Web Analytics

Regele TVA-ului a falsificat paşaportul unui irakian

de | 10.05.2012 19:23 | Dezvăluiri

# DIICOT și DNA l-au încercuit cu două dosare grele pe Constantin Mitu pentru rambursările ilegale de la Fisc, de ordinul sutelor de miliarde de lei. Dosarul care a dat de furcă ani de zile procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești, privind afacerile cu rambursări ilegale de TVA ale afaceristului din Mioveni, Constantin Mitu, alias Mitu Chinezu, va intra în scurt timp pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.  Asta după ce Curtea de Apel Pitești va trimite la instanța supremă motivarea recursului formulat de către Parchet. Pe de altă parte, procurorii DNA Pitești au finalizat și trimis în judecată, la Tribunalul Argeș, un dosar disjuns din cel anchetat de către DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești, prin care Mitu Chinezu este acuzat de asociere în vederea comiterii de infracțiuni, înșelăciune cu consecințe grave, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Mitu Chinezu a fost condamnat deja de Curtea de Apel Pitești (după ce, inițial, fusese achitat de Tribunalul Argeș) la patru ani închisoare și trei ani pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi. Prejudiciul pe care afaceristul din Mioveni este acuzat că l-a adus statului este uriaș: peste două miliarde de lei (RON).

Rambursări ilegale de TVA din exporturi fictive

În dosarul DIICOT, aflat acum în recurs la ÎCCJ, anchetatorii au descoperit că Mitu și partenerii săi de afaceri din acest dosar sunt administratori de societăți comerciale înființate cu scopul obținerii, de la stat și de la diverse persoane juridice, de venituri consistente, pe căi ilicite, în perioade scurte de timp. Respectivii s-au asociat în aceste firme, au rulat sume de ordinul sutelor de miliarde de lei prin ele, după care le-au falimentat sau înstrăinat, căutând ca pe această cale să se piardă urma afacerilor prin care fraudaseră statul și diverși parteneri de afaceri. În același scop, au intercalat în circuitul relațiilor de afaceri și firme „fantomă”, dar s-au folosit și de contracte de export falsificate, pașapoarte false, domicilii fiscale fictive ș.a. Liderul grupului, Ciprian Ovidiu Dănilă, administrator al mai multor firme argeșene, este cel care l-a cooptat în această schemă de fraudare și pe Constantin Mitu, zis Chinezu, din Mioveni. Folosindu-se de prevederile Codului Fiscal, care asigură restituirea taxei pe valoarea adăugată pentru exporturile realizate de persoane juridice, Dănilă s-a gândit să organizeze operațiuni și acte de comerț exterior pe care să le prezinte organelor fiscale cu scopul deducerii de TVA. Numai că toate aceste operațiuni s-au făcut în baza unor acte false. Fiecare membru al grupului infracțional a fost „răsplătit” de către liderul Dănilă după consistența aportului său, cu diverse sume de bani. Mitu Chinezu a primit banii în contul SC Auto Divers Motor SRL Slatina, jud. Olt, firmă ce îi aparține, procedând astfel pentru ca organele fiscale argeșene să nu sesizeze aceste mișcări bănești și pentru a nu verifica ce se ascunde în spatele lor.

Chinezu se ascunde după un arab, cu acte false

Pentru a scăpa de orice fel de responsabilitate, în eventualitatea vreunui control, Constantin Mitu și-a elaborat un plan foarte minuțios care îi oferea o acoperire perfectă. Și-a cesionat părțile sociale deținute la societatea Utilaje Construct 2000 SRL unui cetățean irakian, folosind un pașaport falsificat în prealabil și purtând numele acestuia. Apoi s-a folosit de o procură, autentificată la notar, pe care, chipurile, i-ar fi dat-o irakianul și prin care acesta îl împuternicea pe Mitu „să semneze în numele meu și pentru mine, numai cu acordul meu, pentru SC Utilaje Construct 2000 SRL, acte care duc la bunul mers al societății, precum și acte bancare și financiar-contabile.”, adăugând, în continuare: „Menționez că la verificarea societății de către organele de control mă voi prezenta personal dacă sunt înștiințat.” Pentru a da o notă în plus de credibilitate planului său, Constantin Mitu a depus la Finanțele Publice din Argeș o adresă din partea SC Utilaje Construct 2000 SRL, purtând semnătura aceluiași cetățean irakian, în care acesta din urmă precizează că se va prezenta la organele de control dacă i se va cere și, pentru a putea fi contactat, a lăsat un număr de telefon, cu prefix de București, pe care l-a consemnat în acea adresă. La verificarea cerută de către organele de anchetă, Romtelecom București a comunicat că numărul telefonic cu pricina ar aparține unui post public instalat în București, iar biroul pe care Mitu Chinezu pretinsese că l-ar avea arabul la Hotelul Sofitel, din București, s-a dovedit a fi doar ficțiune. Mitu ar mai fi declarat anchetatorilor că a primit de la arab scule vechi, scoase din uz, fier vechi provenit de la dezafectarea unor hale, în valoare de peste 71 mld. lei, pe care le-a vândut la diverse firme, printre care și SC Lemn Construct Foresta SA Mioveni, administrată de el. În urma verificărilor la SC Lemn Construct Foresta SA s-a constatat că majoritatea livrărilor către această firmă, de peste 369 mld. lei, provin de la SC Utilaje Construct 2000 SRL.
În scandalul rambursărilor ilegale de TVA mai sunt vehiculate și nume ale altor oameni de afaceri, dar și angajați ai Fiscului argeșean, aceștia urmând a fi cercetați într-un alt dosar, prin disjungere.
Adriana Gândilă

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii