Cele mai importante licee din judeţ, „I.C. Brătianu” şi „Zinca Golescu”, îşi schimbă faţa. Ambele clădiri au o vechime foarte mare – „I.C. Brătianu” fiind construit în 1866, iar „Zinca” în 1928 – şi o reabilitare generală se impunea. Trebuie spus că, de-a lungul timpului, niciuna din cele două construcţii nu a necesitat reparaţii capitale, ci doar reparaţii curente, deşi amândouă au trecut prin cel de-al doilea război mondial, plus cele două cutremure de amploare din 1940 şi 1977.
Reabilitarea Colegiului „Brătianu” va costa peste 70 de miliarde lei vechi
După cum am aflat de la directorul adjunct Ilie Dinulescu, proiectul de reabilitare şi consolidare a Colegiului „I.C. Brătianu” a fost demarat chiar în acest an şi se află în faza licitaţiei pentru atribuirea contractului, care s-a deschis pe 12 septembrie a.c. La licitaţie s-au înscris 7 operatori economici în asociere, 4 din Argeş şi 3 din afara judeţului, care grupează nu mai puţin de 32 de societăţi. Costurile renovării clădirii sunt estimate la peste 70 de miliarde lei vechi, mai exact 7.217.483 lei fără TVA, sumă ce va proveni exclusiv de la bugetul local. În proiectul de reabilitare este inclusă şi consolidarea celor două corpuri de clădire, schimbarea instalaţiilor de încălzire, sanitare şi electrice, mutarea centralei termice în corpul B, precum şi refacerea integrală a acoperişului. Fiind vorba de o clădire monument istoric integrată în patrimoniul naţional, arhitectura interioară şi exterioară a construcţiei nu poate fi modificată. Durata de execuţie a lucrărilor de reabilitare este de 24 de luni de la data atribuirii contractului, iar structura imobilului permite executarea lucrărilor pe porţiuni, fără a fi afectat procesul educativ, astfel încât nu va fi necesară mutarea liceului într-o altă clădire. Trebuie spus că până acum, clădirea Colegiului „Brătianu” nu a mai fost reabilitată integral de la construirea ei, în anul 1866, adică de 147 de ani.
„Zinca” are acoperiş de aproape 9 miliarde lei vechi
În acest an, la Colegiul „Zinca Golescu” s-a lucrat intens la reabilitarea acoperişului clădirii. Conform directoarei colegiului, Maria Broştescu, lucrările au durat 11 luni, debutând în luna octombrie a anului 2012. Pentru că de la construirea imobilului ţigla nu a mai fost înlocuită decât pe alocuri, iar apa se infiltrase şi se înregistrau avarii ale instalaţiei electrice, întregul acoperiş al liceului a fost schimbat. Clădirea în care funcţionează colegiul „Zinca Golescu” este compusă din trei corpuri construite succesiv, în anii 1928, 1954 şi 1967, iar reabilitarea acoperişului s-a putut realiza pe porţiuni, fără a încurca procesul educativ.
Anul trecut schelele au fost amplasate la primul corp de clădire, apoi au fost mutate la cel de-al doilea, astfel încât abia în toamnă lucrările au ajuns şi la cel de-al treilea corp, cel din stradă. Întreaga investiţie a costat 875.000 lei, adică aproape 9 miliarde lei vechi, bani proveniţi exclusiv de la bugetul local. Din câte am mai aflat, conducerea Colegiul „Zinca Golescu” a propus primăriei Piteşti şi un proiect de reabilitare generală a clădirii. „Am solicitat să continuăm reabilitarea totală, dar pe porţiuni. Pentru că reabilitarea totală ar însemna relocarea liceului, clădirea a fost împărţită în cinci zone, urmând ca în fiecare zonă să se facă toate lucrările de reabilitare, de la instalaţia electrică, sanitară, până la izolare termică şi arhitectură. Proiectul este din 2006, deci de acum 7 ani şi trebuie reevaluat şi actualizat, adus la cotele de azi. Vom vedea la ce sumă scoate proiectantul devizul general”, ne-a mai spus directoarea Maria Broştescu. Trebuie să precizăm totuşi că lucrările de reabilitare a acoperişului din acest an au reprezentat prima reparaţie capitală din istoria clădirii în care funcţionează Colegiul „Zinca Golescu”. Iustina HARCO-BURCEA
0 Comentarii