Web Analytics

Recomandările medicului cardiolog Adrian Tase pentru fumători

de | 27.09.2012 15:22 | Actualitate

# Vă confruntați des cu pacienți fumători?
– Mai des decât vă imaginați pentru că, la fumători, inima și vasele de sânge sunt într-o suferință permanentă. Etichetat în societate ca viciu, fumatul este periculos mai ales ca factor de risc vascular. Deunăzi, am consultat în regim de urgență o distinsă pacientă cu o boală cardiovasculară favorizată de fumat. I-am recomandat un tratament medicamentos, pe care l-a acceptat fără rezerve, și abandonarea fumatului, la care a obiectat. Întâlnim în practica medicală numeroși astfel de fumători înveterați. Pentru a-i convinge să renunțe la viciu este nevoie de concepte noi, convingătoare. Trăim în sec. XXI, dar mulți dintre noi continuăm să gândim ca în trecut. Este timpul pentru o schimbare de mentalitate!

1,1 miliarde de fumători pe Terra

# Cum a ajuns fumatul să înrobească omenirea?
– În prezent, numărul de fumători de pe Terra depășește 1,1 miliarde. Totuși, la început, fumatul a fost o activitate recreativă.
Uneori, ca parte a unor ritualuri, pentru a induce transa sau ”iluminarea spirituală”. Istoria fumatului începe cu circa 7 milenii în urmă, de când există dovezi ale asocierii fumatului în diferite ceremonii religioase, în care șamanii și preoții își alterau mintea în scopul divinizării. După ce europenii au explorat și apoi cucerit Americile, practica fumatului s-a răspândit rapid în toată lumea.
Fumatul este perceput în mod variabil în timp și spațiu, sfânt sau păcătos, sofisticat sau vulgar, panaceu sau toxic. Doar recent la scara istoriei, aceasta însemnând ultimii 60 de ani, fumatul este privit dintr-o lumină negativă. Studiile medicale contemporane dovedesc că fumatul este o cauză majoră a tuturor bolilor cardiovasculare, diverselor forme de cancer, tuturor afecțiunilor respiratorii, unor boli diagnosticate la naștere etc.
# Cum acționăm pentru a renunța la fumat?
– În primul rând, trebuie să luăm o decizie fermă de renunțare la fumat, apoi alegem strategia: bruscă sau progresivă, stabilim ziua Z pentru abandonul definitiv al fumatului, conștientizăm orele la care subiectul simte nevoia să fumeze, întârziem aprinderea primei țigări și creștem în mod gradat intervalul de timp dintre țigări, dezvoltăm tehnici de negociere cu pofta (distragerea atenției, un pahar cu apă, respirație adâncă etc.) și în fine, facem o listă cu membrii familiei, colegii de serviciu, prietenii care susțin demersul de renunțare la fumat, care va fi citită în momentele dificile.
# Care sunt cele mai obișnuite scuze?
– Citez dintr-o selecție a celor mai frecvente răspunsuri ale pacienților mei: Am mai încercat și am ratat! În acest caz majoritatea celor care au reușit au încercat de repetate ori.
Verifică dacă ai greșit ceva și încearcă din nou. Mulți fumători recurg la scuza că se vor îngrășa dacă abandonează țigările.
Ei bine, doar o treime dintre cei care se lasă de fumat se îngrașă.
Surplusul ponderal este în medie de 2-3 kg, iar riscul pentru sănătate este incomparabil mai mic decât continuarea fumatului.
Unele persoane declară că nu pot trăi fără tutun! Aici, s-ar putea să apară dificultăți, dar pe termen scurt. Familia și prietenii vă vor înțelege și veți petrece mai mult timp împreună. Vecinul meu fuma 60 de țigări pe zi și a trăit 90 de ani! În acest caz, poate fi adevărat pentru un individ, dar aceasta este excepția, și nu regula. Studiile pe zeci de mii de pacienți sunt relevante și atestă contrariul. Mulți fumează pentru că le place! Să ne gândim la faptul că peste 70% dintre fumători vor să se lase. Există multe alte satisfacții mai puțin periculoase pentru sănătate. O altă scuză: Bunicul meu a murit de cancer pulmonar fără să fi fumat vreodată! Observăm din nou excepția care întărește regula: statisticile globale arată că > 90% dintre pacienții cu cancer pulmonar au fost fumători. Altădată medicul îmi va cere să renunț la alcool, grăsimi, sare, sex, și viața mea va deveni mizerabilă, este o altă scuză întâlnită. Fumatul este periculos în orice doză. Alcoolul, grăsimile și sarea sunt periculoase doar în exces. Cât despre sex, de regulă se observă o îmbunătățire după renunțarea la fumat. Ce rost are să renunț la fumat când aerul este atât de poluat? În acest caz vă spun că fumul de țigară conține peste 4.000 de substanțe chimice, dintre care peste 40 sunt cancerigene. Concentrația lor în fumul de țigară este incomparabil mai mare decât în aerul celor mai poluate orașe.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii