Web Analytics

S-au reluat lucrările la blocul de 10 etaje din centrul Piteştiului

de | 28.03.2019 13:04 | Dezvăluiri

# Dr. Tiberiu Irimia: „Încercăm să obținem o nouă suspendare”

Curtea de Apel Pitești a admis recursurile formulate de dezvoltatorul SC Titidan și primarul Municipiului Pitești împotriva deciziei Tribunalului Argeș de suspendare a executării actului administrativ, a efectelor autorizației de construire și a lucrărilor propriu-zise la noul bloc ce se ridică lângă Centrul de afaceri Forum. E vorba de blocul de 10 etaje contestat de doctorul Tiberiu Irimia.

Dr. Irimia: „Practic, nu cred că e dată de partea nimănui, nici a lor, nici a noastră”

Decizia Curții de Apel Pitești permite reluarea lucrărilor, însă procesele legate de respectiva autorizație nu s-au încheiat. Asta pentru că la Tribunalul Vâlcea se judecă, pe fond, procesul în care dr. Tiberiu Irimia și ceilalți reclamanți din dosarul tranșat de Curtea de Apel Pitești cer suspendarea aceleiași autorizații, a efectelor ei și a lucrărilor.
„Curtea de Apel Piteşti a dat o soluție de inadmisibilitate. Noi n-am înțeles de la ce vine. Practic, nu cred că e dată de partea nimănui, nici a lor, nici a noastră. E posibil să fie vorba de un conflict, pentru că mai avem cerută încă o dată suspendarea lucrărilor pe dosarul de fond. Curtea de Apel Pitești a dat dreptul să continue lucrările momentan, dar până nu vedem motivarea, nu știm despre ce e vorba. Poate fi un viciu de procedură, dar nu e ca și când cineva are dreptate, eu sau firma Titidan. Eu cred că asta vor să spună: să se decidă pe fond. Noi, acum, încercăm să obținem o nouă suspendare a lucrărilor, pe dosarul de fond, care este la Tribunalul Vâlcea, pentru că mai avem depusă o cerere de suspendare (în faza inițială am depus două astfel de cereri, una, pe fond, de suspendare a lucrărilor și una de suspendare în regim de urgență, un proces care viza suspendarea lucrărilor până se finalizează procesul pe fond). Prin faptul că au reînceput lucrările, eu cred că ei își asumă un risc foarte mare. Normal ar fi să nu continue până nu se termină fondul. Eu, personal, n-aș continua nicio lucrare dacă m-aș gândi că vreodată aș putea fi pus în situația de a dărâma ce am construit”, spune dr. Tiberiu Irimia (foto).

Răspunsul Ministerului Culturii va fi luat în calcul în procesul pe fond

Una dintre cele două instanțe amintite – Tribunalul Vâlcea – a emis adrese și către Institutul Naţional al Patrimoniului și Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale pentru a comunica dacă imobilul în litigiu face parte din situl urban B-dul Republicii și a primit deja un răspuns în acest sens.
„Din hârtia de la Ministerul Culturii reiese că locația respectivă are clar statutul de monument și că niciun fel de intervenție nu se putea face fără avizul lor, nici de demolare, nici de construire.
Deocamdată nu a fost luată în considerare, pentru că noi, când am început procesul, nu știam că există și problema asta, cu situl urban, nu aveam atunci actele. Acțiunea inițială am făcut-o pornind de la studiul de însorire și de la faptul că nu s-a cerut acordul vecinilor, iar în procesul încheiat la Curtea de Apel, instanța nu a aprobat luarea în discuție a aspectelor legate de sit, pentru că nu au fost prinse în acțiunea inițială. La Tribunalul Vâlcea a fost însă admisă. Acolo se discută pe treaba asta. Hârtiile acestea pe care le avem noi, acum, de la Ministerul Culturii sunt eliberate chiar la solicitarea Tribunalului Vâlcea. Deci, pe dosarul de fond, se vor lua în considerare”, mai spune dr. Irimia.
Jurnalul de Argeș a solicitat un punct de vedere reprezentantului SC TITIDAN cu privire la cea mai recentă decizie a Curții de Apel Pitești, dar până la închiderea ediției noastre nu am primit un răspuns.Amintim că, încă de la izbucnirea scandalului legat de noul bloc din centrul Piteștiului, reprezentantul SC TITIDAN SRL, Dana Ionescu, a susținut că societatea comercială se află în deplină legalitate cu toată documentația necesară construirii imobilului.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Mai poftiti un caz: in PUD-ul propus de primaria Pitesti pentru strada Garlei numarul 74(a se vedea panoul stardal) se stabileste regimul de inaltime al noii constructii la P+4. In PUG terenul pe care se propune constructia se afla in zona L1C cu regimul de inaltime P+1+M.
    Conform Legii nr. 350/2001 majorarea prin PUD a oricăror parametri urbanistici stabiliți prin PUG sau PUZ, inclusiv regimul de inaltime al constructiei este interzis. Primaria trebuie sa se conformeze acestei legi.
    Regula stabilită de Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul este că derogarea de la parametrii urbanistici stabiliți prin PUG se poate face doar prin documentații de tip PUZ (plan urbanistic zonal), în timp ce un PUD poate doar să detalieze prevederile din documentațiile de rang superior (PUG, și, dacă există în zona respectivă, PUZ). Plus ca nici un vecin nu este de acord cu aceasta constructie.
    Asa ca domnilor de la primaria Pitesti va invitam sa respectati PUG-ul zonei sau sa-l modificati, si nu sa ne propuneti un PUD ilegal !