Web Analytics

Regele televiziunii prin cablu a trecut la afaceri cu energie

de | 13.06.2013 18:10 | Actualitate

# Pristavu a băgat 3 milioane de euro într-o microhidrocentrală pe râul Bratia. De curând, omul de afaceri Gheorghe Pristavu, cel mai bogat om din Muscel, cu o avere estimată la peste 20 milioane de euro, a inaugurat prima microhidrocentrală de pe Râul Bratia, sat Cândeşti, localitatea Albeştii de Muscel. Gil, cum mai este cunoscut Pristavu printre localnici, este proprietarul Muscel TV şi al unui club sportiv din localitate, deţine mai multe clădiri la Câmpulung, dar şi mai multe societăţi comerciale în ţară, printre care şi o fabrică de ciocolată, și se numără printre acţionarii principali de la firma de cablu TV – Akta.

Patronul de la Akta și Muscel TV mai are în plan două microhidrocentrale

Departe de ochii mass – media, însă cu numeroşi invitaţi de seamă, mai ales din Capitală, omul de afaceri câmpulungean şi-a inaugurat cu fast (masa a fost la Restaurantul Anomis) prima microhidrocentrală de pe Bratia – punct Timosu, intrând astfel şi în clubul băieţilor deştepţi din energie.   
Iniţial, proiectul a aparţinut omului de afaceri Adrian Cicu, cel care, din cauza crizei economice, a fost nevoit să vândă investiţia începută, în 2011, lui Gil Pristavu. Potrivit surselor noastre, investiţia în amenajarea hidroenergetică de pe Râul Bratia a fost de aproximativ 3 milioane de euro, sumă ce se va amortiza în şase ani de zile. Terenul pe care este amplasată microhidrocentrala şi pe care sunt făcute punctul de captare, şi aducţiunile aparţine atât administraţiei publice din Albeştii de Muscel, cât şi Obştei Moşnenilor Slăniceni Aninoasa, e vorba de circa 7000 mp concesionaţi pe o perioadă de 49 de ani cu 1000 euro pe lună. Totuși, microhidrocentrala trece și peste o porţiune considerată a fi domeniu public de interes local şi naţional – albie minoră aflată în administrarea Administraţiei Bazinale de Apă Argeş – Vedea Piteşti. Se mai spune că aceasta ar fi doar prima microhidrocentrală electrică ce a răsărit în zona Râului Bratia, existând intenţie din partea lui Gil Pristavu de a mai ridica încă două. Asta în afară de alte proiecte similare ce aparţin unor oameni de afaceri din Pitești şi din ţară. Un exemplu ar fi şi proiectul pentru un parc eolian, accesat de firma bucureşteană Sibioara Wind Farm, dar şi proiectul omului de afaceri piteştean Cătălin Ene de la SC CONSTRUCT ECI COMPANY 2000 SRL, pentru amenajarea hidroenergetică de mică putere a bazinului râului Bratia.

De ce a renunțat Cicu la proiectul microhidrocentralei

De precizat că, în septembrie anul trecut, constructorul microhidrocentralei electrice de pe râul Bratia, pe atunci societatea A&T Team Energy (firma lui Adrian Cicu) nu respecta condiţiile din Acordul de Mediu, fapt pentru care a primit o amendă de 40.000 de lei. Se speculează că acesta ar fi fost și motivul pentru care Adrian Cicu ar fi renunţat la afacere, anume faptul că cei din Guvernul PDL (culmea, Cicu a fost el însuși o perioadă membru PDL)  picaseră pe el cu controale cărora nu le mai putea face față. Prin urmare, a ales să scape de investiţie plasând-o unui simpatizant recunoscut al liberalilor. Ioana Ştefan

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii