Web Analytics

Reducerea taxării muncii, scăderea TVA şi menţinerea cotei unice sunt soluţiile liberale pentru protejarea veniturilor românilor

de | 24.02.2022 12:52 | Actualitate, Politica si Administratie

Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat propunerile PNL pentru a ajuta economia să își revină. „În primul rând, Partidul Național Liberal susține scăderea taxării muncii, prin scăderea CAS de la 25% la 20%. Concret, contribuții sociale mai mici pentru români. În acest fel, angajatul rămâne cu 300 de lei în buzunar, la un salariu mediu net. Iar măsura trebuie luată pentru toate sectoarele, pentru a ajuta angajații și din privat, dar și bugetarii.
Președintele PNL a anunțat că încă din 2021, când s-a construit bugetul, se avea în vedere scăderea contribuțiilor din iulie 2022 până în 2024. Deci, nu este o idee nouă, nu este ceva care nu a fost calculat. A fost luat în calcul și se poate implementa, scopul este acela de a-i ajuta pe toți românii care astăzi lucrează în România, nu doar pe cei din sectorul bugetar.

Dacă vorbim de sursa de finanțare, aici soluția este clară: avem 14 miliarde de euro gratis de la Uniunea Europeană. Încă 14 din împrumuturi cu 0,15%. Acei bani sunt pentru investiții, deja avem acei bani din PNRR, unii gratis. Deci, resurse la buget sunt pentru a susține măsura”, se transmite într-un comunicat.
O altă propunere PNL este scăderea TVA cu două procente, de la 19 la 17%, care ar duce la scăderea prețurilor la raft și la scăderea treptată a inflației. „Astfel, ar fi ajutată și BNR în lupta cu inflatia. În plus, avem exemple clare din trecut: În 2016 a fost scăzut TVA-ul de la 24% la 20%, iar rata inflației a scăzut cu aproximativ 4%”, se mai transmite.

PNL mai anunță că atât timp cât se află la guvernare, va fi menținut actualul sistem, al cotei unice. „Trecerea de la cota unică la impozitul progresiv a fost vehiculată în spațiul public de reprezentanții Partidului Social Democrat, în repetate rânduri, în ultima perioadă. Social-democrații și liberalii nu sunt însă de acord pe acest subiect. În timp ce social-democrații insistă cu varianta impozitării progresive, liberalii cer păstrarea sistemului actual al cotei unice. PNL susține cota unică de impozitare și este împotriva oricărei măsuri fiscale care inhibă activitatea economică”, se mai arată în comunicat.

Citește și Florin Cîțu vrea certificatul verde obligatoriu la locul de muncă

Florin Câțu: ”E important ca deficitul bugetar să rămână la 5,48% sau chiar mai mic”

„Propunerile pe care le am făcut sunt cele pe care le fac având în vedere experienţa din 2008 şi când am luat decizii bune, în 2020. Dacă vrem să nu intrăm într-o criză majoră în perioada următoare, sunt două propuneri: prima, de a reduce TVA pentru a ajuta lupta cu inflaţia şi a doua – de a reduce contribuţiile. Este important ca deficitul bugetar să rămână la 5,84% sau chiar mai mic. Altfel, semnalul este greşit pentru pieţe şi vedem că dobânzile la care se împrumută statul român sunt în creştere. Noi susţinem o măsură care să ajute, nu doar de ochii lumii. Eu vorbesc de măsuri pentru toată economia, pentru toţi românii”, a declarat Florin Cîţu.
Marian Staicu

Citește și PNL a alocat cele mai mari sume din PIB pentru pensii şi reforma acestui domeniu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *