

Daniel Terheci este medic de Terapie Intensivă și a avut primele simptome la începutul lunii iunie, chiar în timpul serviciului de gardă. „Am cerut singur să fiu testat, pentru că am simțit că ceva se întâmplă. Am vrut să nu pun echipa în pericol. Am simțit o răceală, am simțit că nu sunt eu. I-am cerut șefului meu să mă testeze a doua zi dimineață”, a povestit doctorul. Medicul a fost îngrijit de soția sa, Alexandra Terheci, specialist Boli Infecțioase Adulți, și de alți colegi care profesează la spitalul Covid de la Mioveni. La rândul său, doctorița Alexandra Mihaela Terheci a tratat o pacientă cunoscută doar ca „doamna Constantin”. După ce a trecut din spital în spital, doamna Constantin, care avea 56 de ani și suferea și de alte boli grave, a ajuns cu o stare a sănătății deteriorată și infectată cu Covid, pe la mijlocul lunii mai, la Mioveni. Cadrele medicale care o aveau în grijă au fost impresionate de suferința ei, iar doctorița Terheci i-a îndeplinit ceea ce avea să fie și ultima dorință a pacientei, aceea de a asculta două melodii, „Bună seara, iubito!”, interpretată de Loredana Groza, și „Vreau să am steaua mea”, a Laurei Stoica. Într-un superb gest de empatie și omenie, doctorița a strâns mâna doamnei Constantin și a cântat împreună cu ea cele două melodii. A doua zi, pacienta s-a stins…

Citește și Dr. Felix Sârboiu: ”Dacă eu am infectat spitalul cu Covid, de ce nimeni din familia mea nu e infectat?”

Citește și Medicul de terapie intensivă de la Mioveni, infectat cu Covid. Daniel Terheci: ”Am simțit o răceală, am simțit că nu mai sunt eu”

Citește și Mai credeţi că nu există? Şase doctori argeşeni au fost infectaţi cu COVID 

Nr. 1349. Scandalul ecografului. Ginecologii de la Spitalul Judeţean trimit gravidele la privat

Cel puțin asta susțin mai multe mămici care s-au adresat presei, acuzând faptul că, în loc să facă ecografii gratuite în spital, decontate prin CAS, le fac la cabinete private. „Sesizăm o reticență foarte mare a spitalului și a medicilor”, declară Sorina Bunescu, președinta ONG-ului care a descoperit lipsa ecografului în cabinetul de Ginecologie al ambulatoriului de specialitate. Nemulțumirile au venit și după ce s-a aflat că spitalul a primit un ecograf care nu este folosit în ambulatoriu, ci doar pentru gravidele suspecte de COVID. După ce aceste informații au apărut în spațiul public, reprezentanții spitalului au decis ca ecograful donat să fie montat în ambulatoriu, însă după data de 15 iunie. Menționăm că în cadrul Secției Obstetrică-Ginecologie exista deja un ecograf, dar pacientele puteau face ecografii de sarcină pe secție numai dacă medicul considera necesară această investigație, dacă gravida era internată sau reprezenta o urgență și în baza unor documente specifice. Șeful Secției Ginecologie, dr. Marcel Buzatu, consideră că „ecografiile se fac atunci când trebuie” și nu atunci când reprezintă „o doleanță pentru pacientă” și, în consecință, pacientele erau trimise să facă ecografiile care nu erau absolut necesare în altă parte. Coincidență sau nu, majoritatea medicilor ginecologi de la SJUP, inclusiv șeful de secție, dr. Marcel Buzatu, au și cabinete private. „Mergeți și faceți unde doriți dv. Ăsta era răspunsul, dar nu du-te la cabinetul meu!”, a susținut medicul ginecolog Buzatu că le spunea gravidelor care voiau o ecografie ce nu reprezenta o urgență, atunci când a fost întrebat de „Jurnalul de Argeș”.

Citește și Scandal monstru la “Davila”. O balerină i-a făcut plângere managerului Poghirc pentru discriminare. “Mă puneau să mă târăsc pe jos…”

Citește și Noi exemple de umilinţe şi abuzuri săvârşite de managerul Poghirc la Teatrul „Davila”. Scenograful Cristina Ciucu: „Am asistat la lucruri care erau strigătoare la cer”

Citește și Exclusiv. Deficienţe incredibile constatate în raportul de audit. Cardul Teatrului Davila, permanent asupra managerului Poghirc. Cheltuieli fără documente justificative

1351. Secretara lui Pendiuc a semnat acord de recunoaştere a vinovăţiei. Carmen Lis a turnat şi a scăpat doar cu amendă

Tribunalul București a motivat sentinţa în cazul condamnărilor din Dosarul „Publitrans”, dosar cu 13 inculpați în care Tudor Pendiuc a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată. În același dosar a fost trimisă în judecată și fosta lui secretară și ulterior șefă de cabinet, Elena Carmen Lis, pentru favorizarea făptuitorului. Mai exact, aceasta l-a anunțat pe fostul primar că vor fi efectuate percheziții la domiciliul lui, dar și la sediul Primăriei. Informațiile le primise de la tatăl unui ofițer de poliție judiciară care lucra la DNA chiar în dosarul în care urma să fie arestat Tudor Pendiuc. Surpriza uriașă este că fosta secretară a primarului este singura dintre cei 13 inculpați din dosar care și-a recunoscut fapta și a semnat acord de recunoaștere a vinovăției ca să scape mai ușor. A primit o amendă penală în valoare de 9.600 lei.

Nr. 1352. Declaraţii şi detalii în premieră

despre mita din Dosarul Pendiuc. Martorul protejat ”Veritas” a îngropat-o pe Ema Pendiuc în propriile minciuni
De ce a fost condamnată Ema Pendiuc la cinci ani de închisoare în ceea ce presa a numit Dosarul Publitrans? Pentru că l-a sprijinit pe tatăl ei, primar al Piteștiului peste două decenii și condamnat în același dosar la 8 ani de detenție, să primească mită un apartament de 3 camere în București, în valoare de 130.000 euro, de la dezvoltatorul imobiliar Valentin Vișoiu. Asta reiese din motivarea sentinței penale semnate de judecătoarea instanței de fond, Liliana Ciupercă, de la Tribunalul București, anume că primarul a primit mită respectivul imobil. Iar fiica, în calitate de beneficiară reală a imobilului din cartierul rezidențial Quadra Place din capitală, l-a sprijinit pe tatăl ei să disimuleze șpaga printr-un antecontract de vânzare-cumpărare și ulterior un contract de vânzare-cumpărare, fără a remite în realitate sumele de bani în casieria SC Conarg Real Estate a omului de afaceri Valentin Vișoiu. Iar faptele fiicei au fost încadrate la complicitate la luare de mită și spălare de bani. Practic, în toată apărarea ei, fiica primarului s-a contrazis în propriile minciuni. Nici măcar cel despre care a susținut că i-a fost iubit, turcul Inal Cagri, și care ar fi împrumutat-o cu diferența de aproape 100.000 de euro ca să cumpere apartamentul, nu i-a confirmat varianta. La fel, nici Cătălin Badea (fiul industriașului Gheorghe Badea, cel care a fost naș la nunta din 2011 a fiicei primarului) și pe care Ema l-a indicat că i-ar fi spus de împrumutul de la turc, precum și despre relația ei de iubire cu acesta, nu i-a confirmat varianta în instanță. Iar martorul cu nume de cod Veritas, în legătură cu identitatea căruia s-au făcut diverse speculații în ultimii ani, a îngropat-o efectiv.

Nr. 1353. Şefii Spitalului Judeţean confirmă! Cardiologul Cătălin Uşurelu a fost depistat cu Covid şi e internat la Mioveni

La începutul lunii iulie, doctorul cardiolog Cătălin Ușurelu, chiar șeful Secției Cardiologie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, a fost diagnosticat cu virusul Sars-Cov-2. Managerul Adriana Molfea ne-a declarat că este exclusă din discuție închiderea Secției Cardiologie. „Cred că l-a luat (virusul, n.red.) din afara spitalului, dânsul chiar a purtat echipament la greu. Era foarte echipat. Nici el nu-și poate explica de unde a luat”, a mai adăugat Adriana Molfea. „El a purtat mască și tot personalul medical a purtat mască”, a mai spus și directorul medical al SJUP, dr. Gabriel Copciag.

Nr. 1354. Malpraxis la dentist. A plătit pentru implanturi nemţeşti şi i s-au pus sud-coreene

Pe 27 septembrie 2019, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a fost depusă o plângere penală împotriva medicului dentist Liviu Tuturici și a SC „Stomart Dental Design” SRL din Pitești, acolo unde doctorul este angajat. Acuzele aduse de o pacientă, Ioana Cristina Ciucă, sunt pentru săvârșirea infracțiunii de malpraxis, vătămare corporală din culpă, înșelăciune și abuz de încredere. Pe scurt, aceasta le-a adus la cunoștință procurorilor că, în loc de implanturi de proveniență germană, așa cum convenise cu implantologul, medicul Tuturici i-a pus implanturi de proveniență sud-coreeană, care i-au creat mari probleme de sănătate. În plus, femeia spune că, abia la două luni de la efectuarea operației și doar în urma unor solicitări insistente, a primit bonul pentru suma achitată pe implanturi, precum și o parte dintre documentele medicale. Cristina Ciucă a solicitat despăgubiri materiale de 30.000 de lei și morale în valoare de 80.000 de euro. Doctorul Liviu Tuturici: „Pacientei i s-a făcut planul de tratament, apoi i s-au făcut investigațiile radiologice și examenul clinic, după care a fost operată. Inițial, pacienta s-a prezentat că este foarte mulțumită de tot ce s-a întâmplat și cum a evoluat intervenția, apoi a solicitat actele care i se dau fiecărui pacient, pașaportul de implant și bonul fiscal pentru suma pe care a plătit-o. După care pacienta a spus că se aștepta la altceva decât ce a primit. În primul rând, implanturile se pun la indicație clinică, nu se pun după firmă. Adică nu există un implant care să poată fi compatibil pentru orice fel de os. Nu există pentru toate cazurile un panaceu”.

Nr. 1356. Mama fetei traficate din Câmpulung: „Vom sta mereu cu frica proxeneţilor. (…) Ne pregăteam să emigrăm în Canada, dar a venit pandemia”

La începutul lunii august s-a împlinit un an de când Mărioara și Paul Soroiu, părinții Dariei – eleva din Câmpulung traficată de proxeneți- au fost la Caracal pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu traficul de droguri și carne vie din Muscel. Familia Soroiu s-a gândit deja să plece din țară. „Ne pregăteam să plecăm în Canada, dar ne-a prins pandemia. Ne-a prins foarte bine că a fost pandemia, statul în casă, școala online”, ne-a spus Marioara Soroiu, mama fetei. Familia Soroiu era programată să emigreze în Calgary. „Soțul meu urma să lucreze ca șofer, știți că el avea o firmă și asta lucra înainte să se întâmple necazul cu Daria, când a fost nevoit să o închidă. Iar eu casnică, până învățam limba și îmi găseam ceva. Vă dați seama că ne încadram la categoria refugiați și victime ale traficului de persoane”, ne-a mai spus mama fetei.

Nr. 1357. După tată, asistenta de la Spitalul Judeţean şi-a pierdut şi mama, răpusă tot de Covid

Tragedie după tragedie în viața Mirelei Popescu, asistenta de la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Argeș. Ca o ironie a sorții, drama s-a declanșat sâmbătă seara, 11 iulie, după ce asistenta s-a întors dintr-un pelerinaj mânăstiresc, unde fusese împreună cu câteva colege de la Urgențe. La întoarcere, și-a găsit tatăl, epitrop la biserica din Prundu, cu febră. L-a îngrijit chiar ea, la UPU. Marți, bătrânul a fost dus la spital la Călărași (tocmai acolo s-a mai găsit un loc la Terapie Intensivă), unde s-a și stins. Sâmbătă, 1 august, s-a dus la ceruri și mama ei, internată tot pentru Covid la Terapie Intensivă de la Spitalul Județean. Mirela a fost și ea infectată cu Covid și internată la Secția Boli Infecțioase a aceluiași Spital Județean. Și fratele Mirelei Popescu a fost infectat cu Covid și internat la spitalul din Valea Iașului.

Citește și Catolicii din Piteşti au câştigat în instanţă parcul de lângă Teatrul „Davila”

Citește și Exclusiv. Scandal cu fete traficate sexual. Iana Matei de la Fundaţia „Reaching Out” acuză!

Nr. 1359. Scandal cu fete traficate sexual. Iana Matei de la Fundaţia „Reaching Out” acuză!

România nu face eforturi suficiente pentru a combate traficul de persoane, motiv pentru care se află pe lista de supraveghere, pentru al doilea an consecutiv, se arată într-un raport oficial al traficului de persoane, din 2020, al Departamentului de Stat al SUA. Despre traficul de persoane am stat de vorbă cu Iana Matei, coordonatoarea centrului pentru victimele traficului „Reaching Out Romania”, din Argeș, care ne-a povestit și despre relația pe care o are cu DGASPC Argeș și obstacolele cu care s-a confruntat în ultima vreme. Una dintre întrebările adresate Ianei Matei a fost dacă Centrul „Reaching Out” colaborează cu DGASPC Argeș. „Din nefericire, nu. Ar trebui să colaboreze. DGASPC Argeș ne ia fetele din centru și le trimite înapoi pe stradă, pentru că, în mintea lor, fetele nu merită ceva mai bun. Deci, până acum 6 fete ne-au luat. Dacă vă uitați la dosarele acestor fete, sunt înapoi pe stradă”. „Fenomenul care s-a generat la Reaching Out și apoi s-a amplificat și perpetuat era că fetele au fugit și când au apărut erau gravide sau au născut. Ne-am pomenit cu cupluri mamă-copil și a trebuit să le găsim o soluție. Nici ele nu mai voiau să se întoarcă acolo”, a spus, în schimb, Mariana Marinescu, șef serviciu DGASPC Argeș.

Nr. 1360. Se confirmă: transportul către uzina Dacia a fost sursa focarului cu peste 500 de infectaţi Covid

Luni, 24 august, la redeschiderea uzinei Dacia, şefa DSP Argeş şi subprefectul Corneliu Cârstea s-au întâlnit cu directorul general Christoph Dridi pentru a verifica cum se respectă noile măsuri. Sorina Honțaru: „A fost dublat numărul de autocare, pentru respectarea distanțării”. Dr. Aura Copciag confirmă că uzina a fost amendată cu 20.000 lei. La repornirea activității, a fost dublat numărul de autobuze, ceea ce nu s-a întâmplat înainte de remont, când s-a produs infecția în masă. Explicația acestei explozii de infecții este dată de faptul că salariații au venit zi de zi, înainte de remont, în aceleași autobuze/ autocare nemodificate. Și, deși salariații au purtat măști și au fost verificați la urcarea în fiecare autobuz al firmei aflate sub contract cu SC Automobile Dacia, așa cum a confirmat și fostul prefect Emanuel Soare, ei au stat totuși în același microclimat. Autobuzele nu au fost dezinfectate și nu s-au asigurat condiții pentru distanțarea socială. Și asta pentru că nu s-au asigurat mai multe autobuze de către firma transportatoare, deoarece creșteau costurile, iar cele existente nu au fost modificate cu mai puține scaune, cât să existe o distanță rezonabilă între pasageri. Apoi salariații s-au întâlnit la vestiare, vestiarele fiind comune, au circulat prin spații comune, au socializat, a existat o transmitere de la persoană la persoană a virusului.

Nr. 1361. Comisarul-şef (r) Dan Ungureanu: „Mi-a fost mare teamă de Covid şi din teama asta s-a nimerit să-l iau şi eu”

Experiența celor care au câștigat lupta cu noul coronavirus ne poate ajuta să înțelegem mai bine ce înseamnă acest virus și cum ne poate afecta. Fostul comisar-șef de poliție Dan Ungureanu, acum om de afaceri, a fost și el diagnosticat cu COVID-19 în această vară. Tot calvarul a început pe 7 august, când a făcut testul COVID, după ce a avut febră. S-a internat la Spitalul Colentina din București, al cărui manager este argeșeanul Remus Mihalcea. „Oamenii de la Spitalul Colentina sunt îngeri”, spune recunoscător cunoscutul polițist. Nu știe de unde ar fi putut să ia virusul. „Cu foarte mare teamă am fost de Covid și din teama asta s-a nimerit să-l iau și eu. Nu e vorba de a crede sau nu în virus. Asta este o boală care se manifestă peste tot. Trebuie să creadă toată lumea în existența Covid-ului. Cu cât gradul de pregătire individuală este mai scăzut, cu atât omul nu crede în problema asta, din păcate”, mai spune Dan Ungureanu.

Nr. 1362. S-au clasat dosarele politice pe Covid de la Mioveni

Pe la sfârșitul lunii aprilie, primarul de la Mioveni a primit la birou o ordonanță care l-a șocat. Era înștiințat că s-a început urmărirea penală împotriva sa într-un dosar în care IPJ Argeș, sub semnătura comandantului adjunct, comisar-șef Gabriel Gherghe, îi cerea să predea mai multe înscrisuri în legătură cu cercetarea pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. De aceeași infracțiune a fost învinuit și dr. Horia Trăilă, managerul Spitalului Mioveni. În septembrie, primarul Ion Georgescu și managerul Horia Trăilă au fost anunțați că nu se confirmă acuzațiile de zădărnicire a combaterii bolii și că cele trei dosare deschise în perioada stării de urgență s-au închis.

Nr. 1363. Abia vindecat de virus, dr. Frătoaica dă nucleara! „Scăderea cazurilor de Covid e din cauză că argeşenii nu se mai duc să se testeze”

Dr. Gheorghe Frătoaica, medic primar în medicină de urgență la Spitalul Județean, a fost infectat cu COVID. La sârșitul lunii august, dr. Frătoaica și soția sa au stat internați 48 de ore la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Argeș, unde au făcut toate investigațiile necesare, după care au rămas în izolare la domiciliu până duminică, 13 septembrie. „Poți să n-ai niciun semn și să o duci, de asta derutează…!” „Intri în contact cu oameni despre care zici că n-au nimic, dar, de fapt, ei sunt bolnavi”. „Sunt complicații atât de mari, încât unele devin sechele pentru toată viața”, sunt câteva dintre declarațiile doctorului.

Nr. 1364. Catolicii din Piteşti au câştigat în instanţă parcul de lângă Teatrul „Davila”

Deși Parohia Romano-Catolică „Sfinții Apostoli Petru și Paul” a câștigat în instanță terenul situat între biserică și Teatrul „Alexandru Davila”, bătălia nu s-a terminat. Și asta pentru că administrația piteșteană a făcut recurs, din câte am aflat de la părintele George Cherecheș. Parohia romano-catolică a inițiat un proces în instanță pe vremea fostului paroh, Iosif Cobzaru, pentru terenul dintre parohie și Teatrul „Alexandru Davila”. În urmă cu patru ani, părintele I. Cobzaru a ieșit la pensie, locul său fiind luat de George Cherecheș, noul preot.

Nr. 1365. Povestea asistentei din Câmpulung răpuse de COVID-19, spusă chiar de fiul ei

Primul cadru medical din Argeș răpus de COVID-19 a fost asistenta medicală Alina Vasi, de la secția Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Municipal Câmpulung. Alex Vasi, fiul regretatei asistente, a povestit toată experiența trăită, el însuși fiind diagnosticat cu COVID la scurt timp după mama sa. Într-o postare pe Facebook, acesta a descris evoluția pe zile a bolii care a curmat viața mamei sale, de la momentul primelor simptome și până în ziua în care a survenit decesul, dar a acuzat și autoritățile responsabile de lipsă de răspuns. Pe 3 august, Alina Vasi a fost internată la Secția Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel. În seara zilei de 21 august a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență Pitești, unde, pe 22 august, a murit. „De ce nu a fost transferată la INBI «Matei Balş» în cele două ocazii ce au existat, ocazii condiţionate de existenţa unui pat ATI liber?”, este una dintre nemulțumirile fiului asistentei decedate.

Nr. 1366. Exclusivitate. Noua echipă a preşedintelui CJ. Mînzînă şi-l aduce consilier principal pe comisarul-şef
Dan Nicolae

Alegerile locale s-au terminat. PSD a câștigat en fanfare în Argeș și va avea majoritate la Consiliul Județean, cu 18 consilieri aleși din totalul de 35. Pe lângă președintele ales uninominal, Ion Mînzînă, social-democrații vor avea și cei doi vicepreședinți ai CJ. Cei doi vicepreședinți pe care și i-a ales sunt Marius Nicolaescu și Adrian Bughiu, locul 2, respectiv 3 de pe lista CJ cu care s-a prezentat în alegeri. Uriașa surpriză este comisarul-șef Dan Nicolae, unul dintre cei mai integri, performanți și respectați polițiști argeșeni din toate timpurile.

Nr. 1367. Poveste tristă de pe șosea! Au trecut cinci ani și avocații constructorului tergiversează procesul în instanță

Un tânăr a rămas infirm pe viaţă după ce cuva unui buldozer i-a smuls în trafic plafonul maşinii. Accidentul s-a produs la Merișani, în 2015, pe un segment de drum reabilitat de firma General Trust a cunoscutului om de afaceri Cătălin Spătaru. Buldoexcavatoristul care a produs accidentul era angajat al firmei General Trust. „Băiatul meu a stat un an în comă, adică nu a ridicat un deget, o pleoapă”, ne-a spus Daniel Tudose. „Se tergiversează procesul”, mai spune tatăl victimei. În replică, managerul de la General Trust spune că nu știe despre ce e vorba. Potrivit spuselor avocatului Cătălin Crăciunescu, familia Tudose cere daune morale în valoare de 800.000 de euro, în timp ce partea responsabilă civilmente, SC General Trust Argeș SRL, a solicitat lămuriri suplimentare la raportul de expertiză tehnică judiciară.

Nr. 1368. Un nou scandal iese la iveală la A JVPS Argeş. Înainte de a fi condamnat pentru braconaj, Istrătescu şi-a luat primă de pensionare de 130.000 lei din banii vânătorilor

În iulie 2020, Constantin Istrătescu a fost condamnat definitiv la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pentru braconaj, fals și instigare la fals. Cum instanța i-a interzis dreptul de a mai ocupa funcția de director al AJVPS Argeș, Consiliul de Conducere al Asociației i-a desfăcut contractul de muncă în luna august. În replică, condamnatul definitiv Istrătescu a dat în judecată Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Argeș, solicitând repunerea în drepturi, plus despăgubiri pentru prejudicierea imaginii, respectiv daune morale în sumă de 20.000 de euro. Nea Costică Istrătescu s-a plâns magistraților de la Tribunalul Argeș că este privat de orice venit de natură salarială și de orice posibilitate de a mai avea asigurare medicală.
Trebuie spus că octogenarul, care a ieșit la pensie în 2007 cu o pensie de câteva mii bune de lei, nu a vrut să plece cu mâinile goale în 2020 din funcția de director al AJVPS Argeș, fără să-și acorde singur o primă de pensionare de 1,3 miliarde de lei vechi. Adică echivalentul a zece salarii lunare pe care le primea de la asociație, bani proveniți în bună parte din cotizațiile membrilor pescari și vânători. Ca și comparație, în luna martie 2020, un paznic de vânătoare, fără să fie judecat pentru braconaj, ca nea Costică, a primit o primă de pensionare de doar 11.500 de lei. Adică de vreo 12 ori mai puțin.

Nr. 1369. Dramă într-o familie din Piteşti. O fiică i-a dat COVID mamei bolnave, care a murit: „Iartă-mă, mamă!”

Alina Anghel este tehnician veterinar, iar mama este Aurelia Ilie, cunoscut horticultor care a creat parcurile din cartierele Prundu, Craiovei și Războieni. „Am 3 colege de salon de vârste apropiate, cu povești despre infectare asemănătoare, doar că niciuna nu va trăi cu povara că și-a omorât mama”, a mai spus Alina, care a fost internată, la rândul ei, cu Covid la Spitalul Mioveni. „Astăzi este ziua când mama nu va mai vedea toamna ei dragă și se va alătura îngerilor pentru că EU i-am făcut cadou COVID. Iartă-mă, mamă!”. Asta a scris piteșteanca duminică, 25 octombrie, pe pagina ei de facebook.

Citește și Dosarul proxeneţilor. Motivarea prin care judecătorul Gheorghe Neacşu l-a scăpat de puşcărie pe Dafinel Boceanu

Citește și Judecătorul care le-a dat închisoare cu suspendare proxeneţilor din Câmpulung este acelaşi care ”a găsit” cuţitul cu care Cioacă ar fi ucis-o pe Elodia

Citește și Cine e Tavi Chiriţescu – dezvoltatorul imobiliar împrumutat de Armand Chiriloiu / Legăturile şefului de la Silvic cu firma care construieşte frenetic vile în Pădurea Trivale

Citește și Exclusiv. Cum acţionează ţeparii pe bursa de transport. Câţiva păgubiţi rup tăcerea

Nr. 1370. Continuă defrişarea Pădurii Trivale. Dosar penal la Primăria Moşoaia pentru abuz în serviciu şi reducerea fondului forestier naţional

În această primăvară scriam despre defrișările de la liziera Pădurii Trivale, acolo unde, în ultimii ani, s-au achiziționat terenuri și s-au obținut autorizații de scoatere din fondul forestier și, implicit, de defrișare pentru mai multe parcele de sute și de mii de mp. „Dacă au scoatere din fondul forestier de la ITRSV și autorizații de defrișare de la Romsilva, le dăm și autorizații de construcție. Pe total comună avem cereri pentru sute de autorizații de construcție pe an. Proprietarii inițiali au fost puși în posesie de Primăria Bradu. Prin anii ’94-’95, cetățeni din Bradu au primit terenul în compensație, în schimbul terenurilor pe care s-a făcut Petrochimia. Cei care cer autorizație de construcție sunt din tot județul”, ne spunea atunci primarul comunei Moșoaia, Ion Necula, care sugera că totul este conform legii. Garda Forestieră confirmă că s-a încălcat Codul Silvic, întărind cercetările IPJ Argeș.

Nr. 1371. Exclusiv. Cum acţionează ţeparii pe bursa de transport. Câţiva păgubiţi rup tăcerea

După ce, pe 15 octombrie a.c., un piteștean a fost prins în flagrant de polițiști în timp ce primea bani pentru un transport fictiv de marfă, tot mai multe persoane țepuite au contactat “Jurnalul de Argeș” și au povestit cum au fost înșelate pe grupuri de facebook specializate în transport de marfă. Toți au fost păcăliți în același mod: au postat anunțuri în care solicitau servicii de transport mașini, au fost contactați prin facebook de persoane care aveau conturi false, li s-a cerut să plătească un avans prin transfer bancar, au încheiat facturi proforme, iar după ce au plătit avansul, transportatorii nu și-au mai onorat serviciile promise, venind cu diverse scuze (accident, control al poliției etc.), iar în final și-au blocat conturile de facebook și nu au mai răspuns la telefon. Niciunul dintre păgubiți nu și-a mai recuperat banii și apelează acum la poliția argeșeană pentru a fi luate măsuri împotriva țeparilor. Păgubitul George Enache: „Banii sunt foarte greu de recuperat, după părerea mea. Nu sunt numai eu, am înțeles că sunt multe persoane.” Gheorghe Oslobanu: „Ei acţionează prin mai multe variante, prin grupurile de transport de pe facebook, prin conturi false”. George Crudu: „Indiferent de sumă, trebuie pedepsiţi şi opriţi astfel de oameni”. Ionela Stoica: „Stăm de atâtea luni atâtea persoane ţepuite! Suntem în jur de 30, sunt şi cu sume mai mari şi nu s-a întâmplat nimic”.

Nr. 1373. Marius Pascu, medic coordonator la UPU a Spitalului Judeţean Argeş: „Situaţia este îngrozitoare. (…) Nu mai putem izola pacienţii”

Marius Pascu a vorbit într-un interviu despre situaţia Covid- 19 de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Argeș. „Situația este îngrozitoare. Nu există soluții de a redirecționa, de a duce pacienții și la alte spitale din județ și ne încarcă pe noi cu mai mult decât putem duce. Concret, sunt pacienți care au calitatea de suspecți, necesită suplimentare de oxigen și am depășit capacitatea de izolare. Stăm cu pacienții în zona de tratament imediat, pentru că nu mai avem capacitatea să-i izolăm. Avem pacienți ventilați, avem pacienți intubați, avem toate categoriile de pacienți suspecți printre noi. Nu mai putem să îi izolăm. Dacă nu se găsește soluție de decongestionare, înseamnă că ne-am transformat într-un spital Covid 100% și nu mai putem asigura nicio altă urgență în condiții de securitate”.

Nr. 1374. Durerea unei fiice care şi-a pierdut mama infectată cu Covid, internată la Spitalul Judeţean: „Nu există buton de panică, nu există cineva care să le dea un pahar cu apă. Aşa au murit atâţia şi atâţia de câteva luni…”

Liliana Călugăru, din Ștefănești, și-a pierdut mama pe 27 noiembrie a.c. Elena Vizitiu avea 79 de ani, împliniți de mai bine de o lună, și a murit la Spitalul Județean de Urgență Pitești, etajul 8, Secția Medicală I, unde era internată cu COVID-19 din 25 noiembrie. Femeia a fost diagnosticată cu SARS-COV-2, însă mai suferea și de alte afecțiuni. Fiica răposatei se întreabă de ce aceasta nu a fost transferată într-o secție pentru bolnavii COVID sau într-o secție de Terapie Intensivă după ce a primit diagnosticul pozitiv. Nemulțumirile femeii sunt legate și de modul în care a fost tratată și ajutată mama ei în ultimele clipe de viață de către personalul medical. De asemenea, ea povestește agonia prin care a trecut în ziua de 27 noiembrie, când a sunat în repetate rânduri la spital, rugându-le pe asistente să-i verifice mama, care nu răspundea la telefon. Liliana Călugăru: „Accept, până la urmă, și infecția cu COVID, dar nu accept condițiile inumane și comportamentul celor de acolo”. „Mama a urinat în cana pe care i-o duseseră să bea apă, s-a târât până la chiuvetă, a aruncat urina în chiuvetă și cana în coș”, sunt câteva dintre declarațiile Lilianei Călugăru.

Nr. 1375. Povestea unui piteştean, medic de urgenţă în Spania, infectat de două ori cu COVID-19

Are 42 de ani și viața l-a pus de mai multe ori la încercare, dar a demonstrat că este unul dintre românii care ne fac mândri peste hotare. Florin Stancu s-a născut în Pitești și a plecat în Spania în urmă cu 9 ani. A fost pilot pentru o vreme și acum lucrează la un spital din Molina de Aragon, ca medic de urgență. „A comunica într-o perioadă scurtă cu pacientul și a putea rezolva să fie stabil, pentru a-l putea trimite mai departe la specializarea care îi corespunde, în funcție de simptomatologia pe care o are, este cea mai mare provocare în acest domeniu”, ne povestește Florin Stancu, care a trecut de două ori prin experiența infectării cu noul coronavirus. Mama doctorului Florin Stancu s-a stins de Covid în urmă cu două luni. „Nu am reușit să vin în țară decât la înmormântare, pentru că știam care era situația în România și nu puteam să fiu alături de ea. Nu puteam să intru nici în spital, deși am rugat managerul și doctorii care se ocupau de mama mea, nu mi-au permis”. „Am pilotat un an de zile, dar în 2013 am avut un infarct la coborâre și a trebuit să renunț la pilotaj”. „Nu mai există stresul pacientului de a nu găsi un pat liber la ATI, cum există în momentul de faţă în România”. „În sistemul medical din România sunt multe pile”, sunt câteva dintre constatările medicului piteștean stabilit în Spania.

Nr. 1376. Întors din morţi, Gheorghe Dinescu îşi spune povestea horror de pacient Covid

Diagnosticat cu Covid-19 la mijlocul lunii octombrie, politicianul țărănist Gheorghe Dinescu a trecut printr-o experiență traumatizantă în lupta sa cu boala. Boală despre care spune că nu i-a făcut atât de rău cât i-au făcut medicamentele anti-Hiv și anti-holeră administrate și pe care chiar cadrele medicale i-au făcut semn să nu le mai ia. „Am trecut prin iad”, ne-a mărturisit Gheorghe Dinescu, președintele PNȚCD Argeș. „În momentul în care mi-au cerut să mă dezbrac și să îmi pun pampers am crezut că mor”. „Am intrat cu 104 kilograme și am ieșit cu 81 de kilograme”. „Vreau să condamn Guvernul. Noi eram la ATI bolnavi cu plămânii. Bine, mă, dai rația de mâncare zece lei pe zi??? Păi, și în lagărele de exterminare aveau mai multă mâncare! La pușcărie e mai bună mâncarea decât în spitale”. „Îngerul meu păzitor a fost primarul Ion Georgescu de la Mioveni, care a sărit să mă ajute. Bine, și doctorul Copciag de la Județean a venit să mă vadă și s-a interesat de starea mea. Dar cu toate dificultățile, cu toate lucrurile rele care se întâmplă în spitale, pe mine m-au salvat îngerii în combinezoane albe! Eu lui Dumnezeu și lor le datorez viața!”, sunt câteva dintre istorisirile politicianului.

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii