Web Analytics

Restaurarea Hotelului Regal schimbă faţa oraşului Curtea de Argeş

de | 22.02.2012 22:32 | Actualitate

# Primarul Nicolae Diaconu mulțumește celor doi investitori de la SC Macro și spune că este singura clădire de patrimoniu din oraș restaurată ca la carte. Deși curentul general e invers, oamenii de business care cumpără clădiri de patrimoniu nu le restaurează, după cum cere legea, ci le lasă să se dărâme singure pentru ca apoi să ridice în locul lor clădiri de la zero, iată că mai există și excepţii. Ei bine, Hotelul Regal din Curtea de Argeș, prin fața căruia a trecut în iulie 1927 cortegiul mortuar la funeraliile regelui Ferdinand, este una dintre ele. Iar meritul principal este al firmei Macro din Pitești, cea care are în proprietate clădirea și care a făcut până acum o investiție de peste 700.000 euro, ca să o redea circuitului cultural și de patrimoniu din Orașul Basarabilor.

Construit după aceleași planuri ca și Hotelul Bulevard și Casa Capșa

Hotelul Regal face parte din arealul sitului urban ”Orașul istoric Curtea de Argeș” și este înscris în Lista Monumentelor Istorice din 2004, având codul de identificare AG-II-s-A-13645. Este situat practic în inima Curții Domnești, în zona comercială și de funcțiuni preponderent publice, iar prezența în vecinătate a bisericilor Sf Nicolae Domnesc, Adormirea Maicii Domnului-Olari și Sân Nicoară completează imaginea de ansamblu a zonei. Datarea construirii hotelului nu este certă, fiind localizată cu aproximație în perioada anilor 1898-1900. Hotelul și amenajarea incintei au fost realizate, conform unei lucrări, de autor – probabil Eraclie Lăzărescu. Conform unor martori de epocă, este posibil ca imobilul să fi fost construit, la începutul sec XX, de Jenică Urala, mare proprietar de păduri și terenuri. Planul original al Hotelului Regal din Curtea de Argeş este deductibil prin asemănarea cu alte construcții de epocă, similare funcțional, precum hotelurile Bulevard, Splendid, Metropol sau Casa Capșa din Bucureşti .

Scurt istoric cu destinația hotelului de-a lungul timpului

Vreme de patru decenii, în prima parte a secolului XX, el a funcționat ca și hotel, principala unitate de acest fel din Curtea de Argeș. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, hotelul a fost ocupat temporar pentru comandamentul german, apoi, după retragerea acestuia, aici au fost instalați instructori ofițeri ruși. După naționalizarea făcută de regimul comunist, hotelul este reamenajat pentru a funcționa în el Sfatul Popular al orașului. Apoi, din 1965, el servește ca aripă a Spitalului – secția Maternitate si se construiește extinderea spre est a imobilului ce va deservi grupului operator al spitalului. După 1990, spitalul a fost dezafectat iar imobilul a intrat în cea mai mare parte în proprietatea SC Silcom SA. Din anul 2007-2008, imobilul fostului hotel, precum și terenul în suprafață de 1989 mp au intrat, prin cumpărare, în proprietatea firmei Macro.

O restaurare migăloasă

Pentru lucrările de restaurare, cele mai ample și complete pentru un imobil de servicii și utilitate comercială din Curtea de Argeș, cei doi patroni ai firmei Macro, Cătălin Ene și Sorin Cârstea, au obținut toate avizele necesare de la Ministerul Culturii și Primăria Curtea de Argeș.  Apoi au comandat un studiu istoric arhitectural unei firme specializate, SC 4 Dimensions SRL din Bucuresti, care a fost realizat de arhitecta Margareta Mihăilescu. Lucrarea în sine este un exemplu despre bune practici în domeniul restaurării iar exemplul celor doi investitori argeșeni, Cătălin Ene și Sorin Cârstea, ar trebui să devină studiu de caz despre cum trebuie să procedeze toți cei care dețin în proprietate clădiri de patrimoniu. De exemplu, pornind de la recomandările din studiul arhitectural amintit mai sus, anumite lucrări pentru consolidarea clădirii s-au făcut exclusiv manual. S-a consolidat mai întâi fundația clădirii, apoi pereții exteriori, cu beton armat, după care s-a turnat placa peste parter. După toate acestea s-a trecut la fațada principală, unde existau restricții din partea Ministerului Culturii și Primăriei Curtea de Argeș, în sensul că trebuia făcută restaurare conform cu originalul. S-a curățat tencuiala până la cărămidă, apoi au urmat denticulii, după care s-au refăcut ornamentele de către o echipă de absolvenți de la Arte plastice. ”S-a investit în primul rând suflet şi timp, ne-a spus Cătălin Ene, unul dintre cei doi patroni de la SC Macro. Munca a fost migăloasă și în cea mai mare parte a restaurării am folosit meseriași care au lucrat manual, fără să știm care vor fi costurile finale. De aceea insist pe ideea că am investit în primul rând suflet și timp și că nu ne-au interesat neapărat banii. La finalul lucrărilor de restaurare, Hotelul Regal va fi nu doar o clădire de birouri, cu galerie comercială la parter, ci în primul rând un obiectiv de patrimoniu plăcut vederii ochiului pentru toți turiștii ce vor tranzita Curtea de Argeş în drumul lor spre Transfăgărășan și barajul Vidraru. De altfel, parterul l-am închiriat în totalitate unor firme din oraș care şi-au deschis deja boutiquri. Chiria percepută nu e foarte mare, 10 euro/mp, iar pentru etaj așteptăm un potențial chiriaș. Eu și asociatul meu Sorin Cârstea nu ne vom amortiza investiția mai devreme de 20 de ani,  mai curând copiii noștri vor fi cei care vor culege fructele muncii de acum. Dar ne bucurăm că am putut reda orașului Curtea de Argeş unul dintre simbolurile sale în materie de imobile de patrimoniu. Iar dacă toți oamenii de afaceri care au în proprietate astfel de clădiri ar proceda la fel, investind în restaurare, cu siguranță că și Argeșul ar arăta altfel din punct de vedere cultural și arhitectonic și am avea astfel și mult mai mulți turiști”.

Primarul Nicolae Diaconu: ”Restaurarea Hotelului Regal schimbă fața orașului”

”Atât eu, cât și locuitorii din Curtea de Argeș, nu putem decât să le mulțumim celor doi investitori pentru cum arată, restaurată, clădirea fostului Hotel Regal. Prin investiția lor, cei doi oameni de afaceri din Pitești, Cătălin Ene și Sorin Cârstea, au schimbat cu adevărat fața orașului vechi. Am înțeles că s-a lucrat manual foarte mult și că s-au făcut și pe interior zidiri și consolidări. E singura clădire de patrimoniu de acest fel, din Curtea de Argeș,  restaurată ca la carte. Și din punct de vedere turistic se schimbă foarte mult datele problemei pentru că orașul arată altfel. Eu vreau ca, pornind de la exemplul celor doi, cu restaurarea Hotelului Regal, să propun înființarea unei fundații unde locuitorii din Curtea de Argeș să doneze cei 2% permiși prin lege pentru restaurarea întregului Centru Vechi”. Gabriel Grigore

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii