Web Analytics

Restaurarea bisericii de la Şerboeni, o misiune cu multe piedici pentru protopopul de Costeşti, Ionuţ Alexandru

de | 21.10.2022 10:40 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri, Home

Duminică, 16 octombrie 2022, ÎPS Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a resfințit biserica cu hramul ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Șerboeni, în prezența autorităților locale, a primarului Ion Tănase, a primarului de la Costești, Ion Baicea, dar și a localnicilor veniți în număr mare, îmbrăcați de sărbătoare, la evenimentul important al comunității.

După slujba de târnosire a sfântului locaș, chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul.
Ierarhul Argeșean a rostit un cuvânt de învățătură legat de evanghelia zilei, în care a amintit de eforturile credincioșilor din Șerboieni care au ascultat cuvântul lui Dumnezeu și l-au făcut să rodească.
Biserica parohiei Șerboieni, ocrotită de Sf. Cuv. Parascheva și Sf. Ierarh Nicolae, a fost construită între anii 1874-1878. După multe etape de restaurare desfășurate până în prezent, biserica a îmbrăcat o haină nouă prin lucrările de tencuire interioară și exterioară, precum și prin realizarea unei picturi și a unui nou acoperiș. Lucrările s-au finalizat după venirea în această parohie a părintelui Alexandru Ionuț Florin, care este în prezent și protoiereu al protopopiatului Costești.

Citește și ÎPS Calinic a oficiat slujba de sfințire a bisericii Schitului Sfântul Ierarh Modest din Stoenești

Ajutat de epitropul Dumitru Toma și de membrii Consiliului Parohial, cu sprijinul fondurilor primite de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria comunei Buzoiești și de la alți binefăcători, din luna martie a anului 2021, acesta a reușit într-un timp foarte scurt să termine toate lucrările începute. Toate eforturile depuse de parohia Șerboiești pentru consolidarea, restaurarea și înfrumusețarea bisericii au fost răsplătite de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, care le-a oferit celor implicați diplome de vrednicie. În total, lucrările s-au ridicat la aproximativ 6 miliarde de lei. Însă, după cum mărturisește părintele protopop, Ionuț Alexandru, misiunea sa de a restaura sfântul locaș s-a lovit de multe piedici.

„Am primit și lovituri, am fost amenințat, mi s-a spart și mașina…”

„A vrut Dumnezeu să iasă totul bine. Am fost în martie 2021 instalat, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Calinic și, la jumătatea lunii august a acestui an, biserica a fost gata. Tot ce înseamnă decapări, tencuieli interioare, exterioar, acoperiș, banii… Dumnezeu i-a adus, nici eu eu nu știu cum, atât de mult s-au deschis porțile acolo unde am apelat, încât nici mie nu mi-a venit să cred; aici numai cuvioasa Parascheva a lucrat, pentru că, după prima săptămână, vâzând ce era acolo și cum arăta biserica, m-am cam înspăimântat. Este a cincea biserică la care lucrez și ca aici nu am găsit. Erau și șerpi acolo. M-am plâns la cuvioasa Parascheva, ce mă fac acum că nu cunosc pe nimeni aici și nu am nici bani… Și a fost să fie bine până la sfârșit. Am primit și lovituri, am fost amenințat, mi s-a spart și mașina, când m-am dus acolo, am primit mesaje de amenințare… Însă a dat Dumnezeu și totul s-a terminat cu bine, iar duminică, vă spun cu mâna pe inimă, parcă a fost zi de Paști!”, ne-a declarat protopopul Ionuț Alexandru.

Citește și ÎPS Calinic, cuvânt emoţionant la moartea vicarului Vasile Someşanul

Totul a culminat cu furtul a 4 mii de lei din clopotnița bisericii, în această vară

În noaptea de miercuri, 17 august, clopotnița bisericii din satul Șerboeni, comuna Buzoești, a fost spartă. S-au furat aproximativ 4 mii de lei, documente și chitanțe. Banii erau strânși de la enoriași, la inițiativa protopopului de Costești, care renova casa Domnului. „Nu s-a descoperit făptașul, nu mai am nici o speranță că îi vom recupera vreodată; le-am pus cruce, cum se spune pe românește”, mai zice protopopul. Biserica de la Șerboeni nu este primul lăcaș pe care preotul Alexandru Ionuț îl renovează. În 25 de ani de activitate, protopopul a contribuit la restaurarea a cinci biserici.

Citește și ÎPS Calinic a aniversat 35 de ani de la hirotonia în Arhiereu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *