Web Analytics

Remember. Stroe şi rolul său crucial în renaşterea FC Argeş din anii 90

de | 21.12.2016 13:00 | Actualitate

Pe 27 noiembrie 2016, Stroe a suferit un accident vascular cerebral, iar o zi mai târziu a fost operat la spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti. Ulterior, a intrat în comă, iar sâmbăta trecută a încetat din viaţă. Fost director al Uzinei Dacia, Constantin Stroe e artizanul echipei care în 1998 a jucat pentru ultima oară în Cupa UEFA. Stroe a plecat de la FC Argeş atunci când francezii de la Renault au decis ca Uzina Dacia să nu mai sprijine financiar echipa FC Argeș. De atunci și până acum, suporterii au încercat în repetate rânduri să îl readucă pe Stroe aproape de fotbal şi chiar au reuşit, deoarece Stroe devenise preşedinte de onoare la noul FC Argeş. În  cele ce urmează vă propunem un scurt remember al FC Argeşului condus de Constantin Stroe în anii ,90.

1992: Dacia devenea sponsorul echipei FC Argeş, iar meritul a fost al directorului Stroe

Anul 1992 găsea echipa alb-violetă în Divizia B, fără vreo perspectivă de a mai ajunge curând în Liga I. Şansa a venit însă de la Uzina Dacia, care a devenit sponsorul echipei FC Argeş, meritul fiind al directorului Constantin Stroe. În doi ani, FC Argeş se întoarce în Divizia A. În sezonul 1993 – 1994, când s-a reuşit revenirea pe prima scenă fotbalistică a ţării, la conducerea clubului erau Constantin Stroe – preşedinte al Consiliului Director, Gabriel Sicoe – preşedinte executiv, Viorel Ilinca – vicepreşedinte, Răzvan Tunaru – vicepreşedinte, Doru Toma – director sportiv. În 1998, echipa lui Silviu Dumitrescu ajunge în cupele europene. Intră în UEFA pe tabloul principal, însă în primul tur nu reuşeşte să treacă de Celta Vigo (0-1 și 0-7). Trei meciuri a jucat FC Argeş în UEFA, 5-1 şi 2-0 cu Dinamo Baku (printre marcatori, Jean Barbu, Bârdeş, Jilăveanu, Mutu), 2-0 şi 2-4 cu Istanbulspor (printre marcatori, Mutu şi Barbu), şi 0-1 şi 0-7 cu Celta Vigo.

1998: Cu Stroe în conducere, FC Argeş a ajuns una dintre cele mai bune echipe din România

În anii ‚90, cu Constantin Stroe în conducere şi susţinut financiar de Uzina Dacia, al căror director general era acesta, FC Argeş a ajuns una dintre cele mai bune echipe din România având în componenţă jucători de mare valoare precum Mutu, Jean Barbu, Schumacher, Vintilă, Vasile Popa sau Crivac. În sezonul 1997- 1998, FC Argeş a reuşit după 17 ani calificarea într-o cupă europeană. Prezenţa alb-violeţilor în Cupa UEFA avea însă să fie oprită de Celta Vigo, echipă care avea să câştige competiţia în acel an. Constantin Stroe s-a retras de la conducerea echipei FC Argeş când Renault a decis ca Uzina Dacia să nu mai sprijine financiar echipa de fotbal. În acest an, în urma discuţiilor dintre Municipalitate şi reprezentanţii FC Argeş 1953 s-a stabilit ca Stroe să ocupe funcţia de preşedinte de onoare al noului FC Argeş. Din păcate, iată că marele om care a fost Constantin Stroe a trecut la cele veşnice.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii