Web Analytics

PNL a alocat cele mai mari sume din PIB pentru pensii şi reforma acestui domeniu

de | 10.02.2022 13:49 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

PNL a alocat cele mai mari sume din PIB pentru pensii. PNRR nu se poate renegocia, nu putem depăși ținta de 9,4% din PIB, lucru menționat în repetate rânduri atât de PNL, dar și de Guvern. Ministerul Muncii are de îndeplinit două jaloane importante până pe 31 martie: legea salarizării și Pilonul II de pensii. Pensionarii trebuie respectați, nu merită să fie folosiți electoral de niciun partid din România.

Chiar dacă subiectul pensiilor și PNRR a fost atins într-o discuție cu președintele Iohannis, subiect deschis de ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, nicio decizie nu a fost luată în acest sens, așa cum a anunțat premierul Ciucă. Potrivit unui comunicat de presă de zilele trecute, Guvernul României va respecta toate angajamentele privind reformele şi investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiind exclusă demararea oricărui demers de renegociere până în 2023.
Prin urmare, „Partidul Național Liberal se concentrează pe atingerea ţintelor şi jaloanelor, pentru ca românii să poată beneficia de miliardele de euro de care avem nevoie pentru susţinerea economiei şi ridicarea nivelului de trai. Ministerul Muncii are de îndeplinit 2 jaloane importante până pe 31 martie: legea salarizării și Pilonul II de pensii.

Citește și FLORIN CÎŢU: “În premieră, România a depăşit Ungaria la PIB pe cap de locuitor”

PNRR are o componentă foarte importantă de reforme care trebuie implementate, una dintre acestea fiind reforma pensiilor: toate pensiile trebuie să fie trecute pe sistemul de contributivitate. PNL are o preocupare pentru creșterea procentului pentru Pilonul II de pensii, ceea ce va duce ca fiecare român să aibă o pensie mai bună”.
Guvernele PNL au alocat sume mai mari de bani din PIB pentru pensii, comparativ cu guvernele PSD. Potrivit președintelui PNL, Florin Cîțu, 7,71% din PIB a fost alocat pentru pensii în 2020, iar în 2021 suma de 7,54%, în timpul Guvernului Cîțu. Comparativ, în anii trecuți, inclusiv în timpul guvernărilor PSD, procentele au fost mai mici: în 2019 și 2018: 6,61%, iar în 2017, 6,66%.
Totodată, Florin Cîţu a afirmat că va susţine o creştere a pensiilor, atâta timp cât există venituri, măsura va fi spriijinită de Ministerul Finanţelor, iar ţara noastră rămâne în parametrii negociaţi cu reprezentanţii Comisiei Europene privind menţinerea deficitului bugetar.

Citește și Florin Cîțu: „Cred că nu era ok să relaxăm măsurile în perioada de sărbători”

Florin Câțu: „Soluțiile trebuie să vină de la Guvern, nu de la politicieni”

Referitor la proiectul privind posibilitatea pensionării la 70 de ani, liderul PNL a spus că vizează un sistem voluntar, nu unul obligatoriu.
„Este un proiect. Cred că nu s-a înţeles, era vorba de voluntar, dacă cineva vrea să mai lucreze şi în felul acesta să contribuie să aibă o pensie mai mare, pentru că se creează un sistem de motivare, deci dacă lucrezi, statul contribuie, te ajută la contribuţii şi atunci vei avea o pensie mai mare. Era un sistem voluntar, nu un sistem obligatoriu. Nu este ceva la care ţinem foarte mult, dar ca să credem că nu este nevoie de aşa ceva, deşi ar ajuta bugetul şi vedem că în toată Europa s-a făcut. Este în PNRR, până la urmă trebuie să ne uităm, dar, repet, soluţiile trebuie să vină de la Guvern, nu de la politicieni, expertiza, informaţiile, toate sunt la Guvern.

Citește și Florin Cîțu vrea certificatul verde obligatoriu la locul de muncă

Când o să avem şi un proiect de pensii, un proiect al legii salarizării şi un proiect al reformei administraţiei publice, putem să discutăm despre ele. Legea offshore este acum discutată, dar din nou şi acolo noi putem să ne uităm pe ceea ce vine de la Guvern. Când nu ai ceva să discuţi, nu ai ce să discuţi. Acum discutăm principii şi, dacă este vorba doar despre principii şi revenim la rediscutarea PNRR, doar Guvernul poate să facă acest lucru”, a explicat Florin Cîţu referitor la proiectul privind interzicerea cumulului pensie-salariu la stat şi posibilitatea pensionării la 70 de ani.
M.S.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *