Cu 39 de voturi pentru, un vot împotrivă și patru abțineri, membrii Senatului UPIT au hotărât, miercuri, 18 ianuarie, înființarea “Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București” care va avea două centre universitare, unul în Capitală și altul la Pitești. Urmează ca, în această săptămână, și forurile de conducere ale Politehnicii București să voteze noua construcție academică. Pentru că este vorba despre o schimbare fără precedent în mediul academic, de interes atât pentru cadrele didactice dar și pentru tineri, studenți sau viitori studenți, am stat de vorbă cu rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan care ne-a răspuns franc, în deja cunoscutul său stil jovial.
Senatul UPIT a dat undă verde promovării Universității Naționale Știință și Tehnologie Politehnica București cu două centre universitare, Politehnica actuală și Universitatea din Pitești. A fost invitat la dezbatere și Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii?
– Nu astăzi, dar la alte ședințe de Senat a fost. A participat și la o dezbatere publică în sala de sport cu tot poporul academic. L-au bubuit cu întrebări toți, de pe toate părțile scenei…
Voiam să știu dacă este adevărat că a declarat cum că ar dori să ajungă ca această universitate națională să ajungă printre primele 50 din lume?
– Da, avem această impertinență! Acum nu știu cât de tare ne vor ține mușchii, dar potențial avem, iar noi am achiesat la ideea de unire tocmai pentru că noi la Pitești avem un potențial extraordinar. Ei (n.n. Politehnica București) nu mai spun, cu 200 de ani de universitate cu toate valorile pe care le au… potențialul lor e evident, nu trebuie să îl descriu eu în cuvinte. Mai lipsea ca ei cu forța lor și noi cu multidisciplinalitatea și multidimensionalitatea noastră, cu relațiile noastre internaționale foarte puternice să ne adăugăm la ei și, uite, așa iese o chestie că locul 50 nu este deloc de neatins. Poate fi și 30, de ce nu?! Deci, astăzi (n.n. miercuri, 18 ianuarie), Senatul UPIT a dat undă verde Senatul Politehnicii va avea și el aceleași dezbateri săptămâna viitoare, joi, și foarte probabil va da undă verde pentru că noi între timp am avut o grămadă de negocieri, de discuții, cu ei, cu reprezentanții lor.
Citește și Rectorul UPIT Dumitru Chirleșan – numit membru în Consiliul de administrație al Nuclearelectrica
De ce, totuși, s-a ajuns la acest nume?
– Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, pentru că am considerat și noi și ei că Politehnica București este un brand, înainte de toate, care are o valoare de piață extraordinară care trebuie păstrată. Va fi o nouă universitate, una complet nouă, înființată prin lege în Parlamentul României, cu centre universitare autonome, unul la Pitești, unul la București.
Ce alte universități vi se vor alătura?
– Nu am voie să vorbesc în numele lor, dar nu vom fi singuri. Noi suntem universități fondatoare, Politehnica București și UPIT, amândouă dispărem în favoarea noii universități naționale și ne regăsim în noua universitate națională. Ceea ce este foarte important de scos în evidență – că este prima universitate națională în România! Mai sunt universități care au în titulatură cuvântul „națională”, dar sunt naționale de tip local. Noi vom fi prima universitate cu adevărat națională.
Citește și Rectorul Chirleșan: “Universitatea Pitești este o doamnă bine care trebuie iubită”
„Și Politehnica București câștigă enorm prin această unire în domeniul socio uman”
Aveți un ton foarte optimist în urma ședinței importante de la Senat, în cadrul căreia s-a hotărât viitorul Universității Pitești…
– Optimismul nostru e la cote ridicate, votul de astăzi din Senat a fost mai mult decât concluziv, 39 de voturi pentru un vot împotrivă și patru abțineri.
Cine a votat împotrivă? Cine s-a abținut?
– Au dreptul colegii să fie îngrijorați, să își pună probleme, să nu fie de acord, nu mai trăim în vremea lui Ceaușescu cu dictaturi. Eu cred că am cultivat în ultimii 7 ani de zile de când sunt rector un spirit de democrație adevărat. Fiecare poate spune ce vrea și nu ne uităm urât la cel care spune altceva decât spunem noi.
Deci este un câștig…
– Acum diploma fiind de universitate națională va fi o diplomă de mare valoare și de mare încărcătură. Chiar dacă pare că Politehnica ne ridică valoarea la diplome, să știți că, cel puțin în domeniul socio-uman, și noi le ridicăm valoarea diplomei lor. Și Politehnica București câștigă enorm prin această unire în domeniul socio uman.
În mod sigur ați negociat specializările, ce ne puteți spune despre asta?
– Rămân toate, și chiar cele care aveau potențial de creștere, iar noi la Pitești nu avem resursele să le creștem. Vor fi acum subvenționate de noua Universitate Națională. Pentru colegii din zona socio umană a ştiințelor naturii, va fi un balon de oxigen fantastic.
0 Comentarii