Web Analytics

Reîncep lucrările de restaurare la Galeria de Artă Pitești

de | 4.03.2022 09:27 | Actualitate, Politica si Administratie

# A fost predat amplasamentul către constructor 

Joi, 3 martie 2022, a fost predat către constructor amplasamentul unui alt proiect important al Consiliului Județean Argeș, cu finanțare europeană, privind valorificarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului.  

“Restaurarea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna”- consolidarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural” este un proiect al Consiliului Județean Argeș, în valoarea de 16 milioane lei cu TVA, din care 85% sunt fonduri europene, 2% contribuția C.J. Argeș și 13% fonduri de la bugetul statului.  

Citește și:CJ Argeș: ”Împreună pentru Ucraina, o campanie de suflet!”

Termenul de execuție al lucrărilor este de 21 de luni.  

Licitația a fost câștigată de firma SC EURAS SRL, aceeași firmă care a se ocupă și de restaurarea Cetății Poenari, un alt proiect al Consiliului Județean Argeș finanțat din fonduri europene.  

“Este pentru a doua oară când ne aflăm la Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna. Anul trecut, cam în aceeași perioadă, am predat amplasamentul pentru executarea proiectului unei firme care nu a fost serioasă. Din această cauză, am fost nevoiți să încetăm contractul și să reluăm procedurile pentru achiziție și asistență la proiectare. Practic este un nou început. Sper să fie ultimul și să fie cu succes. Atrag atenția constructorului că este un proiect foarte serios și important pentru Consiliul Județean Argeș, la fel ca și cel de la Cetatea Poenari, și să le abordeze cu mare seriozitate. Sunt două proiecte grele și tocmai de aceea rog dirigintele și proiectantul să își ia foarte în serios atribuțiile. Echipa de implementare de la Consiliul Județean Argeș va fi aici ori de câte ori este nevoie pentru că trebuie să ne încadrăm în termene, sunt bani europeni și avem niște grafice de îndeplinit.” a declarat Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.  

Citește și:CJ Argeș caută variante pentru modernizarea drumului Arefu-Lac Vidraru-Cumpăna

“Avem nenumărate proiecte de reabilitarea a unor clădiri monumente istorice. Unul dintre cele mai importante este Cetatea Devei. Lucrările vor începe printr-o serie de evaluări și studii, aș spune chiar expertize, pentru a vedea dacă soluțiile prinse anterior sunt cele corecte și reale, după care se vor stabili soluțiile de intervenție. Este vorba de lucrări ample și de aceea trebuie expertizat tot ce se vede, nu numai partea de fundație ci toate elemente de construcție și restaurare. Avem lucrări de restaurare în lemn, piatră, metal, pictură. Avem specialiști autorizați care  vor veni chiar de astăzi să facă evaluări. Lucrările vor fi finalizate în termenul stabilit, iar dacă ne ajută Dumnezeu chiar puțin mai repede.”, spune Marius Lungescu, reprezentantul firmei S.C EURAS S.R.L.  

“Galeria de Artă este un monument istoric de importanță națională, înscris în Lista Monumentelor Istorice, de categoria A. Este o clădire datată în 1886 a arhitectului Ioan N. Socolescu. A adăpostit primul sediul al Primăriei municipiului  Pitești până în 1970, iar ulterior a fost dată spre administrare Muzeului Județean Argeș. Este o mare bucurie pentru noi că vor începe lucrările. Așteptăm cât mai repede momentul de finalizare a lucrărilor, după care va urma reorganizarea expoziție pentru a putea primi din nou marele public.” – Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.  

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *