Web Analytics

Regele Mihai I implineste 96 de ani

de | 25.10.2017 06:54 | Actualitate

   La data de 25 Octombrie 1921, cu 96 de ani de ani în urmă, s-a născut la Sinaia  Mihai I,  ultimul rege al României. A domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

   A devenit pentru prima dată rege  în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand I, întrucât tatăl său renunțase la tron și rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuțiile regale au fost îndeplinite de o regență, până la întoarcerea inopinată (și ilegală) din iunie 1930 a tatălui său, Carol al II-lea. Detronat de tatăl său, Mihai I a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia.

La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice și să părăsească țara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai I. În timpul Statului Național – Legionar si apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele Mihai  nu a avut o putere reală de decizie, fiind în permanență sub supravegherea serviciilor de informații. Nici măcar nu a fost informat asupra intrării României în războiul mondial alături de Germania nazistă.

 Când balanța războiului s-a întors și forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a decis să salveze ce se mai putea salva și a înfăptuit, sprijinit de partidele istorice și de comuniști, la 23 august 1944, o lovitură de stat în urma căreia Ion Antonescu a fost arestat  și a fost  restaurată Constituția democratică din 1923.

Dupa fraudarea alegerilor de către comuniști  în 1946, anul 1947 a marcat interzicerea și decapitarea Partidului Național -Tărănesc .

La sfârșitul anului a venit rândul instituției monarhice să fie înlăturată, pe 30 decembrie 1947 regele fiind constrâns să semneze decretul de abdicare, în aceeași zi fiind proclamată Republica Populară Română.

În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă s-a izbit de un zid al aranjamentelor politice internaționale. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon – Parma (înmormântată la necropola regală din Curtea de Argeș) și s-au stabilit în Elvetia.

Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. După Revolutia anticomunistă din 1989, a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară, cu excepția Paștelui din 1992, când a atras mari mulțimi entuziaste, venite să-l vadă. 

De-abia sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, și-a primit înapoi cetățenia română. Ulterior i-au fost retrocedate și o parte din proprietăți.

La 10 mai 2011, pe fondul  temerii privind eventuale pretenții ale Hohenzollernilor germani la șefia Casei Regale române (sau a altor motive, rămase încă necunoscute),  Mihai a rupt legăturile istorice și dinastice cu Casa princiară de Hohenzollern-Sigmaringen, a schimbat numele familiei sale în „al (a) României” și a renunțat la titlurile conferite lui și familiei sale de către Casa princiară germană.

   Iar la 30 decembrie 2007, într-o ceremonie privată, Mihai a promulgat noul statut al Casei Regale, intitulat Normele fundamentale ale Familiei Regale a României, un act considerat cu însemnatate eminamente simbolică, în absența aprobării Parlamentului, în comparație cu Legea vechiului Statut din 1884, pe care încearcă să îl înlocuiască, act prin care a desemnat-o pe fiica sa, principesa Margareta drept moștenitoare a Tronului cu titlurile de Principesa Moștenitoare a României și de Custode al Coroanei României.

 A consemnat Cristian VASILE

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii