Web Analytics
scris joi, 16.02.2023

Replicile din Pitești ale sculpturilor lui Brâncuşi – înghesuite de o ghenă

În 1986, între trei blocuri și două parcări din zona Bibescu Vodă din Pitești, un locatar, originar din comuna Movileni, Olt, și anume sculptorul amator Eugen Cîrstea, a realizat, din materiale puse la dispoziție de Trustul de Construcții Industriale Argeș (prin ing. Ion Fântâneru), patru replici la celebre opere brâncușiene (ansamblul de la Târgu Jiu – Coloana fără sfârșit, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii – plus o „Pasăre în zbor”). Totul din dragoste de Brâncuși, fără pretenția de a face artă (artiștii profesioniști locali au dezavuat această inițiativă particulară izvorâtă din pasiune).

Replicile din Pitești ale sculpturilor lui Brâncuşi – înghesuite de o ghenă

Eugen Cîrstea și-a atins ținta însă: lucrările sale îl mențin pe Brâncuși ca permanență vizuală în acest colț de Pitești. De adăugat că Eugen Cîrstea nu a cerut niciun ban nimănui, a făcut și muncă patriotică, nu i-a fost respectată ideea (lucrările nu sunt înregistrate în patrimoniul local, sunt ale nimănui, și nu au, din această cauză, nici o valoare în bani!).
Din păcate, de câțiva ani, de când cu proiectul regenerării urbane, printre lucrări a fost amplasată o masivă ghenă pentru locatari, fapt cu totul inestetic și care obturează orice priveliște către frumos.

Citește și 19 Februarie 1876: S-a născut genialul sculptor român Constantin Brâncuși, membru post-mortem al Academiei Române

Citește și Hologramă cu operele lui Brâncuşi la Teatrul „Davila”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *